5/5 - (1 امتیاز)

تقسیم ارث مادر چالشی است که بعد از فوت ایشان به وجود خواهد آمد. مادر نیز مانند سایر اعضا خانواده ممکن است دارای اموالی باشد که پس از فوت مسئله تقسیم آن بین وراث مطرح می شود.

برخی مواقع مادر زودتر از پدر فوت می کند، یا اینکه پدر فوت شده و فرزندان از مادر می خواهند که دارایی های خود و پدر مرحوم را تقسیم نماید. در چنین مواقعی اختلافات حقوقی زیادی به وجود خواهد آمد.

افراد برای تقسیم ارث مادر اگر به مشاوره حقوقی مراجعه کنند می توانند در کمترین زمان به محاسبه سهم الارث وراث بپردازند. مراجعه به وکیل ارث کمک می کند که اختلافات خانوادگی سریعتر حل و فصل شود.

مراحل تقسیم ارث مادر

برای تقسیم ارث مادر باید مراحل قانونی طی شود. دریافت گواهی فوت اولین اقدامی است که معمولا بعد از وقوع فوت انجام می شود. در حال حاضر با راه اندازی سامانه ثبت احوال می توان برای دریافت گواهی فوت به صورت آنلاین نیز اقدام کرد.

وراث برای تقسیم ارث ابتدا باید به روش حضوری یا آنلاین گواهی فوت متوفی را دریافت نمایند. پس از آن یک نفر نماینده از طرف تمام وراث جهت دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام خواهد کرد. این شخص می تواند یکی از وراث یا وکیل قانونی ایشان باشد.

برای دریافت گواهی انحصار وراثت ابتدا افراد باید به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی مراجعه کنند. مدارک لازم شامل گواهی فوت متوفی و مدارک هویتی تمام وراث می باشد. پس از آن باید وراث و دو نفر شاهد به دفتر ثبت اسناد مراجعه نمایند تا دفتر اسناد تعداد وراث را به تایید برساند.

تقسیم ارث مادر

مرحله بعد برای تقسیم ارث آن است که استشهادیه انحصار وراثت به علاوه دادخواست انحصار وراثت تقدیم دادگاه شود. دادگاه با تشکیل جلسه موضوع را مورد بررسی قرار خواهد داد و با تایید مدارک ارائه شده گواهی انحصار وراثت صادر می کند.

برای تقسیم ارث مادر ارائه گواهی انحصار وراثت در تمام نهادهای دولتی و غیر دولتی نیاز می باشد. بنابراین اولین اقدام دریافت گواهی فوت، گواهی انحصار وراثت و پیمودن شرایط و مراحل تقسیم ترکه می باشد.

طبقات ارث

برای تقسیم ارث مادر مانند سایر اعضا خانواده طبقات ارث در نظر گرفته شده است. بنا بر متون فقهی و قانونی وراث دارای طبقات مختلف می باشند:

  • طبقه اول شامل: پدر، مادر، فرزندان، نوه ها
  • طبقه دوم پدربزرگ، مادربزرگ، خواهر، برادر
  • طبقه سوم خاله، عمه، عمو، دایی

هر کدام از طبقات دارای درجه اول و دوم می باشد. نکته ای که وجود دارد آن است که طبقه اول مانع ارث بری طبقه دوم و به همین ترتیب هر طبقه نسبت به طبقه بعدی خواهد بود. به عبارت دیگر با وجود طبقه اول نوبت به طبقه دوم نخواهد رسید. حتی اگر از طبقه اول تنها یک نفر وجود داشته باشد.

نکته دیگری که وجود دارد آن است که در تقسیم ارث، سهم الارث فرزند خوانده در نظر گرفته نشده است و سهمی نخواهد داشت. حتی اگر نام وی در شناسنامه مادر ثبت شده باشد.

نکته بعد آن است که جنین در صورتی که زنده به دنیا آید مانند سایر وراث دارای سهم می باشد. با توجه به اینکه نوزاد پسر باشد یا دختر سهم الارث مختص خود را خواهد برد.

افراد با مراجعه به وکیل ارث می توانند اطلاعات لازم درباره نحوه تقسیم ارث به دست آورند.

نحوه تقسیم ارث مادر

تقسیم ارث و انحصار وراثت باید توسط کارشناس حقوقی انجام شود. در زیر نحوه تقسیم مادر آورده خواهد شد.

  • در صورتی که مادر تنها یک فرزند داشته باشد تمام ترکه متعلق به ایشان می باشد.
  • اگر مادر فرزندان متعدد داشته باشد و همه از یک جنس مثلا همه دختر یا پسر ماترک به صورت مساوی بین ایشان تقسیم می شود.
  • اگر فرزندان متعدد باشند هم دختر و هم پسر، پسران دو برابر دختران ارث خواهند برد.
  • اگر ورثه شامل مادر متوفی و دختر وی باشد تقسیم ارث به این ترتیب است که مادر متوفی یک ششم، دختر چهار ششم ارث می برد. سپس یک ششم باقی مانده تقسیم بر پنج می شود یک پنجم مادر و چهار پنجم سهم دختر می شود. در صورتی که چند فرزند دختر هم باشد به همین ترتیب عمل خواهد شد.

پدربزرگ و مادر بزرگ در تقسیم ارث مادر

  • اگر وراث پدر، مادر و دختر باشند، هر یک از پدر و مادر یک ششم، دختر سه ششم ارث می برند. سپس یک ششم باقی مانده تقسیم بر پنج می شود و هر یک از پدر و مادر یک پنجم و دختر سه پنجم ارث خواهند برد.
  • اگر وراث پدر، مادر، دختر، پسر باشند، در هنگام تقسیم ارث مادر ، هر یک از پدر و مادر متوفی یک ششم ارث می برند. سپس چهار ششم باقی مانده بین دختر و پسر تقسیم می شود. به این ترتیب که پسر دو برابر دختر ارث خواهد برد.
  • اگر پدر و مادر به همراه پسر جزو ورثه باشند. یک سوم اموال متعلق به پدر و مادر می باشد و دو سوم آن به پسر ارث می رسد.
  • اگر همسر زن و یک پسر جزو وراث باشند، همسر یک چهارم ارث می برد، مابقی ماترک به پسر می رسد.

همانطور که ملاحظه می شود فروض قانونی مختلفی برای تقسیم ارث وجود دارد. افراد برای اینکه به طور دقیق از سهم الارث خود مطلع شوند باید به وکیل ارث مراجعه نمایند.

نحوه تقسیم ارث مادر

مشاوره حقوقی تقسیم ارث

وکیل ارث درباره تقسیم ارث مادر بیان می کند که تمام اموال مادر اعم از منقول و غیرمنقول و همچنین طلا و سایر اشیاء گران قیمت بین دختر و پسر به همان ترتیب پسر دو برابر دختر تقسیم خواهد شد. به عبارت دیگر اشتباه غلطی که در عرف وجود دارد در قانون مورد تایید نیست.

در عرف هنگام تقسیم ارث مادر اگر برای مادر طلا و جواهراتی وجود داشته باشد گفته می شود که به دختر می رسد و پسر از آن ارث نمی برد. اما در صورتی که پسران به این نحوه تقسیم راضی نباشند می توانند از طریق وکیل ارث اعتراض خود را پیگیری کنند.

همچنین در برخی مواقع مادر در وصیت نامه خود طلاهای خود را فقط به فرزندان دختر خود اختصاص داده است. در صورت عدم رضایت پسران وصیت نامه مادر تنها درباره یک سوم طلاها اجرا خواهد شد و بقیه آن بین سایر وراث تقسیم می شود.