5/5 - (1 امتیاز)

یکی از مسائلی که در دادگاه خا‌نواده به صورت زیاد به آن پرداخته می شود، مساله نفقه زن و حق و حقوق قانونی وی در زندگی مشترک با همسرش می باشد. در صورتی که زنی وظایف زناشویی خود را به طور کامل در قبال همسرش انجام دهد و از وی تمکین کند، ولی با این حال مرد از پرداختن نفقه اش سر باز زند، زن می تواند با مراجعه به مراجع قضایی دادخواست مطالبه نفقه داشته باشد و حق و حقوق قانونی خود را مطالبه کند.

برای این کار کافی است زن به یکی از دفاتر خدمات قضایی (آدرس دفاتر خدمات قضایی تهران) در شهر محل سکونت خود مراجعه کند و با تنظیم نمودن نمونه دادخواست، نفقه خود را مطالبه کند. توجه داشته باشید هنگام تنظیم دادخواست، میزان مبلغ نفقه از نکات مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد و در دادخواست درج شود. در این مطلب به بررسی مطالبه نفقه از طرف زن و مراحل آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

لایحه مطالبه نفقه زن در قانون مدنی

مطابق قانون مدنی تامین تمام هزینه های زندگی زن از جمله نفقه وی بر عهده همسرش می باشد. بر اساس ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی تنها در عقد و ازدواج دائم، نفقه زن بر عهده همسرش است و در عقد موقت مرد وظیفه ای در قبال پرداختن نفقه زن ندارد و این ازدواج تنها با تعیین یک مهریه توافقی بین زن و مرد صورت می پذیرد.

طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی به کلیه نیازهای متعارف که با وضعیت و شان زن تناسب دارند، نفقه گفته می شود. به طور کلی نفقه زن که پرداخت آن بر عهده مرد می باشد، موارد زیر را شامل می شود:

  • مسکن
  • پوشاک
  • خوراک و …
مطالبه نفقه توسط زوجه

بنابراین پرداخت کلیه هزینه های زندگی مشترک در عقد دائم بر عهده مرد است. در عوض زن نیز باید به طور کامل از همسرش تمکین نماید. در صورتی که مرد بتواند عدم تمکین همسرش را در دادگاه اثبات نماید، وظیفه پرداخت نفقه از وی ساقط خواهد شد. بنابراین تنها در صورتی که زن به طور کامل از همسرش تمکین نماید، نفقه وی بر مرد واجب خواهد بود. در چنین شرایطی اگر مرد نسبت به پرداخت کردن نفقه همسر خود کوتاهی کند، زن با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی می تواند دادخواست مطالبه نفقه بدهد. 

عواقب عدم پرداخت نفقه

مطابق ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی اگر مرد از دادن نفقه زن سر باز زند با مراجعه زن به مراجع قضایی، میزان مهریه زن مشخص خواهد شد و مرد مکلف است که آن را پرداخت نماید.

مطابق ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی

“زوجه در هر حال می‌ تواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوی نماید و طلب او از بابت نفقه مزبور طلب ممتازه بوده و در صورت‌ افلاس یا ورشکستگی شوهر زن مقدم بر غرما خواهد بود، ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می‌توانند مطالبه نفقه نمایند.”

برای مشاوره حقوقی در این زمینه از وکیل طلاق گروه وکلای پاسارگاد استفاده نمایید.

دادخواست مطالبه حق و حقوق زن

در قانون مدنی کشور ایران آمده است که پرداخت نفقه و نیازهای زندگی مشترک زن بر عهده مرد می باشد. زن نیز در قبال دریافت نفقه باید به طور کامل از همسر خود تمکین نماید، در غیر اینصورت نفقه به وی تعلق نمی گیرد. متاسفانه با اینکه در قانون این تکلیف بر عهده مرد گذاشته شده است، تعدادی از مردان از انجام وظیفه قانونی خود سر باز می زنند و در تامین مخارج زندگی همسر خود کوتاهی می کنند. در چنین شرایطی زن نیز به ناچار برای دادخواست نفقه خود به مراجع قضایی مراجعه می کند، تا بتواند حق و حقوق قانونی خود را از همسرش مطالبه نماید.

دو راهکار حقوقی برای مطالبه حقوق قانونی زن

در کشور ما دو راهکار حقوقی برای مطالبه نفقه زن وجود دارد.

اولین راهکار این است که زن به دلیل نپرداختن نفقه اش از جانب مرد از همسر خود شکایت کیفری نماید. در صورتی که مرد دارای استطاعت مالی برای پرداخت نفقه همسرش باشد و زن نیز به طور کامل از وی تمکین کرده باشد، در این صورت مرد به حبس محکوم خواهد شد. همچنین باید کلیه مبلغ نفقه زن که پرداخت نکرده است را به طور کامل پرداخت کند.

دومین راهی که زن می تواند نفقه اش را مطالبه کند، دادخواست نفقه به روش حقوقی است. رسیدگی به دادخواست مطالبه نفقه زن توسط خانواده یا شورای حل اختلاف خواهد بود. در صورتی که این مراجع تایید نمایند که با وجود تمکین زن همچنان مرد نفقه وی را پرداخت نکرده است، حکم پرداخت نفقه برای همسر زن صادر خواهد شد.

به طور کلی زن برای مطالبه مهریه خود باید به مراجع قانونی مراجعه نماید، تا طبق قانون به حق و حقوق وی رسیدگی شود.

نمونه دادخواست مطالبه نفقه از طرف زن

همانطور که گفته شد اگر زن به صورت کامل از همسرش تمکین کرده باشد و با این وجود مرد نفقه وی را پرداخت نکند، با مراجعه به مراجع قضایی می تواند دادخواست مطالبه نفقه خود را تنظیم نماید. اولین اقدامی که زن برای دادخواست مطالبه نفقه خود باید انجام دهد، این است که به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و با آوردن دلیل و مدرک دادخواست خود را ثبت کند. زن در بخش دلایل و مستندات باید مدارک زیر را ارائه دهد:

  • فتوکپی سند ازدواج که برابر اصل شده باشد.
  • فتوکپی شناسنامه زن و مرد
  • استناد به صدور قرار کارشناسی جهت مشخص کردن مقدار نفقه که توسط دادگاه تعیین می شود.

همینطور در بخش تعیین خواسته و مبلغ آن زن باید درج نماید که همسرش نفقه گذشته اش را که پرداخت نکرده است، همین طور نفقه آینده وی را پرداخت نماید. در مرحله بعد دفاتر خدمات قضایی مبلغ نفقه را مورد بررسی قرار می دهند. اگر مبلغ نفقه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، دادخواست مطالبه نفقه را به شورای حل اختلاف ارجاع می دهند. در غیر اینصورت دادخواست زن به دادگاه ارجاع داده خواهد شد.

نمونه دادخواست نفقه

متن دادخواست نفقه

برای آشنایی بیشتر شما نمونه دادخواست مطالبه نفقه در زیر آورده شده است.

باسمه تعالی

ریاست محترم …………………..

با سلام ؛

احتراما به استحضار عالی می رسانم که اینجانب ……… فرزند ……………. به شماره شناسنامه ……………… به موجب سند ازدواج شماره …………… تنظیم شده در دفترخانه شماره ………………. در تاریخ ……….. به زوجیت دائمی خوانده محترم آقای ………….. در آمده ام و در طول این مدت همواره نسبت به ایشان تمکین داشته و دارم؛ لکن خوانده محترم علی رغم داشتن استطاعت و تمکن مالی، از پرداخت هزینه متعارف زندگی اینجانب استنکاف می ورزند.

لذا به موجب این دادخواست و با استناد به مواد ۱۲۰۶ ، ۱۱۰۶، ۱۱۰۷ و ۱۱۱۱ قانون مدنی، تعیین میزان نفقه و الزام ایشان به پرداخت نفقه ایام گذشته و آینده را تقاضا دارم.