5/5 - (1 امتیاز)

 از جمله جرم­هایی که در جوامع امروزی رواج یافته است، منتشر نمودن عکس و فیلم خصوصی افراد و یا تهدید کردن فرد به انتشار فیلم و عکس او می‌­باشد. هدف این افراد اخاذی نمودن و یا بردن آبروی افراد جامعه می باشد. گاهی اوقات ممکن است، فرد تنها طرف مقابلش را تهدید به انتشار عکس و فیلم نماید و این حرف تنها در حد تهدید باشد و هیچگاه اجرا نشود. اما توجه داشته باشید که تهدید کردن نیز به تنهایی جرم به حساب می‌آید. بنابراین در جرم تهدید به منتشر کردن عکس و فیلم خصوصی افراد دو حالت وجود دارد. برای دریافت مشاوره حقوقی در زمینه مجازات انتشار عکس خصوصی به بهترین وکیل تهران در گروه وکلای پاسارگاد مراجعه نمایید.

انواع تهدید انتشار عکس و فیلم

  • حالت اول تهدید انتشار عکس و فیلم

 زمانی که فردی یک فرد دیگر را تهدید می کند که عکس یا فیلم های شخصی یا صدای ضبط شده او منتشر خواهد کرد و کاری که گفته است را انجام می دهد، در اینجا فرد تهدید کننده هم به دلیل جرم تهدید و هم عملی کردن جرم تهدید یعنی انتشار عکس و فیلم دیگران مجازات خواهد شد.

  • حالت دوم تهدید انتشار عکس و فیلم

 زمانی که فردی یک فرد دیگر را به منتشر کردن عکس و فیلم خصوصی اش تهدید می کند، اما تهدیدش را اجرا نمی کند. در این صورت حتی با وجود عملی نشدن تهدید فرد مجازات خواهد شد. بنابراین اگر شرایط تهدید محقق شود به عنوان مثال فرد تهدید شونده بترسد، می توان از شخص تهدید کننده شکایت کرد. دادگاه با بررسی جرم، فرد را مجازات خواهد کرد.

مجازات انتشار عکس خصوصی

 مجازات تهدید به انتشار فیلم و عکس

بنابراین هرگاه شخصی اقدام به تهدید شخصی دیگر مبنی بر انتشار اطلاعات خصوصی وی نماید که به موجب آن آبروی فرد برود و یا در موارد پیشرفته تر فرد قصد اخاذی داشته باشد، مطابق با ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی به دو ماه تا دو سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. توجه داشته باشید که کسی که مورد تهدید قرار گرفته است می تواند، بدون داشتن هیچ گونه نگرانی یا ترس و با داشتن مدارکی که شامل دست نوشته، صوت و هر مدرک دیگری از طرف شخص تهدید کننده است به دستگاه قضایی مراجعه نماید. اگر این جرم از سمت دادگاه تایید شود، فرد خاطی طبق قانون مجازات خواهد شد. چرا که قانون مدافع حقوق افراد و حافظ آبروی آنان می باشد.

چند نکته درباره تهدید به انتشار فیلم و عکس

تهدید از جرایمی است که با شکایت کردن شاکی شروع می شود. بنابراین فرد شاکی باید شکایت خود را مبنی بر مجازات نقض حریم خصوصی و انتشار عکس در دادگاه مطرح نماید، تا قانون فرد مجرم را پس از اثبات جرم به مجازات انتشار عکس خصوصی برساند.

 طبق ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی که در سال ۱۳۹۲ به تصویب رسیده است، جرم تهدید از جمله جرایمی است که‌ توسط فرد شاکی قابل گذشت می باشد. منتشر نمودن عکس و فیلم افراد یک جرم مستقل است و مطالبی که تا اینجا گفته شد، تنها جرم تهدید به انتشار فیلم و عکس می باشد.

شرایط محقق شدن جرم تهدید به انتشار فیلم و عکس

۱) فرد تهدید کننده باید توانایی انجام آن عمل را داشته باشد. به عبارتی اگر این فرد دارای سواد رایانه ای و یا دسترسی به اینترنت نباشد، جرم تهدید صورت نمی­گیرد.

۲) وضعیت فرد تهدید شونده باید طوری باشد که امکان اجرا شدن تهدید وجود داشته باشد. به عنوان مثال فرد فیلم و عکس­های شخصی زیادی داشته باشد. چرا که اگر فردی فیلم و عکس شخصی نداشته باشد تهدید به انتشار آن­ها جرم محسوب نمی‌­شود.

۳) از آنجایی که تهدید کردن امری نسبی است و وضعیت فرد تهدید شونده در آن مؤثر است، راه تشخیص دادن آن عرف می­باشد. یعنی تهدید کردن باید به گونه ای باشد که موجب هراس و ترس افراد شود.

مجازات انتشار عکس خصوصی چیست؟

مجازات منتشر کردن عکس و فیلم و صدای افراد بدون گرفتن اجازه از آن ها و مجازات قرار دادن عکس فرد در اینستاگرام بدون اجازه گرفتن از او از ۹۱ روز تا ۲ سال حبس و یا جریمه نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات گفته شده خواهد بود. اگر فردی پس از ایجاد تغییر در عکس و فیلم و صدای افراد آن را منتشر نماید، به مجازات حبس و یا جریمه نقدی یا هر دو محکوم خواهد شد.

مجازات منتشر نمودن فیلم، عکس و صدای افراد بدون اجازه آن ها

گاهی تعدادی از افراد به دلایل مختلفی مانند دشمنی، انتقام گرفتن یا اخاذی اقدام به قرار دادن عکس فرد در اینستاگرام، تغییر و انتشار عکس و فیلم های خصوصی افراد می کنند که نتیجه آن نابودی زندگی چندین نفر خواهد بود. این افراد ممکن است، نمی دانند که عمل آن ها جرم محسوب می شود و به راحتی جرم آن ها توسط پلیس و مراجع قضایی پیگیری خواهد شد.

بردن آبروی افراد با قرار دادن عکس آن ها در اینستاگرام، تغییر و انتشار عکس و فیلم آن ها و یا ایجاد پیج های جعلی باعث شده است که قانون گذار به منظور حفظ آبروی شهروندان و جلوگیری از جرایم، مقرراتی را پیش بینی نماید تا اشخاصی که دست به این اقدامات غیر قانونی می زنند به مجازات عمل ناپسند خود برسند.

مجازات انتشار عکس خصوصی در فضای مجازی

همان گونه که مسائل مرتبط با جرم منتشر کردن عکس و فیلم شخصی افراد در فضای مجازی در قانون جرایم رایانه ای تعیین شده است و برای آن مجازات هایی در نظر گرفته شده است. مجازات قرار دادن عکس افراد در اینستاگرام نیز در قانون آمده است. مجازات منتشر نمودن عکس و فیلم خصوصی افراد طبق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه ای به صورت زیر است:

در صورتی که شخصی توسط سامانه های کامپیوتری یا مخابراتی صدا، عکس یا فیلم خصوصی فردی دیگر را بدون رضایت فرد به جز در موارد که قانون اجازه داده است، منتشر کند به طوری که منجر به ضرر و زیان فرد شود یا از لحاظ عرف جامعه باعث هتک حیثیت او شود، به مجازات انتشار عکس خصوصی محکوم خواهد شد. مجازات این فرد از ۹۱ روز تا ۲ سال حبس یا جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال، یا هر دو مجازات گفته شده خواهد بود.

طبق این ماده منتشر نمودن عکس، فیلم یا صدای افراد به جز در موارد قانونی و بدون کسب اجازه آن ها جرم است. مجازات این جرم حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال، یا هر دو مجازات خواهد بود. در این موارد حتماً از وکیل کیفری استفاده نمایید.