5/5 - (1 امتیاز)

یکی از مهمترین شاخه های علم حقوق، مقررات و قوانین کیفری می باشد که مربوط به دعاوی خاص کیفری می باشند. این دسته از پرونده ها به دلیل حساسیت بالایی که دارند، نیاز به وکیل کیفری داشته و حتی لازم و ضروری به شمار می روند. ابتدا بدانیم یک وکیل کیفری باید چه ویژگی هایی داشته باشد، و چه وظیفه ای بر عهده دارد. از سوی دیگر میان وکیل حقوقی و کیفری چه تفاوتی وجود دارد؟ 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

وکیل کیفری کیست؟

حضور وکلایی که در امور کیفری فعالیت می کنند، بیشتر در حیطه رسیدگی به پرونده های سرقت، کلاهبرداری، استفاده از سند مجعول، خیانت در امانت، انتقال مال غیر، جعل و … احساس می شود. یکی از مهمترین تضمین هایی که متهم می تواند در پرونده های کیفری داشته باشد، داشتن وکیل است. 

اصولا این دسته از پرونده ها نسبت به پرونده های حقوقی از حساسیت بیشتری برخوردار می باشند و پروسه طولانی تری دارد. از این رو نیاز به وکیل امور کیفری بیشتر احساس می شود.

در دعاوی کیفری هر دو طرف، یعنی هم شاکی و هم متهم می توانند با مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری، از ایشان مشاوره دریافت نموده یا وکالت پرونده خود را به ایشان بسپارند. طبق اصل ۳۵ قانون اساسی، در تمامی محاکم هر دو طرف حق دارند وکیل کیفری داشته باشند. 

وکیل کیفری

در صورتی که یکی از طرفین یا هر دوی آنها قادر به اختیار نمودن وکیل برای خود نباشد، طبق قانون لازم است تمامی شرایط اختیار نمودن وکیل طرفین مهیا گردد. با وجود وکیل پایه یک می توانید از دانش و آگاهی ایشان نسبت به دعاوی کیفری استفاده نموده و حقوق خود را در پرونده حفظ نمایید.

دعاوی کیفری چه نوع دعاوی هستند؟

دعاوی کیفری که نیاز به وکیل کیفری دارند، در اصل دعاوی می باشند که در قانون مجازات اسلامی برای فرد مرتکب جرم، مجازات تعیین شده است. طبق این قانون برای جرایم کیفری مجازات های خاصی تعیین شده، و برخی از رفتارها را جرم شناخته اند. 

از جمله جرایم کیفری می توانیم به ایراد ضرب و جرح عمدی، قتل عمد، سرقت، ارتباط نامشروع، کلاهبرداری، جعل، خیانت در امانت، تجاوز به عنف و … اشاره نماییم. وکیل کیفری پس از گذراندن دوره های تحصیلاتی و دریافت مجوز از کانون وکلا، با در دست داشتن پروانه وکالت قادر به رسیدگی پرونده های کیفری می گردد.

طبق قانون، جهل به قانون رافع مسئولیت نیست. همه افرادی که در جامعه ما زندگی می کنند نسبت به قوانین آشنایی کامل ندارند. در صورتی که در دام جرمی گرفتار شوند، به دلیل جهل به قانون ممکن است دچار گرفتاری های شدیدی شوند. وکلا به دلیل کسب مدرک وکالت و داشتن اطلاعات کافی در خصوص جرایم و مجازات های آن، می توانند در هر زمینه ای به مجرم کمک نموده و حتی از طریق قانون، مجازات کمتری را از قاضی خواستار شوند. 

یک وکیل خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

اولین و مهمترین ویژگی یک وکیل خوب توانایی و تبحر در سخنوری ایشان است. تقریبا تمامی وکلای خوب در ایران از این ویژگی برخوردار می باشند. یک وکیل کیفری خوب باید از توانایی بالایی برخوردار باشد تا بتواند از حقوق موکل خود به بهترین شکل دفاع کند. 

این که یک وکیل از توانایی بالایی برخوردار باشد، در خصوص وکیل امور کیفری پر رنگ تر بوده و از حساسیت بیشتری برخوردار است. بهره گیری از کلام و خطابه و وعظ، در کنار سخنوری از جمله شاخص های یک وکیل کیفری برجسته و عالی در این زمینه می باشد. 

در صورتی که وکیل امور کیفری به دلیل حساسیت بالای پرونده های کیفری، از عدم دانش و تبحر کافی برخوردار باشد، ممکن است نتیجه پرونده را با آسیب جدی روبه رو نماید. ضرر و زیانی که به هیچ عنوان جبران نخواهد شد. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تفاوت وکیل کیفری با وکیل حقوقی در چیست؟

بدون شک وکیل امور کیفری با امور حقوقی تفاوت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند. البته این تفاوت ها در اصول و شیوه وکالت نیست. بلکه مربوط به دیگر ارکان می باشد. زیرا قوانین شکلی و ماهوی دعاوی حقوقی و کیفری با یکدیگر متفاوت هستند. 

حتی آیین دادرسی به امور حقوقی با امور کیفری نیز متفاوت می باشد. اصولا با مراجعه به بهترین وکیل امور کیفری می توانید بسیاری از تفاوت های این دو دسته دعاوی را بشناسید. در اولین مرحله، دعاوی کیفری و جزایی، باید به دادسرا مراجعه نمایید. 

در صورتی که در امور حقوقی نیازی به تحقیقات مقدماتی و مراجعه به دادسرا نخواهید داشت. وکیل در طی پرونده با افراد بسیار زیادی از جمله دادستان، بازرس، نماینده دادستان، دادیار و … رو به رو خواهد شد. در صورتی که در امور حقوقی وکیل تنها با قاضی دادگاه و قاضی اجرای احکام مدنی ارتباط خواهد داشت.

طبق قانون نانوشته ای در محاکم ایران، تقریبا سرعت رسیدگی به امور حقوقی نسبت به امور کیفری بیشتر می باشد. از این رو وکیل کیفری مدت زمان بیشتری را باید برای کسب نتیجه پرونده های کیفری اختصاص دهد. این فرآیند در برخی از پرونده ها ممکن است چندین سال نیز به طول انجامد. 

دیگر تفاوت امور حقوقی و کیفری، جنبه عمومی و خصوص بودن آنها می باشد. به طور کلی تمامی پرونده های حقوقی که توسط وکیل حقوقی رسیدگی می شوند، خصوصی می باشند. زیرا ذی نفع آنها تنها یک شخص  بوده و به کل جامعه تعمیم داده نمی شود. در حالی که بیشتر پرونده های عمومیت داشته و عموم جامعه به عنوان ذینفع شناخته می شوند.