4.7/5 - (3 امتیاز)

از جمله حقوق مالی که بعد از عقد ازدواج به زن تعلق می گیرد، مهریه زن می باشد. مهریه مالی است که به محض جاری شدن عقد، زن مالک آن می شود و می تواند هرگونه تصرفی در آن داشته باشد. همچنین هر زمانی که بخواهد می تواند مطالبه مهریه نماید. بر اساس قانون ارث با فوت زن، اموال و دارایی وی به ورثه اش ارث می رسد. از آنجایی که مهریه نیز جزو اموال و دارایی زن محسوب می شود، بنابراین بعد از فوت زن به وراث زن تعلق می گیرد. به طوری که وراث بعد از فوت زن می توانند مهریه مادر فوت شده را مطالبه نمایند. در این مطلب درباره شرایط و مراحل مطالبه مهریه مادر فوت شده از زبان بهترین وکیل مهریه گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد،‌ با ما همراه باشید.

مطالبه مهریه مادر متوفی توسط وراث

مطالبه مهریه مادر فوت شده توسط ورثه وی امکانپذیر می باشد. به این دلیل که مهریه زن به محض جاری شدن عقد به وی تعلق می‌گیرد و جزو دارایی های زن به حساب می آید. پس از فوت زن اموال و دارایی وی بین ورثه اش تقسیم می شود. از آنجایی که مهریه نیز جزو دارایی های زن محسوب می شود، بنابراین وراث زن می توانند آن را از شوهر زن مطالبه نمایند.

 توجه داشته باشید که شوهر زن فوت شده نیز جزو ورثه محسوب می‌شود و از مهریه زن ارث می برد. بنابراین در زمان پرداخت مهریه به ورثه زن ابتدا، سهم الارث شوهر را محاسبه می نمایند، سپس باقیمانده مهریه را بین ورثه دیگر تقسیم می کنند.

مهریه مادر فوت شده

شرایط مطالبه و گرفتن مهریه توسط وراث متوفی

شرایط مطالبه مهریه توسط وراث متوفی در زیر آورده شده است:

  • تنها افرادی که جزو وراث زن متوفی می باشند می توانند، مهریه را مطالبه نمایند.
  • زن در زمان حیات خود مهریه اش را به همسرش نبخشیده باشد.
  • زن در زمان حیات خود مهریه اش را دریافت نکرده باشد.

با این شرایط وراث زن می توانند با دادن دادخواست مهریه و ارائه مدارک به دادگاه، مهریه مادر فوت شده را مطالبه نمایند.

مهریه مادر فوت شده به چه افرادی می رسد؟

مطابق ماده ۹۴۰ قانون مدنی هر کدام از زن و مرد بعد از فوت یکی از آن ها از نفر دیگر ارث خواهد برد. زمانی یک زن و شوهر بعد از فوت از یکدیگر ارث می برند که رابطه زوجیت آن ها به صورت دائم باشد. بنابراین در عقد موقت یا صیغه زن و مرد از یکدیگر ارث نمی برند.

مهریه در عقد موقت با فوت زن از بین نمی رود و مرد موظف است، مهریه مادر فوت شده را به ورثه وی پرداخت نماید. توجه داشته باشید، در صورتی که یک زن با عقد موقت یا صیغه به همسری یک مرد درآمده باشد و فوت نماید، ورثه وی می توانند، بعد از فوت زن مهریه اش را مطالبه نمایند. بنابراین مطالبه مهریه مادر تنها در مورد عقد دائم نیست.

هنگامی که یک زن فوت نماید، کلیه حق و حقوق وی از جمله مهریه زن به وراث او می رسد. در صورتی که در زمان حیات زن رابطه‌ زناشویی بین زن و شوهر صورت نگرفته باشد، نصف مهریه زن فوت شده به ورثه وی تعلق می گیرد و اگر رابطه زناشویی صورت گرفته باشد، ورثه زن می توانند کل مهریه زن را مطالبه نمایند.

مهریه مادر فوت شده به افراد زیر می رسد:

  • پدر و مادر زن فوت شده در صورتی که در قید حیات باشند، از مهریه دخترشان ارث می برند.
  • شوهر زن متوفی از مهریه همسر خود ارث می برد.
  • در صورتی که زن فوت شده دارای فرزندانی باشد، فرزندان نیز از مهریه مادر ارث می برند و می توانند، مهریه مادر خود را از پدر یا ناپدری خود مطالبه نمایند.

نحوه تقسیم مهریه مادر فوت شده

مهریه زن فوت شده مطابق قانون ارث بین ورثه تقسیم می شود. به طوری که اگر زن دارای فرزند نباشد، نصف اموال زن متعلق به شوهر می باشد و از باقیمانده اموال یک سوم سهم مادر و دو سوم سهم پدر زن متوفی می باشد.

همچنین اگر زن فوت شده دارای فرزندانی باشد، سهم شوهر از اموال زن یک چهارم است و باقیمانده اموال متعلق به فرزندان می باشد که پسران دو برابر دختران ارث خواهند برد.

در صورتی که زن فوت شده علاوه بر همسر و فرزند، پدر و مادر نیز در قید حیات داشته باشد، اموال وی از جمله مهریه مادر فوت شده به این صورت تقسیم خواهد شد که یک چهارم سهم شوهر و یک ششم سهم مادر و یک ششم سهم پدر زن و باقیمانده اموال سهم فرزندان مادر فوت شده خواهد بود.

در صورتی که زن دارای همسر و فرزند نباشد و پدر و مادر زن نیز در قید حیات نباشند، مهریه مادر به سایر خویشاوندانی که از وی ارث می برند خواهد رسید. بنابراین این خویشاوندان می توانند اقدام به مطالبه مهریه زن متوفی نمایند.

مهریه جزو دیون ممتاز محسوب می شود و حتی در صورتی که مرد دارای دیون دیگری باشد، مهریه زن بر تمام آن ها اولویت خواهد داشت. بنابراین وراث زن می توانند، با دادن یک دادخواست و مدارکی مانند گواهی انحصار وراثت و سند ازدواج به قاضی، مهریه مادر فوت شده را از شوهرش مطالبه نمایند.

نحوه تقسیم مهریه مادر فوت شده

در چه شرایطی مهریه زن فوت شده به صورت قسطی پرداخت می‌شود؟

پرداخت مهریه زن فوت شده توسط شوهرش به استطاعت مالی مرد بستگی دارد. در صورتی که مرد نتواند مهریه زن را به صورت یکجا پرداخت نماید، می تواند درخواست اعسار مهریه به دادگاه بدهد تا مهریه زن فوت شده قسط بندی شود و به صورت قسطی به وراث پرداخت شود.

مهریه مادر متوفی بعد از فوت پدر

همانطور که اشاره شد، مهریه حق قانونی زن است که با فوت زن از وی ساقط نمی شود. بنابراین فرزندان در صورتی که پدر نیز فوت کرده باشد می توانند، مهریه مادر فوت شده را مطالبه نمایند. با این تفاوت که در این حالت فرزندان باید مهریه مادر را از ترکه یا اموال بر جای مانده از پدر مطالبه نمایند. بنابراین فرزندان باید علیه ورثه پدر که از مهریه ارث نمی برند، دعوایی طرح نمایند و مهریه مادر خود را از اموال پدر مطالبه نمایند.

همچنین در صورتی که زن فوت شده ازدواج مجددی داشته باشد، فرزندان وی می توانند مهریه مادر فوت شده را از ناپدری خود چه در قید حیات باشد و چه فوت کرده باشد، مطالبه نمایند.