5/5 - (2 امتیاز)

هر فرد برای کسب نتیجه مناسب در پرونده های حقوقی و کیفری، نیاز به وکیل خواهد داشت. اما طبق مفاد وکالتنامه، حق الوکاله وکیل باید توسط موکل پرداخت شود. البته وکالت نامه هایی که توسط وکیل و موکل تنظیم می شوند، با این که اسناد رسمی به شمار می روند، اما نیازی به حضور در دفترخانه اسناد رسمی یا به ثبت رسیدن آن نیست.

بسیاری از افراد با این سوال رو به رو هستند که آیا هزینه وکیل پایه یک و پایه دو با یکدیگر متفاوت است؟ یا این که حق الوکاله ای به مشاور حقوقی نیز تعلق می گیرد، یا تنها مختص به وکلا می باشد. زیرا هر دوی این افراد دارای پرونده وکالت بوده و توسط کانون وکلا انتخاب می شوند. 

باید بیان نماییم که حق الوکاله وکیل پایه دو و یک هیچ تفاوتی ندارد. زیرا تمامی حق الوکاله ها توسط کانون وکلا به صورت تعرفه خاص مشخص شده اند. این تعرفه ها از پیش تعیین شده هستند البته وکلا ممکن است بر خلاف تعرفه کانون وکلا اقدام به دریافت حق الوکاله نمایند. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تعرفه حق الوکاله وکیل

اصولاً در هر پرونده ای زمانی که به وکیل مراجعه می نمایید، بسته به موضوع پرونده باید حق الوکاله مشخصی را پرداخت نمایید. پرونده هایی که دارای موضوع مالی هستند، طبق تعرفه تنها ۶ درصد حق الوکاله برای آن ها تعیین می شود. البته این مسئله برای مطالبات مالی تا مبلغ ۱۰ میلیون تومان صدق می کند. 

در صورتی که موضوع پرونده مالی از ده میلیون تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد، پرداختی به وکیل طبق تعرفه ۴ درصد می باشد. اگر پرونده مالی بیشتر از ۱۰۰ میلیون تا ۵۰۰ میلیون باشد، حق الوکاله وکلا ۳ درصد خواهد بود. در انتها نیز مبالغ بالاتر از ۵۰۰ میلیون می باشد که حق الوکاله در این دسته از پرونده ۲ درصد خواهد بود. 

با وجود این که هزینه وکیل از پیش تعیین شده است، اما وکیل می تواند به موجب قراردادی جداگانه که با موکل خود منعقد می کند، برخلاف تعرفه عمل نموده و مبلغ بیشتری را از موکل خود خواستار شود.

حق الوکاله وکیل

این مسئله در صورتی است که تمبر مالیاتی طبق قرارداد مالی بین وکیل و موکل الصاق گردد. با این تفاسیر باید بیان نماییم که اخذ حق الوکاله وکیل بیش از تعرفه قانونی، مجاز بوده و هیچ ایرادی ندارد.

استعفا یا انصراف وکیل

این مسئله را می دانیم که عقد وکالت نوعی عقد جایز است. یعنی وکیل در هر مرحله ای از رسیدگی به پرونده که بخواهد می تواند اقدام به استعفا یا انصراف نماید. البته این مسئله در صورتی ممکن است که استعفای ایشان به جلسه رسیدگی نزدیک نباشد. 

از سوی دیگر نیز موکل این اختیار را دارد که وکیل خود را در صورت عدم رضایت عزل نماید. اما در این حالت حق الوکاله باید حتما طبق قرارداد مالی که بین موکل و وکیل برقرار است، پرداخت شود. مگر این که وکیل و موکل در طی قرارداد به روش دیگری با یکدیگر توافق نموده باشند.

بهتر است این نکته را به خاطر داشته باشید که به هیچ عنوان موکل نمی تواند هزینه های خدمات قضایی، تمبر دادرسی، هزینه کارشناسی و دیگر هزینه های ضروری را از حق الوکاله وکیل بکاهد. تمامی این هزینه ها بر عهده موکل بوده و جزو دریافتی وکیل به شمار نمی رود. 

موکل باید تمامی پرداختی های خود به وکیل را در قبال اخذ رسید، انجام دهد. هر اطلاعاتی از جمله پرداخت کارت به کارت، یا از طریق فیش بانکی و .. برای پرداخت حق الوکاله در حکم رسید محسوب می شود. 

تفاوت وکیل پایه یک و دو

پیش از این که برای پرونده خود به دنبال وکیل باشید، ابتدا باید بدانید وکیل مورد نظر شما دارای پایه یک است یا پایه دو است. زیرا میان این دو وکیل تفاوت هایی وجود دارد. البته تفاوت آنها در مورد حق الوکاله وکیل تاثیر گذار نیست. هریک از وکلا می تواند خارج از تعرفه یا طبق تعرفه اقدام به دریافت حق الوکاله نماید. 

از مهمترین تفاوت وکیل پایه یک و دو حق شرکت در محاکم است. وکلایی که دارای پایه یک می باشند قادر هستند برای رسیدگی به هر پرونده ای چه کیفری و چه حقوقی، به محاکم مراجعه کنند. در حالی که وکیل پایه دو فقط حق دارد در محاکم کیفری شرکت نماید، که مربوط به جرایم تعزیری است. 

وکلای پایه دو در محاکم حقوقی که بازخواست کمتر از ۵۰۰ میلیون ریال است حق شرکت داشته و محاکمی که مربوط که امور غیر مالی می باشند از جمله طلاق، نکاح، خواسته های غیر مالی، نفی سبب و .. را می تواند وکالت نماید. همین مسئله باعث می شود تا حق الوکاله وکیل پایه دو نسبت به وکیل پایه یک کمتر باشد. 

زیرا طبق تعرفه وکیل پایه در پرونده های مالی تنها ۶ درصد قادر به دریافت حق الوکاله است. با این تفاسیر وکیل می تواند برخلاف تعرفه عمل نموده و مبلغ بیشتری از موکل خود دریافت کند.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

حق الوکاله مشاور حقوقی

پیش از این که به میزان حق الوکاله وکلا و مشاوران بپردازیم لازم است است ابتدا بدانیم تفاوت وکیل با مشاور حقوقی چیست؟ بسیاری از مردم تصور می کنند که مشاوران همچون وکلا مبلغ خاصی را بر حسب تعرفه به منظور حق الوکاله یا حق مشاوره دریافت می نمایند. 

اما باید بگوییم برای دریافت حق مشاوره توسط مشاوره های حقوقی تعرفه ای بیان نشده است. حتی تعرفه ای که برای حق الوکاله نیز تعیین شده است، در بیشتر موارد میان وکیل و موکل نادیده گرفته شده و آنها با یکدیگر به شکل دیگری به توافق می رسند. 

وکیل و مشاور حقوقی از نظر وظیفه و فعالیت تفاوتهایی با یکدیگر دارند. اولین تفاوت میان این دو حرفه، داشتن پروانه وکالت است. تمامی افرادی که فارغ التحصیل رشته حقوق هستند می توانند در شرکت ها، سازمان های خصوصی و دولتی، به عنوان مشاور حقوقی استخدام شوند.

اما وکیل باید ابتدا آزمون وکالت را پشت سر گذاشته و در این آزمون پذیرفته شود. پس از اخذ پروانه وکالت، وکیل می تواند در محاکم شرکت نموده و به پرونده رسیدگی نماید. حق الوکاله وکیل نیز پس از دریافت پروانه وکالت برای ایشان تعیین می شود.