ازدواج موقت یا همان به اصطلاح صیغه یکی از موارد نکاح می باشد که در شرع پذیرفته شده است و به معنی عقدی می باشد که در آن مدت زمان مورد توافق باشد. مدت زمان بر اساس توافق طرفین متغییر می باشد که می توان از چند دقیقه تا چنیدین سال باشد و تفاوت آن با ازدواج دائم در مدت دار بودن آن می باشد.
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
- مهریه : قوانین و شرایط مهریه در ازدواج دائم نیز بر صیغه حاکم می باشد با این تفاوت که در ازدواج موقت (صیغه) ، باید مهریه مشخص شود و عدم تعیین مهر موجب ابطال مهریه خواهد شد. همچنین عدم نزدیکی در مدت زمان عقد موقت موجب عدم پرداخت مهریه نخواهد شد اما در صورتی که عدم نزدیکی صورت گرفته باشد و زمان عقد موقت به پایان نرسیده باشید زوج می تواند با بخشش مدت زمان باقی مانده نصف مهریه را پرداخت نماید.
- نفقه : عقد موقت موجب نفقه نمی شود مگر آنکه جز شروط ضمن عقد باشد.
همچنین زن حق خروج از خانه ( تحصیل ، کار و … ) بدون اذن شوهر را دارا می باشد و تمکین در صیغه به معنای آن در ازدواج دائم وجود ندارد.

مدت و شرایط اتمام عقد موقت
در ازدواج موقت زمانی عقد به پایان می رسد که یا زمان مورد توافق به اتمام برسد یا مرد مدت باقی مانده رو بخشش (بذل عقد موقت) نماید و زوجه هیچ گونه حقی برای اتمام زمان عقد پیش از موعد ندارد مگر زوج حق بذل را در مزان شروط ضمن عقد واگذار کرده باشد.
در قانون الزامی برای ثبت رسمی صیغه وجود ندارد و در صورت توافق طرفین بر عدم ثبت رسمی ازدواج موقت می توانند با تنظیم متنی که در آن مدت زمان نکاج و مهریه مشخص شده باشد و به امضای طرفین و شهود برسد آن را ثبت نمایند. مگر در موارد زیر (ماده ۲۱ قانون حمایت از خانواده):
- شروط ضمن عقد
- توافق بین طرفین
- باردار شدن زوجه
در صورت توافق طرفین بر عدم ثبت رسمی ازدواج موقت می توانند با تنظیم متنی که در آن مدت زمان نکاح و مهریه مشخص شده باشد و به امضای طرفین و شهود برسد آن را ثبت نمایند.
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
ارث در ازدواج موقت
در ازدواج موقت (صیغه) در صورتی که هر یک از طرفین فوت نمایند هیچ گونه ارثی به طرف مقابل تعلق نمی گیرد مگر اینکه بر اثر این ازدواج فرزندی متولد گردد و این ازدواج ثبت قانونی شده باشد، در این صورت از پدر و مادر خود ارث خواهد برد.
دفاتر طلاب منظورتان چیست؟ من در اینترنت زدم اینچنین دفتری وجود ندارد.
از روحانیون مساجد و دفاتر مراجع تقلید شهرتان پرس و جو نمایید.
اگر زوجی نخواهند ازدواج موقت خود را در دفتری ثبت کنند، در عوض هر دو توافق ازدواج موقت را روی کاغذ هواپیما می نویسند، اشکالی ندارد؟
مشکلی نیست
شما میتوانید به صورت شفاهی نیز عقد موقت بخوانید اما آثاری که بعداً به نفع زوجه خواهد بود را ندارید و نمیتوانید در دادگاه حق خود را بگیرید مگر با شهادت شهود. پس حتما اگر جایی عقدتون را نوشتید حتما شاهد داشته باشید و امضا بگیرید. بهتر است صیغه نامه داشته باشید و به دفاتر طلاب مراجعه کنید. اگر صیغه نامه بگیرید، نیازی به ثبت نیست.
سلام برای صیغه دختر گفته میشه اجازه ی پدر لازمه. اگر پدر وجد پدری در قید حیات نباشن چطور؟ خواست خود دختر کافیه؟
سلام بله اگر دختر به بلوغ قانونی رسیده باشد در صورت نبود پدر و جد پدری اجازه فرد دیگری لازم نیست.
چطوریه پاسخ این سوالتون من درگیره همچین دختری ام. لطفاً بهم بگید. ممنون
ازدواج دختر باکره اگر به سن بلوغ رسیده باشد فقط با اجازه پدر یا پدربزرگ (از سمت پدر) او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه اجازه ازدواج به او ندهند (با حکم دادگاه) یا در قید حیات نباشند، دختر می تواند با فرد مورد نظر ازدواج نمایید.
سلام،اگر در موقع خواندن صيغه حق باطل كردن صيغه نامه به زن واگذار بشه،ميتونه هر موقع كه خواست باطلش كنه؟
سلام و وقت بخیر. صیغه باطل نمیشه. چنانچه زوج به زوجه وکالت بلاعزل بده برای بذل مدت صیغه زن میتونه به ازدواج موقت پایان بده.
با سلام،در عقد موقت اگر صیغه عقد را خود زن و مرد بخوانند، این ازدواج صحیح است یا خیر ؟؟!
سلام و وقت بخیر. سوال شما بیشتر از این که حقوقی باشه، فقهیه. اگر زن باکره باشه، خوندن صیغه عقد چه دائم و چه موقت منوط به اذن پدره. اگر دختر باکره نباشه، شاید خوندن صیغه عقد توسط خود دختر پسر به لحاظ شرعی مشکلی نداشته باشه ولی به لحاظ قانونی باید ثبت بشه.