4.3/5 - (3 امتیاز)

پس از فوت شوهر، اموال و داراییش بین وراث وی تقسیم می شود. در صورتی که مرد دارای فرزندانی باشد، سهم الارث همسر وی یک هشتم می باشد. همچنین اگر مرد دارای فرزند نباشد، سهم زن از ارث شوهرش یک چهارم است. قبل از اینکه مطابق گواهی انحصار وراثت سهم هر ورثه و تعداد ورثه تعیین شود، باید کلیه دیون و بدهی های مرد از جمله تعیین تکلیف مطالبه مهریه زن از سهم الارث شوهر مشخص و از دارایی ها کسر شود. سپس باقیمانده اموال بین ورثه تقسیم شود.

 از آنجایی که مهریه زن عندالمطالبه است و از زمان جاری شدن صیغه عقد به زن تعلق می گیرد، مطالبه مهریه بعد از فوت همسر قبل از تقسیم ارث انجام می شود. همچنین در صورتی که پدرشوهر فوت نماید و از دارایی های وی ارثی به شوهر برسد نیز زن می تواند، از سهم الارث شوهر مهریه خود را مطالبه نماید. در این مطلب درباره مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر و توقیف اموال از زبان بهترین وکیل مهریه و توقیف اموال گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

شرایط پرداخت مهریه از سهم الارث شوهر

مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر به این صورت است که با فوت شوهر در صورتی که زن در زمان زنده بودن همسرش مهریه خود را دریافت نکرده باشد و یا به همسرش نبخشیده باشد، می تواند از اموال بر جای مانده از شوهر مهریه خود را مطالبه نماید. بنابراین مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر امکانپذیر می باشد.

برای این کار زن پس از فوت مرد می تواند، با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی دادخواست مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر فوت شده خود را بدهد و طرح دعوا نماید. از آنجایی که مهریه زن در قانون جزو طلب ممتاز محسوب می شود، قبل از تقسیم ارث ابتدا باید مهریه زن پرداخت شود.

مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر

توجه داشته باشید که محاسبه مهریه زن با نرخ روز خواهد بود و به زن پرداخت می شود. همچنین نرخ روز بر اساس شاخص بانک مرکزی محاسبه و تعیین می شود. به عنوان مثال: در صورتی که یک مرد در سال ۱۴۰۰ فوت نماید و در سال ۱۳۵۰ مهریه همسرش ۲ میلیون تومان تعیین و ثبت شده باشد، ارزش ۲ میلیون تومان سال ۱۳۵۰ با نرخ مصوب بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ تعیین می شود و به قیمت سال ۱۴۰۰ به زن پرداخت خواهد شد.

دریافت مهریه از قبل از تقسیم ارث

زن و مرد پس از فوت از یکدیگر ارث می برند. در صورتی که شوهر فوت نماید و مال و اموالی از خود بر جای گذاشته باشد، از آنجایی که مهریه زن جزو طلب ممتاز به حساب می آید، بر وراث دیگر اولویت دارد. همچنین در صورتی که پس از فوت مرد هیچ مالی بر جای نمانده باشد، پدر شوهر و سایر ورثه هیچ تکلیفی برای پرداخت مهریه زن ندارند. به طوری که مطابق قانون وراث متوفی تکلیفی برای پرداخت دیون فرد متوفی که بیشتر از ماترک وی می باشد را ندارند.

مطالبه مهریه از اموال یا ارثیه پدر شوهر

مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر زمانی که پدر شوهر فوت نماید و شوهر از وی ارث ببرد نیز امکان پذیر می باشد. زن می تواند از ارثیه مرد میزانی که جوابگوی مهریه اش می باشد را از دادگاه درخواست نماید. همچنین دادگاه نیز موظف است مهریه زن را از سهم الارث شوهر وصول نماید.

زن می تواند درخواست توقیف اموال به ارث رسیده به شوهرش را از دادگاه داشته باشد و تا زمانی که مهریه زن پرداخت نشود، اموال توقیف شده آزاد نخواهند شد. در صورتی که پدر شوهر در زمان عقد ضمانت پرداخت مهریه زن را بر عهده گرفته باشد و در سند ازدواج نیز درج شده باشد، اگر پدر شوهر فوت کند زن می تواند برای مطالبه مهریه خود اموال پدرشوهرش را توقیف نماید و مهریه خود را وصول کند.

در صورتی که زن بخواهد مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر خود را از طریق دادگاه داشته باشد، باید دادخواست مطالبه مهریه را تنظیم نماید و با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی دادخواست خود را ثبت نماید تا به دادگاه خانواده ارجاع داده شود. دادگاه نیز اموال مربوط به سهم الارث شوهر را توقیف می کند.

مطالبه مهریه از ارثیه پدرشوهر

مراحل نحوه مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر

برای وصول مهریه زن اموال و دارایی شوهر فوت شده توقیف می شود. زن برای توقیف سهم الارث شوهر می تواند، از طریق اجرای ثبت و یا دادگاه خانواده اقدام نماید. به طور کلی توقیف اموال در مرحله اول باید از طریق اجرای ثبت انجام شود. در صورتی که توقیف اموال از طریق اجرای ثبت امکان پذیر نباشد، زن می تواند از طریق دادگاه خانواده اقدام به توقیف سهم الارث شوهر خود نماید.

توقیف اموال سهم الارث شوهر برای مهریه از طریق اجرای ثبت

مراحل توقیف سهم الارث شوهر برای دریافت مهریه از اداره ثبت در زیر آورده شده است:

زن برای گرفتن مهریه خود از سهم الارث شوهر ابتدا باید به دفترخانه ای که ازدواجش در آنجا به ثبت رسیده است، مراجعه نماید و درخواست صدور اجراییه نماید. دفترخانه نیز با دادن گواهی مربوطه زن، اقدامات لازم در این رابطه را انجام می دهد. زن با در دست داشتن گواهی صدور اجراییه باید به اداره ثبت مراجعه نماید و با دادن مدارکی از قبیل کارت ملی، شناسنامه و سند ازدواج پرونده تشکیل داده می شود.

پس از تشکیل شدن پرونده، یک نسخه از اجراییه به مرد ارسال می شود و به مرد ۱۰ روز مهلت می دهند، تا برای پرداخت نمودن مهریه یا معرفی اموال اقدام نماید. مرد موظف است تمام دارایی و اموال خود از جمله سهم الارث را به اجراییه ثبت معرفی نماید. در صورتی که در مهلت تعیین شده مرد، هیچ اقدامی در رابطه با پرداخت نمودن مهریه و یا معرفی اموال انجام ندهد، زن می تواند درخواست توقیف اموال و سهم الارث مرد را داشته باشد.

اموال منقول و غیر منقول مرد شناسایی و توقیف می شود. توجه داشته باشید که برخی از اموال مرد غیر قابل توقیف می باشند و جزو مستثنیات دین به حساب می آیند.

زن اموال و دارایی شناسایی شده مرد را در اختیار اداره ثبت قرار می دهد تا اقدامات لازم برای توقیف آنها صورت گیرد. پس از شناسایی اموال شوهر و توقیف اموال، اموال به مزایده گذاشته می شود تا زن بتواند از فروش سهم الارث شوهر مهریه خود را دریافت نماید. زن برای توقیف سهم الارث شوهر از طریق اداره ثبت باید یک بیستم مهریه مطالبه شده خود را به اداره ثبت پرداخت نماید.

توقیف سهم الارث شوهر از طریق دادگاه

در این روش زن با تنظیم دادخواست مطالبه مهریه و ثبت آن در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی (آدرس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تهران) از طریق دادگاه خانواده اقدام به توقیف اموال و سهم الارث شوهر خود می کند.