3/5 - (2 امتیاز)

در قانون مدنی عقد ازدواج با قواعد و تشریفات ویژه ای پیش بینی شده است. همچنین به منظور مصلحت دختران باکره، شرایط بسیار خاصی برای عقد آن ها در نظر گرفته شده است، تا دچار آسیب های ناشی از ازدواج غلط نشوند. از جمله شروط لازم برای ازدواج دختر باکره لزوم رضایت پدر می باشد. به طوری که از لحاظ قانون ازدواج دختر بدون اجازه پدر یا جد پدری باطل است. در این مطلب درباره شرایط و مراحل ازدواج بدون رضایت پدر از زبان وکیل خانواده صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

آیا دختر باکره می تواند بدون اذن پدر خود ازدواج کند؟

یک از سوالاتی که ممکن است برای دختران یا والدینشان مطرح شود، این است که آیا شرایطی وجود دارد که یک دختر باکره بتواند بدون اجازه پدر خود ازدواج نماید؟ برای پاسخ به این سوال لازم است، مواد ۱۰۴۳ و ۱۰۴۴ اصلاحی ۱۳۷۰ قانون مدنی، را مورد بررسی قرار دهیم.

طبق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی:

نکاح دختر باکره، اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد، موقوف به رضایت پدر یا جد پدر او است و هر گاه پدر یا جد پدری، بدون علت موجه، از دادن ازدواج، مضایقه کند، رضایت او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهریه که بین آن ها قرار داده شده است، پس از اخذ رضایت از دادگاه مدنی خاص، به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج، اقدام نماید.

ازدواج دختر بدون اجازه پدر

همچنین بر اساس قانون ۱۰۴۴ قانون مدنی:

در صورتی که پدر یا جد پدری، در محل حاضر نباشند و استیذان از آن ها نیز عادتا غیر ممکن بوده و دختر نیز احتیاج به ازدواج داشته باشد، وی می تواند اقدام به ازدواج نماید.

 تبصره: ثبت این ازدواج در دفترخانه، منوط به احراز موارد فوق، در دادگاه مدنی خاص می باشد.

شرایط ازدواج دختر بدون داشتن اجازه پدر

مطابق مواد ۱۰۴۳ و ۱۰۴۴ قانون مدنی، درباره امکان ازدواج دختر بدون رضایت پدر یا پدربزرگ می توان گفت که در یکی از حالت های زیر دختر می تواند، بدون اذن ازدواج نماید:

  • دختر باکره نباشد.
  • در صورتی که دختر باکره است، پدر و جد پدری وی حاضر نباشند و نتواند از آن ها کسب اجازه نماید. همچنین دختر به ازدواج نیاز داشته باشد.
  • در صورتی که پدر و جد پدری دختر هر دو از دنیا رفته باشند.
  • در صورتی که پدر یا جد پدری حضور دارند، اما بدون داشتن دلیل موجه اجازه ازدواج را به دختر نمی دهند.

توجه داشته باشید که تعدد ازدواج دختر برای ازدواج پدر ملاک نمی باشد. به طوری که اگر دختر پس از ازدواج اول، دوم  و … همچنان باکره باشد، نیاز به اجازه پدر برای ازدواج خواهد داشت.

مراحل و طریقه ازدواج دختر بدون اجازه پدر

همانطور که اشاره شد، در صورتی که پدر یا جد پدری حاضر نباشند و یا بدون داشتن دلیل موجه با ازدواج دختر مخالفت نمایند. دختر با مراجعه به دادگاه با وجود باکره بودن می تواند، اجازه ازدواج خود را بگیرد و با خواستگار مورد علاقه اش ازدواج کند.

به دلیل اینکه گرفتن حکم دادگاه برای ازدواج بدون اجازه پدر نیازمند طی کردن مراحل خاص خود می باشد. این مراحل شامل:

  • در مرحله اول دختر باید یک حساب کاربری در سامانه ثنا ایجاد نماید، سپس با مراجعه به یکی از دفاتر الکترونیک قضایی و یا رفتن به سایت adliran.ir احراز هویت کند.
  • در مرحله دوم باید دادخواست اجازه ازدواج از دادگاه را با کمک یک وکیل (توصیه می شود از وکیل خانم استفاده نمایید.) یا نمونه دادخواست های موجود در اینترنت تنظیم نماید. همچنین دادخواست خود را در یکی از دفاتر خدمات قضایی ثبت کند تا به دادگاه مربوطه ارجاع داده شود.
  • در آخرین مرحله نیز پس از دریافت ابلاغیه سامانه ثنا، برای رسیدگی به پرونده در دادگاه حاضر شود. همچنین خواستگار خود و میزان مهریه ای که مشخص شده است را به دادگاه معرفی نماید. همین طور باید برای دادگاه اثبات نماید که خواستگارش از لحاظ مالی، اجتماعی و اخلاقی، با وی هم کفو می باشد. با این وجود پدر یا جد پدری وی بدون داشتن دلیل موجه از دادن اجازه ازدواج به وی خودداری می کنند.
  • در نهایت نیز پدر یا جد پدری دختر به دادگاه احضار می شوند، در صورتی که بدون داشتن عذر موجه در دادگاه حاضر نشوند و یا برای مخالفت کردن خود در مورد ازدواج دختر دلیل محکمه پسندی نیاورند، دادگاه حکم ازدواج دختر بدون رضایت پدر را خواهد داد.
مراحل ازدواج بدون اجازه پدر

راه حل ازدواج دختر بدون اذن پدر

با وجود اینکه در قانون اجازه پدر در ازدواج دختر باکره ضروری است، اما، شرایط و راه حل هایی نیز توسط قانونگذار برای ازدواج در صورت عدم اذن پدر پیش بینی شده است. دختران باکره در صورتی که نتوانند اجازه پدر خود را برای ازدواج بگیرند، می توانند یکی از راه های زیر را برای ازدواج بدون اجازه پدر انتخاب نمایند:

  • اگر یک پدر بدون داشتن دلیل موجه با ازدواج دخترش مخالفت نماید، دختر می تواند برای گرفتن اجازه ازدواج به جد پدری خود مراجعه کند. همچنین در یکی از دفاتر ازدواج با داشتن دو شاهد با خواستگار مورد نظر خود ازدواج نماید.
  • دومین راه حل برای ازدواج بدون اجازه پدر این است، که دختر به یکی از دفاتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه نماید و دادخواست اجازه ازدواج خود را به دادگاه ارسال نماید. همچنین با معرفی نمودن خواستگار خود به دادگاه و اثبات اینکه پدر وی بدون داشتن دلیل موجه با ازدواجش مخالفت می کند. حکم ازدواج خود را از دادگاه بگیرد و با مراجعه به دفتر خانه ازدواج اقدام به ازدواج با خواستگار مورد علاقه اش نماید.

مجازات ازدواج دختر بدون داشتن اجازه پدر

در بخش های قبلی اشاره کردیم که ازدواج دختر باکره بدون رضایت پدر یا جد پدری وی باطل می باشد و تنها در صورت وجود شرایطی خاص دختر می تواند، بدون اجازه خود اقدام به ازدواج نماید. در مورد اینکه آیا ازدواج بدون اذن پدر یا جد پدری در قانون جرم به حساب می آید یا خیر؟ باید گفت، در هیچ یک از مواد قانونی ازدواج بدون رضایت پدر جرم انگاری نشده است و جرم به حساب نمی آید. همچنین ازدواج بدون اذن پدر هیچ گونه مجازاتی برای دختر در پی نخواهد داشت.