5/5 - (3 امتیاز)

جعل گواهی فوت نیز مانند جعل کردن اسناد دیگر جرم محسوب می‌شود و شامل مجازات جعل اسناد و مدارک خواهد بود. طریقه رسیدگی به جرم جعل گواهی فوت طبق قانون آیین دادرسی کیفری می باشد. طبق قانون هنگامی که شخصی از دنیا می رود، خانواده وی باید با مراجعه به مراکز مربوطه فوت شخص را اعلام نمایند. اداره ثبت احوال نیز سند فوت اشخاص را صادر می کند. این سند مانند سایر  اسناد یک سند رسمی محسوب می شود و از روی آن گواهی فوت شخص صادر خواهد شد تا ورثه بتوانند از این گواهی به جای شناسنامه در هنگام لزوم استفاده نمایند.

در برخی از موارد گواهی فوت برای رسیدن به مقاصد شخصی توسط برخی از افراد که معمولا ورثه متوفی می باشند، جعل می شود. در این مطلب به مجازات جعل گواهی فوت از نظر بهترین وکیل کیفری تهران خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

جرم جعل گواهی فوت

طبق قانون مجازات اسلامی برای جعل اسناد مانند سایر جرم ها مجازات هایی در نظر گرفته شده است. تعریف جعل و تزویر طبق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی به صورت زیر است:

“ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن‌، الحاق، محو، اثبات، سیاه کردن، تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی، الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر، به کار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب جعل به حساب می آید.” مجازات جعل امضا در قانون به صراحت تعیین شده است.

 عنصر روانی جرم جعل نیز انجام اعمال گفته شده با هدف تقلب و فریب دیگران می باشد. بنابراین مطابق ماده ۵۲۳ جرم جعل تمام مدارک و سندهایی که در زندگی افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد را شامل می شود. جرم جعل گواهی فوت معمولا زمانی اتفاق می افتد که یکی از ورثه بدون اطلاع سایر ورثه ها، اقدام به جعل گواهی فوت فرد متوفی می کند.

مجازات جعل گواهی فوت

. هدف شخص زدن اموال متوفی به نام خودش می باشد. یا اینکه ممکن است جعل گواهی فوت توسط خود فرد برای نپرداختن بدهکاری و فرار از دست طلبکاران صورت پذیرد. یا اینکه ممکن است به دلایل مجرمانه دیگری گواهی فوت شخصی جعل شود.

در حال حاضر به دلیل صادر شدن گواهی فوت به صورت الکترونیکی، میزان ارتکاب این جرم به طور چشمگیری کم شده است.

آیا مجازات جعل گواهی فوت برای تمام افراد برابر است؟

مجازات جعل گواهی فوت بستگی به شخصی که این جرم را مرتکب شده باشد متفاوت است. به طوری که اگر خود شخص مرتکب جعل شده باشد یا یکی از کارمندان قانونی دولت یا یکی از جاعلان حرفه ای گواهی فوت را جعل کرده باشد، مجازات آن متفاوت خواهد بود.

مطابق با ماده  ۵۳۲ قانون مجازات اسلامی :

” هر یک از کارمندان و مسئولان دولتی که در اجرای وظیفه خود ، در احکام و تقریرات و نوشته‌ ها و اسناد و سجلات و دفاتر و غیر آن ها از‌ نوشته ‌ها و اوراق رسمی تزویر کند، اعم از این که امضاء یا مهری را ساخته یا امضاء یا مهر یا خطوط را تحریف کرده یا کلمه ‌ای الحاق کند یا اسامی اشخاص ‌را تغییر دهد، علاوه بر مجازات ‌های اداری و جبران خسارت وارده، به حبس از یک تا پنج سال و یا به پرداخت شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی ‌محکوم خواهد شد. “

اما مطابق ماده ۵۳۳ قانون مجازات اسلامی ” اشخاصی که کارمند یا مسئول دولتی نیستند، هرگاه مرتکب یکی از جرایم مذکور در ماده قبل شوند، علاوه بر جبران خسارت وارده به‌ حبس از شش ماه تا سه سال یا سه تا هجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد “.

همچنین مطابق ماده ۵۳۵ قانون مجازات اسلامی در صورتی که فردی اوراق جعلی که در بالا به آن اشاره شد را با دانستن اینکه جعلی می باشند استفاده نماید، باید تمام خسارت وارد شده را جبران نماید. علاوه بر آن به ۶ ماه تا ۳ سال زندان و یا مجازات نقدی از ۳ تا ۱۸ میلیون ریال محکوم خواهد شد.

حبس و جزای نقدی به عنوان مجازات جعل گواهی فوت

همچنین طبق ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی ” هر کس در اسناد یا نوشته های غیر رسمی جعل یا تزویر کند، یا با علم به جعل و تزویر، آن ها را مورد استفاده قرار دهد، علاوه بر جبران خسارات وارده، به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد “.

همین طور مطابق ماده ۲ قانون تخلفات جرایم اسناد سجلی اشخاصی که در اعلام ولادت یا وفات یا هویت شخص، بر خلاف واقع اظهار نظر نموده، ماما یا پزشکی که در مورد ولادت و یا فوت، گواهی خلاف واقع صادر کند شامل مجازات جعل گواهی ولادت و تولد خواهد شد و همچنین اشخاصی که در مورد ولادت یا وفات شهادت دروغ بدهند و شهادت آنها در ثبت وفات موثر باشد، به مجازات حبس از ۹۱ روز تا یک سال و یا به پرداخت جزای نقدی محکوم می شوند.”

نحوه پیگیری جعل گواهی فوت

همانطور که گفته شد جعل اسنادی مانند گواهی فوت اشخاص جرم به حساب می آید. با شکایت کیفری از فرد جاعل می توان وی را به مجازات های تعیین شده در قانون محکوم کرد. علاوه بر اینکه می توان از فرد جاعل شکایت کرد، به روش دیگری نیز می توان در مورد این جرم اقدام نمود. به این صورت که به جای شکایت درخواست ابطال گواهی فوت داده شود. بنابراین به منظور پیگیری جعل گواهی فوت به دو روش زیر می توان اقدام کرد:

  • شکایت کیفری
  • طرح دعوای حقوقی
نمونه گواهی فوت

پیگیری جرم جعل گواهی فوت از طریق کیفری

در این روش شاکی می تواند به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید (آدرس دفاتر خدمات قضایی الکترونیک تهران) و علیه فرد جاعل شکایت کیفری خود را مطرح کند. به این نکته توجه داشته باشید که فرد شاکی باید با به همراه داشتن اسناد و مدارک از جمله گواهی فوت جعلی به دفتر خدمات قضایی مراجعه کند و شکایت خود را مطرح نماید. اگر امضای فرد فوت شده نیز جعل شده باشد، پیگیری آن به همین صورت می باشد. پس از شکایت پرونده به دادسرا ارجاع داده می شود و مراحل رسیدگی به آن در دادگاه انجام خواهد شد.

نحوه پیگیری جعل گواهی فوت به روش حقوقی

در صورتی که شخص شاکی بنا بر دلایلی نخواهد فرد جاعل مجازات شود، می تواند شکایت خود را به دادگاه حقوقی ببرد. مطرح کردن شکایت برای جرم جعل در دادگاه حقوقی می تواند به طور ادعای جعل اصلی یا تبعی باشد.