5/5 - (1 امتیاز)

از جمله مشکلاتی که اخیرا بسیاری از مردان با آن مواجه می شوند، پرداخت نمودن مهریه های سنگین همسرشان است. تعداد زیادی از این مردان به دلیل نداشتن توانایی پرداخت نمودن مهریه، زندانی می شوند. در سال های اخیر قوه قضائیه راه حل های متعددی را برای جلوگیری از زندانی شدن مردان به دلیل عدم توانایی پرداخت مهریه، پيش بينی کرده است که قرار دادن مالیات بر مهریه، یکی از جدیدترین راه حل ها می باشد.

بر اساس این طرح که اولین بار در قانون جدید مالیات بر مهریه ۱۴۰۱ مطرح شد، اگر مقدار مهریه زن از حد تعیین شده در قانون بیشتر باشد، زن و مرد باید درصدی از مهریه را به عنوان مالیات، به دولت بپردازند. در برخی از موارد این درصد مقدار بسیار زیادی است که پرداخت نمودن آن برای بسیاری از زوجین سنگین و غیر ممکن است. در این مطلب درباره شرایط و میزان مالیات بر مهریه از زبان وکیل مهریه صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

چه زمانی به مهریه مالیات تعلق می گیرد؟

همانطور که می دانید، مهم ترین حق مالی زن پس از ازدواج مهریه وی می باشد که مطابق قانون مدنی، به محض جاری شدن خطبه عقد، زن مالک مهریه خود می شود و می تواند هر گونه تصرفی در آن داشته باشد. مالیات بر مهریه را به دو طریق می توان مورد بررسی قرار داد.

  • مالیات تا قبل از تصویب و اجرا شدن قانون مالیات بر مهریه

در حال حاضر به این دلیل که قانون مالیات بر مهریه در مجلس هنوز به تصویب نرسیده و اجرایی نشده است، هیچ مالیاتی به مهریه زن تعلق نمی گیرد. اما اگر زن بخواهد اقدام به مطالبه مهریه و خرید و فروش سکه های مهریه خود نماید و یا زن و مرد سند انتقال مهریه غیر پولی مانند ملک یا ماشین را امضا کرده باشند، باید به میزان تعیین شده در قانون به دولت مالیات پرداخت نمایند. چرا که معاملات مربوط به سکه، ملک و خودرو مشمول پرداخت مالیات می گردند.

مالیات بر مهریه

بنابراین تا زمانی که زن قصد مطالبه نمودن و خرید و فروش سکه های مهریه خود را نداشته باشد، هیچ مالیاتی به مهریه اش تعلق نخواهد گرفت.

  • مالیات بعد از تصویب و اجرا شدن قانون مالیات بر مهریه

“طرح اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت‌ های مالی و مهریه”، تحت عنوان قانون جدید مالیات بر مهریه در مجلس در حال بررسی و بحث می باشد. در صورت تصویب این طرح، تغییر و تحولات زیادی در زمینه مهریه انجام خواهد شد. یکی از موارد این طرح، وضع نمودن مالیات بر مهریه های بسیار سنگین می باشد که در زمان ثبت مهریه، از زن و مرد دریافت خواهد شد.

طبق قانون مالیات مهریه ۱۴۰۱، زوجینی که بر سر مقدار مشخصی مهریه توافق می نمایند و اقدام به ثبت آن در سند ازدواج می کنند، در صورتی می توانند سند ازدواج خود را دریافت نمایند که درصد تعیین شده از مهریه را به عنوان مالیات ثبت مهریه، به دولت بپردازند. در غیر این صورت، نمی توانند سند ازدواج خود یا رونوشت آن را دریافت نمایند و یا دادخواست مطالبه مهریه را ثبت نماید. در نتیجه تبعات منفی نداشتن سند ازدواج از جمله موارد زیر متوجه زوجین خواهد شد:

  • امکان دریافت مهریه برای زن وجود نخواهد داشت.
  • امکان طرح دعاوی مانند طلاق، مهریه، نفقه و … در دادگاه خا‌نواده وجود ندارد.

توجه داشته باشید که مالیات ثبت مهریه، به منظور کاهش میزان مهریه های سنگین مطرح شده است. این مالیات به مهریه های پایین تعلق نمی گیرد و یا اینکه درصد بسیار ناچیزی از مالیات به مهریه های کم تعلق می گیرد. بانوان عزیز حتماً برای دریافت مشاوره حقوقی در این زمینه از وکیل خانم استفاده نمایید.

قانون مالیات مهریه ۱۴۰۱

در قانون مالیات مهریه ۱۴۰۱، روند دادرسی مهریه نسبت به قبل بسیار کوتاه شده است. به طوری که زن می تواند، به طور مستقیم به اجرای احکام دادگستری مراجعه نماید و درباره مطالبه مهریه خود اقدام نماید. بنابراین نیاز به مطرح نمودن دعوا و پیگیری آن در مراحل تجدید نظر نمی باشد و روند دادرسی مهریه کوتاه تر خواهد شد.

همچنین در صورت تصویب این طرح، مهریه های پایین که میزان آن در این طرح مشخص شده است، از دادن مالیات معاف می باشند. اما اگر میزان مهریه، از مقدار مشخصی بیشتر شود، درصد معینی از مهریه به عنوان مالیات ثبت مهریه از زوجین دریافت خواهد شد.

هدف اصلی تصویب قانون مالیات مهریه ۱۴۰۱ جلوگیری از توافق زوجین بر مهریه های بسیار سنگین است. به این دلیل که اگر زوجین در زمان ثبت مهریه خود با مالیات بسیار سنگینی مواجه شوند، به اجبار باید میزان مهریه را کاهش دهند و در نهایت تبعات مهریه های سنگین، گریبان گیر آن ها نخواهد شد.

مخالفان قانون مالیات بر مهریه ۱۴۰۱ معتقدند که با تصویب این قانون، مشکلات زیادی برای جدایی زنان از همسرشان به وجود می آید. به طوری که اگر ادامه زندگی مشترک برای زن امکان پذیر نباشد، مهم ترین ابزار جدایی زن که همان مهریه اش می باشد، از وی گرفته خواهد شد. از آنجایی که حق طلاق در کشور ما با مردان است، این قانون زنان را دچار مشکلات متعددی در زمان جدایی از همسرشان خواهد کرد.

قانون مالیات بر مهریه

میزان و طریقه محاسبه مالیات بر مهریه

مشخص کردن میزان مالیات بر مهریه های سنگین برای اولین بار در قانون مالیات مهریه ۱۴۰۱ مطرح شد، طبق این قانون:

  • در صورتی که میزان مهریه تا سقف ۱۴ سکه تعیین شود، معاف از مالیات ثبت مهریه خواهد بود.
  • در صورتی که تعداد سکه های مهریه بین ۱۵ تا ۱۰۰ عدد باشد، زوجین باید یک و یک دهم درصد مهریه را به عنوان مالیات بر مهریه به دولت پرداخت نمایند.
  • در صورتی که تعداد سکه های مهریه بین ۱۰۱ تا ۲۰۰ عدد باشد، زوجین باید دو درصد مهریه را به عنوان مالیات بر مهریه به دولت بپردازند.
  • برای مهریه هایی که بیش از ۲۰۰ سکه می باشد، میزان مالیات بر مهریه ۱۵ در صد می باشد.

با استفاده از فرمول زیر می توانید مالیات تعلق گرفته به مهریه را محاسبه نمایید:

“نرخ مالیات × ارزش کل سکه ها ÷ ۱۰۰ = مالیات مهریه”

به عنوان مثال، اگر قبل از عقد طبق توافقات صورت گرفته، میزان مهریه ۳۰۰ سکه تعیین شده باشد و قیمت هر سکه نیز ۱۵ میلیون و ۱۵۵ هزار تومان باشد. زوجین باید مبلغ ۶۳۶ میلیون تومان برای مالیات بر مهریه به دولت بپردازند، در غیر اینصورت مهریه ثبت نمی شود و سند ازدواج به زوجین داده نخواهد شد.