5/5 - (2 امتیاز)

حتما شما هم اصطلاح وکالت در طلاق را شنیده اید. برخی از مرد ها به دلایل خاصی به همسر خود وکالت می دهند تا هر زمان که بخواهد اقدام به طلاق نماید. البته این وکالت دارای شرایطی می باشد که باید در خصوص آن اطلاعات لازم را بدست آورد. 

اصولا زن می تواند به دو روش اقدام به گرفتن وکالتنامه طلاق از مرد نماید یا در ضمن عقد نکاح این درخواست را ارائه نماید. به گونه ای که در سند ازدواج وکالت مرد به زن برای طلاق قید گردد. یا این که باید به دفتر خانه رسمی اسناد مراجعه نموده، و اقدام به اخذ وکالت از زوج نماید. 

طبق قانون در صورتی که زوج در خارج از کشور اقامت داشته باشد، با درخواست زوجه، زوج می تواند وکالتنامه طلاق را در کنسولگری ایران یا سفارت تنظیم نموده و برای زوجه ارسال نماید. هر یک از این روش های کسب وکالتنامه خود دارای مزایا و ویژگی هایی می باشد. 

 مثلا در صورتی که وکالت در طلاق توسط مرد در سند ازدواج قید گردیده باشد، به هیچ عنوان قابل عزل نمی باشد. زیرا عقد ازدواج عقدی لازم می باشد و هیچ کدام از طرفین قادر نیستن یک طرفه اقدام به عزل عقد نمایند. مخصوصاً در این خصوص که مرد به عنوان موکل، قادر نیست زن را به عنوان وکیل از وکالتنامه ای که به وی داده است عزل نماید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

شرایط وکالت در طلاق از طریق دفتر خانه

در صورتی زوج بعد از عقد ازدواج، به دفتر خانه اسناد رسمی مراجعه نموده و به همسر خود وکالت برای طلاق دهد، یا این وکالت را به شخص ثالثی دهد، از سوی مرد قابل عزل است. مگر در صورتی که برای وکالت خود شرط زمان مشخص نموده باشد.

به این صورت که حق عزل وکالت را برای مدت معینی از خود ساقط نموده باشد یا وکالت خود برای طلاق را از طریق عقد لازم به دیگری اعطا نموده باشد. طبق عرف مرسوم است که در حین تنظیم وکالت، قابلیت عدم عزل یا عزل و حتی مدت زمان وکالت قید می گردد. 

حتما این نکته را در نظر داشته باشید که اعطای وکالت از سوی مرد به زن، به این معنا نیست که مرد دیگر قادر نخواهد بود همسر خود را طلاق دهد.

وکالت در طلاق

طبق قانون مرد هر زمان که بخواهد قادر خواهد بود با ارائه ادله مناسب، از زن خود طلاق بگیرد. با مراجعه به هر مشاوره حقوقی می توانید اطلاعات لازم را در این خصوص بدست آورد که اساسا حق طلاق قابلیت واگذاری به دیگری را ندارد. تنها مرد می تواند با اعطای وکالت به دیگری یا زوجه، این حق را برای دیگران نیز قائل شود. اما نه به معنای اسقاط حق از سوی خود.

وکالت طلاق به غیر زوجین یا وکیل

 بله مرد می تواند وکالت در طلاق را به غیر از همسرش به دیگری نیز واگذار نماید. در صورتی که مردی در خارج از کشور ساکن باشد، می تواند به برادرش در ایران از طریق کنسولگری یا سفارت وکالتنامه دهد تا اقدام به طلاق از زوجه نماید. 

البته لازم به ذکر است که اگر وکالت، از جانب مرد به زن داده شده باشد، هیچ کس دیگری نمی تواند به دادگاه مراجعه نموده و اقدام به تنظیم دادخواست طلاق نماید. البته بهتر است زن نیز حتما به همراه یک وکیل دادگستری برای اقامه طلاق به دادگاه خانواده مراجعه نماید. 

اگر وکالت در طلاق از سوی مرد به زن داده شده باشد، زن می تواند وکیل دادگستری برای همسر خود انتخاب نموده و به حالت توافقی اقدام به طلاق از همسر خود نماید. زیرا زن با در دست داشتن وکالتنامه ای از طرف همسر خود، می تواند به وکیل مراجعه نماید و با انتخاب یک وکیل منتخب به جای همسر، طلاق بگیرد. 

متاسفانه بسیاری از وکالتنامه های طلاقی که در دفتر خانه های رسمی تنظیم می شوند، دارای نواقصی هستند. از این رو باید پیش از مراجعه به دادگاه به متن وکالت در طلاق توجه داشته باشد. از این بدتر وکالت های طلاقی هستند که در سند ازدواج توسط زوج قید می گردند.

زیرا این دسته از وکالتنامه ها مشکلات بیشتری دارند. بهترین راهکار برای برطرف نمودن این دسته از مشکلات مراجعه به بهترین وکیل تهران است. می توانید با یک وکیل با تجربه مشورت نموده و اطلاعات لازم را در خصوص نحوه وکالت دادن بدست آورید. 

انواع وکالت برای طلاق

اصولا وکالتنامه هایی که توسط مرد برای طلاق به زن اعطا می شود به دو نمونه کلی تقسیم می شود. وکالت در طلاق با مهریه و بدون مهریه. هر یک از این وکالتنامه ها دارای مزایا و معایبی هستند که بهتر است در مورد آنها اطلاعات لازم را به دست آورید. 

اصولا در حالتی که زوجه اقدام به طلاق از طریق وکالتنامه طلاق از سوی همسر خود نماید، باید در همان مدتی تمامی مراحل را طی کند که در طلاق توافقی به زوجین داده می شود. یعنی مدتی کمتر از یک هفته (در تهران). البته در صورتی که در وکالت اختیاراتی همچون اسقاط حق تجدید نظر و فرجام خواهی نباشد، این مدت به ۴۴ روز پس از ابلاغ رای جهت ثبت طلاق خواهد رسید. 

زوجه می تواند وکالتنامه طلاق خود را به دیگری یا حتی همسر خود واگذار نماید، تا تمامی مراحل طلاق توسط ایشان انجام شود. البته در این صورت برخی نکات از اهمیت برخوردار می گردد. اول این که باید شفاف گردد که وکالت از سوی زوج به زوجه بذل گردیده است. 

دوم در وکالت نامه باید تکلیف جهیزیه، نفقه، ملاقات با فرزندان، حضانت، اجرت المثل و … مشخص شده باشد. سوم لازم است حتما گواهی بارداری یا عدم بارداری توسط زوجه برای کسب وکالت در طلاق اخذ شده باشد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مدارک مورد نیاز برای تنظیم وکالت طلاق

از جمله مهمترین مدارکی که لازم است زوج یا زوجه برای تنظیم وکالت به همراه داشته باشد:

  • سند ازدواج یا رونوشتی از آن
  •  اصل شناسنامه زوجین و کپی کارت ملی آن ها
  •  در انتها نیز وکالتنامه محضری زوج برای طلاق