5/5 - (1 امتیاز)

تعدادی از قانون گریزان و افراد مجرم از اعتماد مردم نسبت به کارکنان دولت سوء استفاده می کنند. این افراد با معرفی خود به عنوان یکی از کارکنان دولت (کشوری، لشکری و انتظامی) از اعتبار سمت های دولتی برای مقاصد مجرمانه خود بهره می برند که شامل مجازات جعل عنوان خواهند شد. متهمان انگیزه های مختلفی را دنبال می کنند، به عنوان مثال تعدادی از این افراد برای بهره بردن از ارزش معنوی شغل دولتی در میان مردم یا با قرار دادن خودشان در موقعیت اجتماعی کارکنان دولت و به نمایش گذاشتن وجهه مثبت از خودشان در بین مردم از عنوان دولتی استفاده غیرقانونی می کنند.

تعدادی از مجرمان نیز برای اخاذی کردن و رسیدن به مقاصد مالی اقدام به جعل عنوان دولتی می کنند. اگر عنوان شغلی و یا نام شما مورد سوء استفاده قرار گرفت حتماً با وکیل کیفری در گروه وکلای پاسارگاد به صورت مشاوره حقوقی تلفنی در ارتباط باشید.

مشاغل دولتی به چه شغل هایی گفته می شود؟

مشاغل دولتی به دسته ای از مشاغل  اطلاق می شود که کارکنان آن ها از بودجه عمومی کسب درآمد می کنند و اعتبار و قدرت شغلی ویژه ای از سوی قانون گذار به این افراد داده شده است و تمام این کارکنان یا در نقش اعمال حق حاکمیت دولت می باشند یا در نقش اعمال حق تصدی هستند. به همان میزان اقتداری که قانون به کارکنان دولت داده است به همان اندازه نیز مسئولیت را برای این افراد متذکر شده است.

 در واقع، کارکنان دولت نمایانگر چهره دولت هستند و اقدامات قانونی آن ها اقدام دولت به حساب می آید. این افراد در محدوده صلاحیت قانونی خود به عنوان نماینده دولت به حساب می آیند. چنانچه کوچک­ترین اقدام بر خلاف قانون انجام دهند و یا از موقعیت و مقام خود سوء استفاده کنند، چهره دولت را در نزد مردم دچار خدشه خواهند کرد. در بسیاری از مواقع نیز خسارات مادی و معنوی وارد شده را نمی توان به هیچ وجه جبران کرد.

مجازات جعل عنوان

مجازات جعل عنوان چیست؟

بعضی مواقع پیش می آید که افرادی با هم دارای اختلافات مالی هستند و برای تسویه حساب با طرف مقابل با استفاده از یک نفر دیگر و غصب عنوان دولتی توسط آن فرد طرف مقابل خود را به صورت غیر قانونی جلب یا توقیف می کنند. در صورتی که  مجرمین علاوه بر غصب عناوین دولتی جرائم دیگر مانند سرقت، اخاذی و توقیف و … را نیز مرتکب شوند برای هر دو جرم مجازات خواهند شد. همچنین اگر در ارتکاب جرم کارت شناسایی یا سند دیگری را جعل نمایند و از آن ها برای رسیدن به مقاصد خود استفاده نمایند، مجازات جعل نیز شامل حال آن ها خواهد شد. این مجرمین در صورتی که همراه با غصب عناوین لباس نظامی نیز بپوشند، علاوه بر محکوم شدن به مجازات غصب عنوان برای استفاده غیرقانونی لباس نظامی نیز مجازات خواهند شد.

افرادی که عنوان دولتی را غصب می کنند ممکن است یک فرد عادی یا کارمند دولت باشند، مستخدم یا کارمند دولت زمانی مشمول مفاد ماده ۵۵۵ قرار می گیرد که از طرف دولت دارای سمت رسمی و یا اجازه برای کاری که خود را شاغل در آن معرفی کرده است نباشند.

ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی درباره مجازات جعل عنوان

مجازات جعل عنوان طبق ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی هر شخصی که بدون داشتن سمت رسمی یا اجازه از سمت دولت، در شغل های دولتی از جمله مشاغل کشوری یا لشکری و انتظامی که طبق نظر قانون به وی ارتباطی نداشته باشد، دخالت نماید یا خود را معرفی کند به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم می شود و در صورتی که برای دخالت یا معرفی خود در شغل های گفته شده جعل سند کرده باشد، مشمول مجازات جعل سند نیز خواهد شد.

غصب مشاغل غیردولتی توسط افراد مشمول این ماده نمی باشد، مقررات ویژه ای در قانون درباره تعدادی از مشاغل غیر دولتی وضع شده است.

استفاده از البسه نظامی یا انتظامی

هر فردی که بدون داشتن مجوز و به طور علنی لباس های ماموران نظامی یا انتظامی ایران یا نشان ها، مدال ها یا ‌امتیازات دولتی دیگر را بدون دادن تغییر یا با تغییر اندکی استفاده نماید که مردم را به  اشتباه بیندازد، به ۳ ماه تا یک سال حبس و یا جزای نقدی از ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ تا ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال محکوم خواهد شد و اگر از پوشیدن لباس نظامی سوء‌ استفاده کرده باشد هر دو مجازات گفته شده شامل حال وی خواهد شد.

استفاده از البسه نمایندگان کشور های خارجی

در ماده ۵۵۷ به این تخلف اشاره شده است، در صورتی که جرم تحقق یابد مجازات آن مانند ماده ۵۵۶ در نظر گرفته شده است:

 هر فردی که به صورت علنی و غیر مجاز البسه رسمی ماموران کشورهای خارجی یا نشان ها یا مدال ها یا امتیازات دیگر ‌دولت های خارجی در کشور را استفاده نماید در صورتی که باعث اختلال در نظم عمومی جامعه شود، مشمول مقررات ماده فوق خواهد شد.

استفاده از البسه نظامی یا انتظامی

جعل عنوان افراد عادی

مثلا اگر شخصی خود را به جای مالک جا بزند و مال او را به فروش برساند، شامل مجازات فروش مال غیر است. شاید یک شخص خود را به جای یک فروشنده جا بزند و سندی را جعل کند و توسط آن ملکی را به فروش رساند.

اگر سندی که جعل شده است یک سند رسمی باشد، فرد مجرم به ۶ ماه تا ۳ سال حبس و یا جزای نقدی محکوم می شود. در صورتی که سند عادی باشد از ۶ ماه تا ۲ سال و یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.

استفاده از عنوان وکیل

طبق ماده ۵۵ قانون وکالت مجازات جعل عنوان وکیل به صورت زیر است:

وکلای معلق و افراد ممنوع ‌الوکاله و هر کسی که پروانه وکالت نداشته باشد از تظاهر و مداخله در کار وکالت ‌ممنوع است. قانون از یک الی شش ماه زندان تادیبی برای فرد متخلف در نظر گرفته است.

استفاده از عنوان دکتر، مهندس و …

 ممکن است شخصی در موارد زیادی از جمله ازدواج، خود را پزشک یا مهندس و… معرفی کند و از این عناوین برای پیشبرد اهداف خود سوء استفاده نماید. مجازات استفاده غیرمجاز از عناوین علمی مطابق ماده ۵۵۶ قانون مجازات اسلامی ۳ ماه تا یک سال حبس و یا جزای نقدی خواهد بود.

استفاده غیرمجاز از عنوان های گفته شده در مکاتبات اداری یا در تبلیغات به وسیله وسایل ارتباط جمعی مانند:

  • رادیو
  • تلویزیون
  • روزنامه
  • مجله
  • تارنما (سایت)
  • نطق در مجامع
  • انتشار اوراق چاپی یا خطی

نیز مشمول ماده ۵۵۶ قانون مجازات اسلامی خواهد شد.