یکی از جرائمی که متاسفانه در کشور ما به وفور رخ میدهد، تهدید کردن است. غالبا افراد از روی عصبانیت و یا نیز عدم آگاهی حقوقی سخنانی را بر زبان جاری میکنند و یا به صورت مکتوب (از طریق پیامک، چت)، پیامهایی را ارسال میکنند که به لحاظ حقوقی ماهیت جرم تهدید را دارد و میتواند عواقب ناخوشایندی را برای شخص تهدید کننده به وجود آورد. در این نوشتار سعی میکنیم، در مورد جرم تهدید و مجازات آن مطالبی را با اختصار به اطلاع موکلین عزیز برسانیم.
تهدید در لغت به معنای بیم دادن است. اما در ماهیت حقوقی جرم تهدید به معنای ترساندن و به تبع آن وادار نمودن فردی به انجام عمل مجرمانه و یا گرفتن مال است. به طوری که نتیجه انجام یا عدم انجام آن فعل مجرمانه، فرد تهدید شونده را مطیع تهدید کننده نماید. به طور مثال به این عبارت دقت نمایید: « اگر این موضوع را به فلانی بگویی من تو را میکشم. » در این جا تهدید کننده اعلام میکنند که عاقبت افشای سر، قتل خواهد بود و به همین دلیل این عمل، تهدید به قتل محسوب میشود.
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
ویژگی های جرم تهدید
با توجه به موارد فوق، ویژگی های اصلی جرم تهدید عبارتند از:
- تهدید از جمله جرائم مطلق محسوب میشود. یعنی به محض استفاده از کلماتی که موید تهدید است، جرم محقق شده و دارای مجازات است.
- جرم تهدید به وارد کردن یا نکردن خسارت و یا آسیب ارتباطی ندارد و صرف استفاده از کلمات جرم را محقق میسازد.
- دروغی یا خیالی بودن نیز تاثیری در تهدید ندارد.
- در جرم تهدید باید عاقبت فرد تهدید شونده مشخص شود. یعنی تهدید کننده مشخصا باید به عمل مجرمانه اشاره کند. به طور مثال « به حسابت میرسم» یا « هر چیزی دیدی از چشم خودت دیدی » مصداق تهدید نیست.

- ترسیدن یا نترسیدن فرد تهدید شونده نیز در ارتکاب جرم تهدید دخیل نیست.
- براساس قانون مجازات جدید مصوب سال 1392، خواسته فرد تهدید کننده نیز در محقق شدن جرم تهدید تاثیر ندارد. یعنی اگر تهدید کننده خواستهای هم نداشته باشد، باز هم ممکن است سخنان او مستوجب مجازات جرم تهدید باشد.
- فرد تهدید کننده باید توان انجام آن کار را داشته باشد. به طور مثال فرد سالمندی که توان حرکتی بسیار پایینی دارد، به لحاظ عرفی نمیتواند یک جوان تنومند را تهدید به قتل نماید.
با توجه به ویژگی های یاد شده میتوان گفت، تشخیص محتوای مجرمانه تهدید بر عهده دادگاه صالح است و براساس شرایط، افراد، زمان و مکان در مورد تهدید بودن یا نبودن عبارات تصمیم گرفته میشود.
انواع تهدید کردن
مطابق با قوانین کشورمان، جرم تهدید شامل مصادیق مختلفی است. انواع جرم تهدید عبارتند از:
- تهدید نفسانی: که همان تهدید به قتل و یا تهدید به آسیب بدنی (نقص عضو یا قطع عضو و …) میباشد.
- تهدید حیثیتی: تهدید به بردن آبروی افراد و نیز هتک حیثیت آنها یکی از مواردی است که در قانون جرم انگاری شده است.
- تهدید به گرفتن نوشتن یا سند: تهدید افراد برای گرفتن مدارک و یا نوشتن اقرار و یا نوشته و سند نیز از مواردی است که در قانون برای آن جرم درنظر گرفته شده است.
- تهدید به انجام اعمال خشونت آمیز: مواردی نظیر تهدید به آدم ربایی، تهدید با چاقو، تهدید به ضرب و جرح عمدی و … نیز میتواند از جمله مصادیق جرم تهدید باشد.
سلام، یک پسر شانزده ساله گاها پسربچه های کم سن تر را در هنگام بازی در کوچه تهدید میکنه یعنی گاهی چاقو درمیاره و با حالت تهدید بهشون نزدیک میشه، این مسئله کمی نگران کننده ست چطور میشه قانوناً و موثر با این مسئله برخورد کرد؟ ممنون.
با سلام
حتما این مورد رو با اورژانس اجتماعی در میان بگذارید و از طریق پلیس صورتجلسه کنید. زیرا ممکن است این بچه دچار مشکلاتی باشد که در آینده از کنترل خارج شده و برای خود و اطرافیان آسیب زا باشد.
سلام آیا کسی قبلا رابطه دوستی داشته و ادعا بردن آبرو میکنه و به شدت در زندگی دخالت میکنه درحالی پیامک تهدید آمیز هم داره تهدید محسوب میشه ؟
اگر متن پیامک ها تهدید آمیز باشد بله تهدید محسوب میگردد.
با سلام
شخصی با چاقو به من حمله و تهدید به قتل کرد که توانستم چاقو را از او بگیرم و هیچ ضربه ای با چاقو نتوانست به من وارد کند. در رایی که دادگاه صادر کرده او را به یک سال و یک روز زندان تعزیری و شلاق به دلیل تهدید با چاقو و جریمه تعزیری در حق صندوق دولت به دلیل توهین و دیه در حق من محکوم کرده است. مجازات تعزیری به مدت سه سال تعلیق شده است. آیا می توانم به تعلیق زندان اعتراض کنم زیرا در ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی تصویب ۹۲ قدرت نمایی با چاقو از جمله جرائم غیر قابل تعلیق شمرده شده است. همین طور در سایت پژوهشگاه قوه قضایه اعلام شده است “تهدید با چاقو مصداق بزه قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو است و مجازات آن قابل تعلیق نیست”.
با سلام و وقت بخیر
اگر رای بدوی صادر شده شما هنوز فرصت اعتراض رو دارید اما در خصوص موردی که فرمودید (“قدرت نمایی با چاقو”) با مورد شما متفاوت است به این جهت که قدرت نمایی باید در ملاء عام و با ایجاد رعب و وحشت در بین عموم مردم باشد. مورد شما با توجه به توضیحاتتون بیشتر جنبه شخصی دارد. در هر صورت اگر از مصادیق ارعاب و ایجاد وحشت عمومی بوده قابل اعتراض و پیگیری است.
اگر یک فرد با جثه ضعیف و ناتوان جلو شخص قوی هیکل را بگیرد و تهدید به ضرب و جرح بدون سلاح سرد کند آیا این جرم واقع میشود؟
یکی از شرایط برای وقوع جرم تهدید این است که فرد تهدیدکننده باید توانایی انجام موضوعی که به آن تهدید میکند را داشته باشد. بنابراین اگر فردی که فاقد توانایی و قدرت جسمانی است و این مورد نیز در ظاهر واضح است، فردی را که دارای قدرت بدنی (جثه قوی هیکل) است را تهدید کند که کتک میزند و سلاحی هم نداشته باشد، اگر طرف مقابل، از توانایی نداشتن تهدیدکننده آگاه باشد، جرم تهدید رخ نمیدهد و مورد دیگر اینکه باید امکان اجرای این تهدیدی نیز از نظر عقلانی وجود داشته باشد.