5/5 - (1 امتیاز)

همه ی ما در مورد موضوعات حقوقی همچون طلاق با داشتن حق طلاق زن چیزهایی شنیده ایم اما ممکن است از روند دادرسی و چگونگی اقامه‌ی دعاوی مربوط به آن بی اطلاع باشیم.

در دنیایی زندگی می‌کنیم که یکی از اصلی ترین موضوعات جامعه‌ی بشری مربوط به روابط بین زوجین است. مسلما آشنایی با حقوق متقابل افراد با یکدیگر و قانون جوامع باعث می‌شود تا زوجین اگاهی کامل و بهتری در رابطه با مشکلات حقوقی و روند دادرسی دعاوی خانوادگی پیدا کنند. یکی از مهم ترین مسائلی که امروزه در حقوق خانواده بسیار مطرح میشود و قابلیت پیگیری قانونی نیز دارد، موضوعی به نام طلاق می‌باشد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

بخشیدن حق طلاق از جانب مرد

امروزه برای بیشتر افراد این سوال مطرح می‌شود که طلاق با داشتن حق طلاق چگونه صورت می گیرد و شرایط آن چه می‌باشد؟ در پاسخ به این سوال در ابتدا باید این موضوع را در نظر گرفت که قبل از عقد نکاح، زوجین می‌توانند شروطی را برای یکدیگر تعیین کنند که طلاق با داشتن حق طلاق زن یکی از اصلی ترین مواردی می باشد که در شروط حین عقد نکاح می‌توانند آن را ذکر کنند.

به این نکته توجه داشته باشید که تنها موقعیتی که می توان شرط طلاق با داشتن حق طلاق را تعیین کرد یا  قبل از جاری شدن عقد نکاح می‌باشد و پس از خوانده شدن خطبه ی عقد دیگر نمی توان چنین شرطی را در سند رسمی ازدواج و عقد افراد، ذکر کرد مگر آنکه زن و مرد هر دو به دفتر خانه اسناد رسمی مراجعه کنند و مرد وکالتنامه ای را طبق شئونات اسلامی و چارچوب قانونی تنظیم کند که مبتنی بر دادن حق طلاق به زن باشد. به بیانی دیگر وکالتنامه ای را از جانب خود تنظیم می‌کند که در آن وکالت موضوع طلاق را به همسرش منتقل می‌کند.

طلاق با داشتن حق طلاق

حق طلاق در شروط ضمن عقد

در رابطه با موضوع شروط ضمن عقد که مسئله‌ی طلاق با داشتن حق طلاق زن را می‌شود در آن گنجاند، ماده‌ی ۱۱۱۹ قانون مدنی می‌باشد. در این ماده آمده است که: (طرفین عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد را در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر ذکر نمایند مثل اینکه شرط شود هرگاه شوهر، زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که‌ زندگانی آن‌ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود زن، وکیل و وکیل در توکیل باشد که از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه‌ سازد.)

در مواردی که مرد طبق وکالتنامه در دفتر اسناد رسمی و یا در شروط ضمن عقد به طور قانونی و رسمی حق طلاق را به همسرش می‌دهد، دیگر نمی‌تواند هیچ گونه اعتراضی مبنی بر صحت این وکالتنامه داشته باشد، چرا که اعتبار این سند قانونی است.

معنی وکالت در طلاق با داشتن حق طلاق

امروزه این تصور اشتباه برای بسیاری از افراد وجود دارد که اگر مرد حق طلاق را به همسر خود انتقال دهد دیگر این حق را از خود منع کرده است و نمی‌تواند برای طلاق و جدایی از همسرش اقدام کند. اما این تصور کاملا اشتباه است و از لحاظ حقوقی و شرعی سندیت ندارد. در واقع طلاق با داشتن حق طلاق برای زن به آن معنا می‌باشد که زن نیز میتواند برای جدایی از همسرش اقدم کند و این حق برای مرد نیز محفوظ می‌ماند.

توجه داشته باشید که حق طلاق مسئله ای نیست که مرد بتواند حق استفاده از آن را منحصرا به همسر خود واگذار کند، به بیانی بهتر سپردن حق طلاق به زن به آن معنا می‌باشد که مرد وکالتی از جانب خود به همسرش داده است تا او هر وقت که بخواهد بتواند برای جدایی و طلاق از مرد به مراجع قانونی مراجعه کند تا مراحل دادرسی قانونی طی شود.

طلاق با داشتن حق طلاق برای زن به این نحو می باشد که او وکالتنامه‌ی همسرش مربوط به حق طلاق را به وکیل دادگستری ارائه دهد تا برای اقامه‌ی دعوا علیه همسرش مبنی بر جدایی و احقاق حقوقش اقدام کند.

حق طلاق زن بدون وکالت طلاق

در رابطه با موضوع طلاق با داشتن حق طلاق می‌توان به استثنائاتی اشاره کرد که دیگر در این مواقع نیازی نیست تا مرد حق طلاق را در گذشته به زن منقل کرده باشد و یا سند قانونی مبنی بر دادن وکالت نامه از جانب مرد وجود داشته باشد. این استثنائات در مواد ۱۱۲۱ و ۱۱۲۲ وجود داشته باشد. در صورتی که هر یک از موارد ذکر شده در این دو ماده وجود داشته باشد، زن می‌تواند بدون داشتن حق طلاق از جانب همسر نیز برای جدایی از همسرش به محاکم قانونی مراجعه کند:

  • ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی : جنون هر یک از زوجین به شرط استقرار اعم از این که مستمر یا ادواری باشد برای طرف مقابل موجب حق فسخ است.
  • ماده ۱۱۲۲ قانون مدنی : عیوب زیر در مرد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود:
  • ۱) خصاء
  • ۲) عنن به شرط اینکه ولو یکبار عمل زناشویی را انجام نداده باشد.
  • ۳) مقطوع بودن آلت تناسلی به اندازه ای که قادر به عمل زناشویی نباشد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مهریه و حضانت فرزند در طلاق با داشتن حق طلاق

در رابطه با پاسخ به این سوال، وکالت نامه و محتوای شرط ضمن عقد برای طلاق با داشتن حق طلاق بسیار اهمیت دارد، چرا که اصولاً در چنین مواردی حدود اختیارات زن مشخص می شود و معلوم می‌شود که آیا زن برای گرفتن حق طلاق در سند رسمی که بین زوجین صورت گرفته است، بخشی از مهریه یا کل آن را را در قبال اخذ حق طلاق بخشیده است یا خیر. از طرفی دیگر نیز ممکن است زن در این وکالتنامه ذکر کرده باشد که حضانت فرزندش را نیز می‌پذیرد.

در صورتی که زن مهریه اش را بخشیده باشد و حضانت فرزندش را نیز بر عهده گرفته باشد و برای طلاق نیز اقدام کند دیگر نیازی به اقامه‌ی دعوی برای اخذ مهریه اش و یا گرفتن حضانت فرزندش وجود ندارد.

اما در صورتی که در وکالتنامه در رابطه با گرفتن حضانت فرزند و تعیین مهریه، چیزی مطرح نشده باشد، محاکم قضایی طبق قانون و روند دادرسی به این موضوعات رسیدگی می‌کنند.