5/5 - (1 امتیاز)

هنگامی که یک شخص از دنیا می رود، ترکه وی به طور قهری به ورثه اش تعلق می گیرد و باید طبق قواعد و قوانين ارث بین ورثه تقسیم شود. قواعدی که مربوط به سهم الارث ورثه متوفی می باشد، در قانون مدنی گنجانده شده است. این قواعد و قوانین نیز از شرع مقدس اسلام گرفته شده است. اگر متوفی دارای فرزند یا فرزندانی باشد، پس از فوت وی آثار حقوقی گوناگونی از جمله درباره ارث متوجه فرزندان متوفی می شود. فرزندان باید ترکه متوفی را تقسیم نمایند. در صورتی که بین فرزندان دختر و پسر درباره تقسیم ارث توافق وجود نداشته باشد، باید کاملا تقسیم ارث بر اساس سهم الارث مشخص شده در شرع و قانون صورت پذیرد. یکی از سوالات مهمی که در زمینه سهم الارث فرزندان وجود دارد، این است که میزان سهم الارث یا ارثیه دختر از مادر در قانون جدید چقدر است؟

تقسیم ارث مادر تفاوتی با تقسیم ارث پدر برای فرزندان ندارد و فرزندان پسر ۲ برابر فرزندان دختر از مادر ارث می برند. یعنی پس از فوت مادر، پسر ۲ سهم و دختر یک سهم از ترکه مادر ارث می برد. تقسیم کردن ارث طلا نیز دقیقا مانند بقیه ارث می باشد و پسر ۲ برابر از طلای مادرش ارث می برد. در این مطلب درباره سهم الارث دختر از مادر صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

سهم الارث فرزندان مطابق قانون مدنی

‌ سهم الارث فرزندان طبق قانون مدنی به صورت زیر است:

  • در صورتی که مادر فوت شده تنها دارای یک فرزند باشد، فرزند وی چه پسر باشد و چه دختر، تمام ترکه و ارث مادر به او می ‌رسد.
  • ‌در صورتی که مادر فوت شده داراي چندین فرزند باشد و همه فرزندان پسر یا همه دختر باشند، ترکه بین آن ‌ها به طور مساوی تقسیم می ‌شود.
  • ‌در صورتی که مادر فوت شده داراي چندین فرزند باشد. به طوری که بعضی از فرزندان پسر و بعضی دیگر دختر باشند، هر پسر ۲ برابر هر دختر ارث می‌ برد.

تقسیم ارث فرد متوفی براساس قانون مدنی صورت می گیرد و اموالی که از فرد به جا می ماند، مطابق طبقات ارث میان افراد زیر تقسیم می شود:

  • فرزندان
  • همسر
  • پدر و مادر
  • سایر بستگان
سهم الارث دختر از مادر

طبقات وراث فرد متوفی

هر شخص با توجه به نسبتی که با فرد متوفی دارد، سهم الارث مشخصی دارد و هیچ کس از وراث متوفی نمی ‌تواند از این قانون سرپیچی نماید و مطابق میل خود تقسیم ارث کند. مگر اینکه فرد متوفی در زمان حیات خود وصیت کرده باشد که اموال وی به یک فرد خاص داده شود و بقیه وراث مطابق وصیت ‌نامه عمل نمایند.

طبقات وراث فرد فوت شده بستگان سببی و نسبی وی را شامل می‌شوند. بستگان سببی به افرادی گفته می شود که به واسطه نکاح با فرد متوفی ارتباط پیدا می‌ کنند. در واقع تنها همسر متوفی به صورت سببی با وی نسبت پیدا می‌کند. خویشاوندان دیگر متوفی که با وی رابطه خونی دارند، بستگان نسبی متوفی می باشند. بستگان نسبی متوفی موارد زیر را شامل می شوند:

  • پدر و مادر
  • دختر و پسر

طبق این دسته بندی طبقات ارث به صورت زیر است:

طبقه اول ارث: پدر و مادر متوفی، فرزندان و نوه‌ های متوفی

طبقه دوم ارث: پدربزرگ و مادربزرگ متوفی، خواهر و برادر متوفی و فرزندان آن‌ ها

طبقه سوم ارث: خاله، عمو، عمه و دایی متوفی و فرزندان آن ‌ها

میزان ارثیه یا سهم الارث فرزندان دختر و پسر از مادر و نحوه تقسیم ارث مادر چگونه است؟

سهم الارث تمام فرزندان از مادر براساس قانون ارث می باشد. مطابق قانون ارث فرزندان پسر دو برابر فرزندان دختر از پدر و مادر خود ارث می ‌برند. به این صورت که ارث یا ماترک متوفی برای تقسیم کردن میان فرزندانش تقسیم بر ۳ می‌شود و ۲ سوم از اموال متوفی به پسران و یک سوم از ماترک به دختران تعلق می گیرد.

در صورتی که مادر فوت شده دارای چند دختر و پسر باشد و همسر یا پدر و مادرش نیز در قید حیات باشند، تقسیم ارث میان فرزندان دارای شرایط متفاوتی می باشد و سهم الارث دختر از مادر با توجه به این شرایط محاسبه می شود. مطابق ماده ۸۶۱ قانون مدنی فرزندان فرد فوت شده جزو وراث نسبی وی به حساب می آیند و از مادر خود ارث می ‌برند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر حتماً از وکیل انحصار وراثت مشاوره بگیرید.

سهم الارث فرزندان از مادر

سهم الارث دختر از مادر چقدر است؟

برای محاسبه کردن سهم الارث دختر از مادر لازم است، ابتدا تعداد فرزندان مادر فوت شده مشخص شوند. در صورتی که متوفی تنها یک دختر داشته باشد و والدین متوفی در قید حیات نباشند، تمام اموال یا ماترک متوفی به تنها فرزند وی به ارث خواهد رسید. اما در صورتی که فرد متوفی دارای یک پسر و یک دختر باشد و هیچ وارث دیگری به غیر از فرزندان نداشته باشد، فرزند دختر نصف فرزند پسر از مادر ارث می‌برد.

اگر مادر فرد فوت شده در قید حیات باشد و فرد متوفی تنها دارای یک فرزند دختر باشد، اموالش تقسیم بر ۶ خواهد شد. سپس یک ششم اموال به جای مانده به مادر فرد فوت شده و چهار ششم متعلق به دختر او می باشد. یک ششم باقی ‌مانده نیز دوباره تقسیم بر ۵ می‌شود و یک پنجم آن به مادر متوفی و چهار پنجم ارث به دخترش تعلق می‌گیرد.

اگر پدر و مادر فرد فوت شده در قید حیات باشند و متوفی تنها دارای یک فرزند دختر باشد، اموال بر جای مانده از وی بر ۶ تقسیم می‌شود. یک ششم از اموال متوفی به پدر وی و یک ششم به مادر وی تعلق می گیرد. همچنین، سه ششم ارث به دختر او ارث می رسد. یک ششم باقی ‌مانده نیز دوباره تقسیم بر ۵ می‌شود و یک پنج به پدر، یک پنجم به مادر و سه پنجم آن به دختر متوفی ارث خواهد رسید.

اگر مادر فوت شده داراي چندین دختر باشد و پسری نداشته باشد، اموالش به طور مساوی میان دختران وی تقسیم می‌شود. در شرایطی که مادر فوت شده دارای فرزند پسر و دختر باشد، اموالش به نسبت دو به یک میان پسران و دخترانش تقسیم خواهد شد. یعنی هر دختر نصف هر پسر از مادرش ارث می برد.