5/5 - (1 امتیاز)

طبق قوانین کشور هر نوزادی که به دنیا می آید،  برای بهره مند شدن از حقوق قانونی و اجتماعی خود باید اسناد سجلی مانند شناسنامه را از اداره ثبت دریافت نماید. برای دریافت شناسنامه برای نوزاد لازم است که تاریخ تولد وی معلوم و مشخص باشد، همچنین گواهی تولد نوزاد حتماً باید توسط افراد صلاحیت دار مانند یک پزشک صادر شود. گاهی اوقات مشاهده شده است که برای گرفتن شناسنامه نوزاد، گواهی تولد غیرقانونی صادر می شود و گواهی تولد نوزاد جعل می شود. به این نکته توجه داشته باشید که جعل نمودن گواهی تولد نوزاد غیر قانونی است، در صورتی که فردی این جرم را مرتکب شود، مجازات خواهد شد. در این مطلب به مجازات جعل گواهی ولادت یا تولد نوزاد خواهیم پرداخت، برای کسب اطلاعات در این زمینه از طریق مشاوره حقوقی با وکیل کیفری گروه وکلای پاسارگاد اقدام نمایید.

گواهی ولادت نوزاد چیست؟

 به سندی که تولد نوزاد را در یک روز خاص تایید می کند، گواهی ولادت گفته می شود. در سال­های قدیم به دلیل کمبود بیمارستان و ماما، اکثر مادران در منزل نوزادان خود را به دنیا می‌­آوردند. اعلام تولد نوزاد به اداره ثبت به عهده پدر و مادر نوزاد بود. به طوری که بر اساس تاریخی که والدین نوزاد برای تولد وی اعلام می داشتند، شناسنامه نوزاد صادر می شد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد مسن ممکن است تاریخ تولد دقیق و واقعی خود را ندانند، زیرا براساس هر تاریخی که والدین نوزاد به اداره ثبت اعلام می کردند شناسنامه برای نوزاد صادر می شده است.

اما امروزه با زیاد شدن تعداد بیمارستان ها اکثر مادران در بیمارستان وضع حمل می کنند. صادر کردن گواهی تولد نوزادان نیز بر عهده کادر بیمارستان است. کادر بیمارستان برای صدور گواهی تولد برای نوزاد باید شناسنامه یا کارت ملی والدین نوزاد را ملاحظه نماید.

مجازات جعل گواهی ولادت

به طوری که بدون ارائه دادن مدارک هویتی پدر و مادر نوزاد، گواهی تولد صادر نخواهد شد. اگر پزشک یا ماما شاهد تولد نوزاد نباشند با شهادت دادن سه نفر گواهی تولد برای نوزاد صادر خواهد شد. گرفتن گواهی تولد دارای اهمیت بسیار زیادی است. به طوری که بدون داشتن گواهی تولد، شناسنامه برای نوزاد صادر نخواهد شد. همان طور که مطلع هستید، فردی که دارای شناسنامه نباشد از خدمات اجتماعی مانند رفتن به مدرسه و دانشگاه یا خدمات بیمه بهره مند نخواهد شد. حتی برای نوزادانی که حاصل عقد موقت والدین خود هستند نیز داشتن گواهی تولد برای گرفتن شناسنامه الزامی است. مجازات خرید و فروش شناسنامه نیز در قانون پیش بینی شده است و جزء جرائم کیفری است.

جعل نمودن گواهی تولد نوزاد برای چه کسانی جرم محسوب می شود؟

گاهی اوقات افرادی که صلاحیت قانونی برای گرفتن فرزند از مراکزی مانند بهزیستی را ندارند، با جعل گواهی تولد می خواهند، نوزاد دیگران را به عنوان نوزاد خود قلمداد نمایند و با جعل کردن گواهی تولد برای نوزاد شناسنامه نیز بگیرند. مطابق با قانون مجازات اسلامی جعل گواهی تولد نوزاد نیز مانند جعل سایر اسناد جرم به حساب می آید و برای فرد خاطی مجازات هایی در قانون در نظر گرفته شده است. حتی در صورتی که خود فرد نیز گواهی تولد نوزاد را جعل نکرده باشد، باز هم به مجازات جعل گواهی ولادت محکوم خواهد شد.

به طور کلی جعل نمودن گواهی ولادت نوزاد جرم به حساب می آید. مجازات جعل گواهی ولادت حبس و جریمه نقدی است و تفاوتی ندارد که این جرم را چه کسی مرتکب شده باشد. چه این جرم توسط خود شخص یا پزشک و ماما یا یک فرد جاعل صورت گرفته باشد، این عمل جرم است و فرد خاطی مجازات خواهد شد. جعل گواهی تولد یکی از مصادیق جعل اسناد است. طبق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی :

” ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن‌، الحاق، محو، اثبات، سیاه کردن، تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی، الصاق نوشته ‌ای به نوشته دیگر، به کار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر این ها به قصد تقلب ” جرم جعل به حساب می آیند و برای فردی که مرتکب این جرم شود، در قانون مجازات هایی در نظر گرفته شده است.

مجازات جعل نمودن گواهی ولادت یا تولد

در قانون مجازات اسلامی برای افرادی که گواهی تولد نوزادان را جعل می کنند، همچنین برای افرادی که از گواهی جعلی برای تولد نوزاد استفاده می کنند، مجازات هایی در نظر گرفته شده است. مطابق ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی، در صورتی که فردی در اسناد یا نوشته های غیر رسمی مانند گواهی تولد نوزاد از جعل استفاده نماید یا اینکه بداند گواهی تولد نوزاد جعلی است با این حال از آن برای گرفتن شناسنامه استفاده کند، علاوه بر اینکه باید خسارت های وارد شده را جبران نماید، به ۶ ماه تا ۲ سال حبس یا به پرداخت جزای نقدی از ۳ تا ۱۲ میلیون ریال محکوم خواهد شد. مجازات جعل گواهی ولادت مشابه مجازات جعل امضا می باشد.

همینطور در ماده ۲ قانون تخلفات و مجازات­های مرتبط با اسناد سجلی برای پزشک یا مامایی که گواهی تولد جعلی را صادر کرده­اند، مجازات­هایی در نظر گرفته شده است. افراد زیر که مرتکب جرم جعل گواهی نوزاد شده اند، به نود و یک روز تا یک سال حبس و یا پرداخت نمودن جزای نقدی از ۲۰۰ هزار ریال تا یک میلیون ریال و یا هر دو مجازات محکوم خواهند شد:

  • افرادی که در اعلام نمودن ولادت نوزاد یا وفات یک فرد بر خلاف حقیقت شهادت دهند.
  • ماما یا پزشکی که گواهی خلاف آنچه حقیقت دارد در مورد تولد یا وفات یک فرد صادر نماید.
  • کسانی که درباره تاریخ تولد یا وفات افراد شهادت دروغ بدهند و شهادت دروغ آن ها در ثبت وقایع مربوط به تولد یا فوت فردی دیگر تاثیرگذار باشد.

استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی در این زمینه می تواند راهگشا باشد.

جبس و جزای نقدی مجازات جعل گواهی ولادت

صادر کردن گواهی تولد تقلبی چه عواقبی در پی دارد؟

طبق قانون مجازات اسلامی جعل نمودن اسنادی مانند گواهی تولد نوزاد، جرم به حساب می آید و در قانون مجازات هایی برای فرد مجرم در نظر گرفته شده است. مجازات هایی که در قانون برای جرم جعل گواهی ولادت نوزاد در نظر گرفته شده است، به صورت زیر است:

  • حبس تعزیری
  • پرداخت جزای نقدی

برای پیگیری جرم جعل گواهی تولد باید به دادسرا مراجعه کنید و علیه فرد جاعل درخواست شکایت نمایید. بر اساس آیین دادرسی کیفری به جرم جعل گواهی تولد در دادگاه رسیدگی خواهد شد.