4.5/5 - (2 امتیاز)

همانطور که می دانیم طبق قانون حق طلاق در دست مرد می باشد. در ماده 1133 قانون مدنی به این نکته اشاره شده است. اما در برخی مواقع مرد می تواند اقدام به بخشیدن حق طلاق به زوجه نماید. البته بخشیدن این حق می تواند طبق قانون شرایطی داشته باشد.

ما قصد داریم علاوه بر نحوه بخشیدن حق طلاق به زوجه، شرایط آن را برای زوج نیز بیان نماییم. نکته مهمی که باید ابتدا به آن اشاره نماییم، این است که در صورت اعطای حق طلاق از سوی مرد به زن به صورت وکالت بلاعزل، این حق از ذمه مرد برداشته نمی شود. یعنی مرد هنوز دارای حق طلاق می باشد. پس هر زمان که بخواهد می تواند اقدام به تقاضای طلاق نماید. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

روش‌های بخشیدن حق طلاق

اصولا به دو روش زوجه می تواند اقدام به گرفتن حق طلاق نماید. اولین حالت زمانی است که مرد به صورت شرط ضمن عقد، در عقدنامه اقدام به بخشیدن حق طلاق به زوجه نماید. یعنی شرط وکالت طلاق ضمن عقد نکاح به همسر خود نماید.

در حالت دیگر مرد می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی، اقدام به بخشیدن حق طلاق یا وکالت در طلاق به همسر خود یا فرد دیگری نماید.  در صورتی که مرد در خارج از کشور سکونت داشته باشد، کافیست به سفارت یا کنسولگری ایران در کشور مزبور مراجعه نماید. 

پس از آن حق طلاق را به هر شخص که بخواهد و تمایل داشته باشد ببخشد. اما در عرف جامعه ما شایع است که معمولا مرد به جای بخشیدن حق طلاق خود به زن، وکالت در طلاق به ایشان می دهد.

بخشیدن حق طلاق

در صورتی که مرد می تواند این وکالت را به هر شخص دیگری همچون دوستش، پدرش یا … نیز واگذار نماید. حتما به این نکته توجه داشته باشید که وکالت در طلاق باید به صورت سند رسمی باشد و در محضر به ثبت رسد. خواه بخشیدن حق طلاق ضمن سند رسمی ازدواج صورت پذیرد، یا به صورت وکالتنامه محضری این عمل انجام شود. 

مزایای حق طلاق برای زن

بدون شک زن با داشتن وکالت در طلاق می تواند مزایای بسیاری را در زندگی زناشویی خود به دست آورد. از جمله این موارد باید به این مسئله اشاره نماییم، که در صورت داشتن حق طلاق از سوی زوج، زن می تواند بدون نیاز به حضور ایشان تمامی مراحل دادگستری را برای گرفتن طلاق توافقی طی نماید. 

به این صورت که با بخشیدن حق طلاق به زوجه از سوی مرد، ایشان می تواند وکیلی از جانب همسر خود انتخاب نموده و توسط ایشان اقدام به طلاق توافقی از همسر خود نماید. برخی با این سوال مواجه می شوند که آیا زن می تواند وکالت به مرد دهد تا اقدام به طلاق ایشان نماید؟

طبق قانون هیچ مشکل حقوقی و قضایی در این خصوص وجود ندارد. از این رو زن می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی، به شوهر خود وکالت برای گرفتن وکیل داده تا ایشان را مطلقه نماید. برای بخشیدن حق طلاق از سوی زن به شوهر خود، می توان از ایشان قسمتی یا تمامی مهریه خود را دریافت نمود.

البته این نوع وکالت نامه بسیار کم در عرف مشاهده شده است. اما قانون آن را منع نکرده است. تنها مسئله ای این نوع وکالت نامه ها برای طلاق دارند، آزمایش بکارت یا بارداری است که باز هم به حضور زوجه برای انجام این آزمایشات احتیاج پیدا خواهد شد. 

اصولا خانم هایی که خارج از کشور هستند اقدام به بخشیدن حق طلاق خود به شوهر می نمایند. برای این کار باید به سفارت ایران در کشور محل سکونت زوجه مراجعه نموده، و درخواست اعطای حق طلاق به شوهر را تنظیم نمایند. بهتر است زوجه برای تکمیل مدارک طلاق حتما یک تست بارداری نیز برای وکیل خود در ایران ارسال نماید. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

گرفتن حق طلاق و مهریه

بسیاری از خانم ها بر این باور هستند که در صورت بخشیدن حق طلاق از سوی مرد، دیگر نمی توانند اقدام به دریافت مهریه خود نمایند. اما این مسئله تنها زمانی میسر خواهد بود که در زمان بخشیدین طلاق توسط مرد، در وکالتنامه قید گردد که طلاق در قبال بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه صورت می پذیرد. 

در غیر این صورت اگر هیچ شرطی در بخشیدن حق طلاق از سوی مرد بیان نشده باشد، زن می‌تواند تمامی مهریه خود را از زوج مطالبه نماید. پس در پاسخ به این سوال باید بگوییم شرایط دریافت مهریه بستگی به حدود اختیاراتی دارد که وکیل در وکالتنامه طلاق از سوی زن قید نموده است. 

در صورتی که بخشیدن حق طلاق از سوی مرد در سند ازدواج قید گردیده باشد، به هیچ عنوان قابل عزل نخواهد بود. اما در صورتی که حق طلاق در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رسیده باشد می تواند بلاعزل بوده، یا قابل عزل باشد. در برخی موارد نیز مرد حق طلاق را به صورت مدت دار به همسر خود اعطا می کند. 

وکالت در طلاق توسط وکیل

درست است که بسیاری از مردم کشور در مورد قوانین آگاهی دارند. اما قوانین کشور دارای نکات خاص و جزئیات بسیار زیادی می باشد. که بدون شک تنها یک وکیل با تجربه در این خصوص اطلاعات کاملی خواهد داشت. پس لازم است زوجه حتی با داشتن حق طلاق از سوی همسر خود، باز هم برای اقدام به طلاق به وکیل مراجعه نماید.

مرد با بخشیدن حق طلاق ممکن است برخی شرایطی را برای زوجه در نظر گرفته شده باشد که به ضرر ایشان باشد. به همین دلیل لازم است پیش از استفاده از وکالت در طلاق، با فردی که در این زمینه اطلاعات کافی دارد مشورت صورت پذیرد. 

در بسیاری از مواقع سر دفتران به عمد یا به سهو در شروط ضمن عقد می نویسند که حق طلاق به زوجه بخشیده شده است. این عبارت نوعی دلخوش کردن بی فایده زوجه به شمار می رود و هیچ اثر حقوقی ندارد. زیرا بخشیدن حق طلاق از سوی مرد به صورت کامل ممکن نیست و ایشان تنها می تواند حق طلاق را به زوجه یا هر شخص دیگری به صورت وکالتی اعطا نماید. پس مراجعه به یک وکیل طلاق می تواند لازم و ضروری باشد.