4.5/5 - (2 امتیاز)

مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن به حساب می آید که پس از جاری شدن عقد، زن مالک و صاحب آن می شود. دریافت مهریه از ضمانت اجرایی بسیار بالایی برخوردار است. به طوری که در قانون راه های زیادی برای گرفتن مهریه قرار داده شده است. مهریه جزء حقوق قانونی زن است و ساقط کردن این حق امکان پذیر نمی باشد. مگر با استناد به مواردی که در قانون تعیین شده است و یا توافقاتی که میان زوجین صورت می گیرد. ممکن است بنا بر دلایلی یک مرد بخواهد، همسرش را طلاق دهد و به دلیل نداشتن توانایی مالی دغدغه پرداخت مهریه وی را داشته باشد. راه هایی برای مردان وجود دارد که بتوانند بدون پرداخت نمودن مهریه، همسر خود را طلاق دهند. در این مطلب درباره طلاق بدون مهریه از زبان وکیل مهریه صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

باطل کردن عقد نامه یکی از راه های طلاق بدون مهریه

در صورتی که عقد نامه باطل شود، مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت. در صورتی که شرایط ضمن عقد محقق نشود، عقد ازدواج باطل خواهد شد. بنابراین باطل شدن عقد به این معنا است که ازدواج درستی صورت نگرفته است و مهریه به زن تعلق نمی گیرد. از جمله شرایطی که باعث بطلان عقد ازدواج می شود، اجبار به ازدواج و تدلیس است. منظور از تدلیس این است که زن یا مرد در زمان عقد طوری خود را بنمایانند که در حقیقت به آن صورت نمی باشند.

طلاق بدون مهریه

فسخ نکاح یا ازدواج در زمان بکارت

فسخ از جمله ضمانت هایی است که در قانون برای هر ازدواجی در نظر گرفته شده است. با توجه به مواردی که در قانون برای فسخ عقد ازدواج مشخص شده است، یکی از زوجین می تواند نکاح را فسخ نماید و باعث طلاق و جدایی شود.

در صورتی که زن باکره باشد و بدون داشتن رابطه زناشویی عقد نکاح فسخ شود، مهریه به زن تعلق نمی گیرد.

مطابق ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی:

هر گاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود، زن حق مهر ندارد مگر در صورتی که موجب فسخ عنن باشد که در این صورت با‌ وجود فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر است.

عنن به این معنا است که مرد توانایی برقراری رابطه زناشویی با همسرش را نداشته باشد. بنابراین در این صورت با اینکه رابطه زناشویی بین زن و مرد صورت نگرفته است، نصف مهریه به زن تعلق خواهد گرفت.

مطابق ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده، در هر صورت در زمان طلاق باید مهریه زن تعیین تکلیف شود. یعنی حتی اگر طبق شرایطی که در قانون مشخص شده است، به زن هیچ مهریه ای تعلق نگیرد، باز هم در زمان طلاق باید این موضوع به طور کامل مشخص شود.

بر اساس ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده:

دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تكليف جهيزيه، مهريه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معين و همچنين اجرت المثل ايام زوجيت طرفين مطابق تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی تعيين و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزينه های حضانت و نگهداری تصميم مقتضی اتخاذ می كند.

مهریه عند الاستطاعه

مهریه زن می تواند به دو صورت عندالمطالبه و عند الاستطاعه تعیین شود. در صورتی که در زمان عقد مهریه زن به صورت عندالمطالبه تعین شده باشد، زن هر زمانی که بخواهد می تواند مهریه خود را مطالبه نماید. در صورتی که مرد نتواند تا میزان تعیین شده در قانون، مهریه همسرش را پرداخت نماید، حتی مجازات حبس نیز برای مرد تعیین شده است. اما اگر مهریه به صورت عندالاستطاعه مشخص شود، زن تنها زمانی می تواند مهریه خود را مطالبه نماید که مرد توانایی پرداخت نمودن آن را داشته باشد.

در صورتی که مهریه به صورت عندالاستطاعه تعیین شود، زن نمی تواند هر زمانی که بخواهد مهریه اش را مطالبه نماید. زوجه تنها زمانی می تواند مهریه خود را مطالبه کند که مرد توانایی پرداخت آن را داشته باشد. بنابراین در صورتی که مرد در زمان جدا شدن از همسرش توانایی مالی پرداخت نمودن مهریه زن را نداشته باشد، می تواند بدون دادن مهریه همسرش را طلاق دهد.

توجه داشته باشید، اگر مهریه به صورت عندالاستطاعه تعیین شده باشد و مرد به دلیل نداشتن توانایی مالی همسرش را بدون دادن مهریه طلاق دهد، حق مهریه از زن ساقط نخواهد شد. بلکه مرد هر زمان که استطاعت مالی داشته باشد موظف است مهریه همسرش را پرداخت نماید. بنابراین در مهریه عندالاستطاعه تنها در زمان تمکن مالی مرد، زن حق دارد مهریه خود را مطالبه نماید.

طلاق توافقی یکی از آسان ترین راه های طلاق بدون مهریه

طلاق توافقی یکی از رایج ترین نوع طلاق ها است که در آن زوجین پس از توافق بر سر یک سری از مسائل به صورت توافقی از یکدیگر جدا می شوند. از آنجایی که در این نوع طلاق همه چیز به صورت توافی می باشد، زن و مرد می توانند در مورد مهریه نیز به توافق برسند. به طوری که مثلا مرد به ازای دادن حضانت فرزندان به همسرش از وی می خواهد که مهریه اش را ببخشد. توجه داشته باشید که در دادخواست طلاق توافقی حتما باید درج شود که زن مهریه خود را بذل کرده است و دوباره آن را مطالبه نخواهد کرد. برای انجام این کار حتما از یک وکیل طلاق توافقی باتجربه استفاده نمایید.

طلاق توافقی بدون پرداخت مهریه

طلاق گرفتن با حق طلاق

مرد می تواند در زمان عقد و یا بعد از عقد با مراجعه به محضر، زن را در طلاق وکیل خود نماید یا اصطلاحا حق طلاق را به همسرش بدهد. از آنجایی که دادن حق طلاق به اراده مرد است، شرایطی که در آن درج می شود را نیز مرد تعیین خواهد کرد. یکی از راه های طلاق بدون مهریه این است که مرد در زمان دادن وکالتنامه طلاق، شرط نماید که زن تنها زمانی می تواند حق طلاق داشته باشد که مهریه خود را بخشیده باشد. یعنی به صورت زیر این شرط در وکالتنامه طلاق تصریح شده باشد :

به موجب این وکالتنامه، زن در طلاق گرفتن وکیل است به شرط آن که مهریه خود را ببخشد. در این صورت اگر به توسل به وکالتنامه مذکور اقدام به اخذ طلاق شود، زوجه نمی تواند مهریه ای را مطالبه کند.