4.7/5 - (31 امتیاز)

وکالت و مشاور حقوقی دو شغل پر طرفدار و به باور مردم، دو شغل پر درآمد در کشور به شمار می رود. به همین دلیل افراد زیادی برای رسیدن به این دو حرفه تلاش خود را می کنند. اما تفاوت وکیل با مشاورن حقوقی بسیار زیاد است. نمی توانیم به سادگی بیان نماییم که وکالت با مشاور حقوقی در یک تراز هستند.

در حالی که هر دوی این حرفه ها به یک مدرک تحصیلی، که همان فارغ التحصیلی در رشته حقوق باشد نیاز دارند. همه در تصورات خود، بعد از پایان تحصیلات وکالت، سردفتری، قضاوت و … را می پرورانند. در حالی که بسیاری از دانشجویان حقوق نمی دانند که قادر هستند به عنوان مشاور حقوقی نیز در این حرفه به فعالیت بپردازند. کافیست با مشاوران حقوقی شاغل در موسسات و دفاتر حقوقی بصورت تلفنی تماس گرفته و در این خصوص کسب اطلاع نمایید.

شاید بتوانیم یک مورد از تفاوت وکیل با مشاور حقوقی را در شغل انتخابی آنها بیان نماییم. چون تا حدود زیادی مشاوره حقوقی نوعی شغل دولتی به شمار می رود که بیشتر شرکت ها یا موسسات مختلف اقدام به استخدام آن می نمایند. در حالی که وکالت همچون پزشکی شغلی آزاد است. 

برای این که تفاوت وکیل با مشاور حقوقی را دریابیم، باید به تفسیر هر یک از این مشاغل بپردازیم.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تعریف وکیل

قانون مدنی ایران در ماده 656، وکالت را چنین تعریف نموده است: ” وکالت عقدی است که به موجب آن یک طرف، طرف دیگری را به عنوان نائب خود انتخاب می‌نماند. با انعقاد عقد وکالت، وکیل و موکل هر دو در برابر یکدیگر دارای حقوق و تکالیف یکسانی خواهند بود. روابط حقوقی، وظایف، و مسئولیت های آنها متقابل خواهد بود”.

در تفاوت وکیل با مشاور حقوقی باید بگوییم عقد وکالت یک عقد جایز است که باید تنها در چارچوب قانون منعقد شود. طرفین در عقد وکالت، وکیل و موکل شناخته می شوند. در حالی که مشاور حقوقی چنین نیست. بهترین وکیل میتواند از جانب شخص حقیقی و حقوقی تعیین شود. 

مورد دیگری از تفاوت وکیل با مشاور حقوقی، الزام به اخذ مجوز های خاص توسط کانون وکلا و گذراندن دوره های کارآموزی می باشد. وکالت انواع مختلفی دارد از جمله: وکیل انتخابی، وکیل معاضدتی، وکیل تسخیری و وکیل اتفاقی. 

تفاوت وکیل با مشاور حقوقی

تعریف مشاور حقوقی

مشاوران حقوقی برخلاف وکلا نیازی به گذراندن دوره های کارآموزی، یا اخذ مجوز های خاصی از کانون وکلا نیستند. این افراد تنها کافیست نسب به قوانین اطلاعات و دانش کافی داشته باشند. می توانند در ادارات، سازمان ها، یا حتی شرکت های حقوقی به راحتی مشغول به فعالیت شوند. 

از مهمترین تفاوت وکیل با مشاور حقوقی این است که، همانطور که از نام مشاوران حقوقی مشخص است، این افراد وظیفه دارند تا در کنار مدیران شرکت باشند و در تصمیمات خاصی آنها را راهنمایی کنند. این که کدام تصمیم از نظر قانونی بهتر و مناسب تر برای شرکت است. 

زیرا بیشتر شرکت ها به دلیل خبر نداشتن از قوانین کشور، تصمیماتی اتخاذ می کنند، که می تواند برای شرکت خسارات جبران ناپذیر معنوی و مادی را به دنبال داشته باشد. امروزه در بیشتر شرکت ها به جای استخدام وکیل، از مشاور حقوقی استفاده می شود که این مشاوران معمولا یک یا چند نفر هستند. 

از دیگر موارد تفاوت وکیل با مشاور حقوقی می توانیم به وظایف آنها اشاره نماییم. وکلا تقریبا در همه موارد وظایف تام دارند. در حالی که این وظیفه برای مشاوران حقوقی کمی محدود می باشد. مشاوران می توانند در مورد امور مربوط به دعاوی، امور مربوط به پژوهش ها، امور مربوط به قراردادها، تنظیم قرارداد و ارائه پیش نویس فعالیت داشته باشند.

موارد ایجاد کننده تفاوت وکیل با مشاور حقوقی

وکلا تقریبا در بیشتر موارد به مشتری های خود مشاوره نیز می دهند. اما از طرف دیگر در امور آنها به عنوان نماینده نیز می توانند عمل کنند. با این حساب باید بدانیم تفاوت وکیل با مشاور حقوقی چه می باشد؟ 

شروع به کار

 اولین تفاوت وکیل با مشاور حقوقی، در نحوه آغاز به کار آنهاست. تمامی کسانی که فارغ التحصیل رشته حقوق باشند، در تمامی مقاطع، می توانند به راحتی در شرکت ها، سازمان های دولتی و خصوصی و.. به عنوان مشاور حقوقی فعالیت نمایند. 

در حالی که وکلا باید پس از گذراندن دوره آزمون وکالت و قبولی در آن، پروانه وکالت دریافت نمایند. پس از دو سال کارآموزی می توانند وارد عرصه کار شده و فعالیت خود را به عنوان وکیل آغاز کند. از جمله مهمترین تفاوت وکیل دادگستری با مشاوران، حضور در دعاوی خاص می باشد. تنها مشاوران حقوقی که دارای پروانه وکالت هستند، می توانند به عنوان وکیل شرکت در دعاوی حضور داشته باشند. 

ممنوعیت استخدام

دومین تفاوت وکیل با مشاور حقوقی در این است که، اشخاصی که دارای پروانه قضاوت، وکالت و سردفتری باشند، قادر نیستند به استخدام شرکت ها و سازمان های رسمی در آیند. برای این کار باید پروانه خود را نزد مرجع مربوطه به صورت موقت تودیع نمایند. 

در حالی که این مسئله برای مشاوران حقوقی وجود ندارد. او می تواند هم به عنوان مشاور فعالیت نماید و هم به یکی از مشاغل یاد شده بپردازد. امروزه به تمامی کسانی که دارای تحصیلات کارشناسی حقوق یا بالاتر هستند، مشاور حقوقی می گویند. 

نحوه محاسبه دستمزد

سومین تفاوت وکیل با مشاور حقوقی در نحوه آغاز به کار آنها می باشد. معمولا مشاوران حقوقی با انعقاد قرارداد مشاوره، در شرکت ها و سازمان های مختلف فعالیت خود را آغاز می نماید. از این رو استخدام رسمی شرکت یا سازمان به شمار نمی رود. 

پس محاسبه دستمزد مشاوران حقوقی، باید به صورت ساعتی تعیین شود. این بدان معنا می باشد که مشاوران حقوقی می توانند تنها برای ساعت معینی در شرکت فعالیت داشته باشند. مثلا 50 ساعت در ماه، و به همان میزان نیز دستمزد دریافت کنند. 

دامنه وظایف

چهارمین تفاوت وکیل با مشاور حقوقی دامنه وظایف است. مشاوران وظیفه دارند به عنوان راهنما و مشاور در شرکت ها فعالیت نمایند. در حالی که وکلا تنها در مواردی مشاوره دهی دارند، که فرد دچار مشکل یا جرمی شده باشد. 

از طرف دیگر در تفاوت وکیل با مشاور حقوقی باید بیان نماییم، وکیل قادر است تمامی جنبه های حقوقی و کیفری جرم ارتکابی فرد را بررسی نموده و راه حلی مناسب برای برطرف نمودن مشکل ارائه کند. در حالی که مشاوران حقوقی پیش از ارتکاب جرم یا مشکل باید راهنمایی لازم را انجام دهند.

مثلا شخصی قصد عقد قرارداد با شرکت دیگری را دارد، و در خصوص مفاد قرارداد با مشاور حقوقی خود مشورت می نماید. اگر یک خطا در این قرارداد نادیده گرفته شود، بعد از عقد قرارداد به مشکل تبدیل شده و از این مرحله به بعد نیاز به وکیل خواهیم داشت.