5/5 - (2 امتیاز)

با شدت گرفتن اختلافات خانوادگی دادگاه های خانواده شاهد افزایش طلاق میان زوجین هستند. با توجه به دادخواستی که ارائه می شود، روش های طلاق متفاوت خواهد بود. در این نوشتار به تفاوت طلاق توافقی با خلع می پردازیم. بیان ویژگی هر کدام از این طلاق ها اطلاعات حقوقی لازم در اختیار افراد قرار می دهد، هر چند توصیه حقوقی آن است که افراد قبل از تصمیم نهایی برای طلاق از وکیل خانواده مشاوره حقوقی دریافت کنند، و راهکارهای قانونی را جویا شوند. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

تفاوت طلاق توافقی با خلع

چنانچه هر کدام از زوجین علاقه ای به ادامه زندگی مشترک نداشته باشند می توانند برای جدایی اقدام کنند، اما با توجه به اینکه کدام یک از آنها دادخواست طلاق داده باشند، نوع طلاق فرق خواهد کرد. کسب اطلاعات حقوقی درباره تفاوت طلاق توافقی با خلع می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار افراد قرار دهد تا با راهنمایی وکیل برای طلاق اقدام کنند. 

به طور کلی قانونگذار اختیار طلاق را در دست مرد قرار داده است و در صورتی که مرد از زندگی خود ناراضی باشد می تواند به دادگاه مراجعه کند و گواهی عدم سازش دریافت نماید. اما پرداخت حقوق مالی زن از جمله وظایفی است که به عهده مرد می باشد و چنانچه دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه کند، باید مهریه، نفقه و اجرت المثل زن را پرداخت نماید. 

تفاوت طلاق توافقی با خلع

در طلاق خلع و طلاق توافقی شرایط پرداخت حقوق مالی زن متفاوت خواهد بود. برای آنکه تفاوت طلاق توافقی با خلع آشکار شود، باید با هر دو نوع طلاق توافقی و خلع آشنا شد. 

ارکان طلاق خلع

برای آنکه تفاوت طلاق توافقی با خلع مشخص شود، ابتدا طلاق خلع را باید تعریف کرد. زمانی که زن از زندگی کردن با مرد اکراه داشته باشد، و تقاضا طلاق نماید، با بخشیدن مالی به مرد رضایت وی را برای طلاق جلب می کند. مال گفته شده می تواند، معادل مهریه، کمتر یا بیشتر باشد. به عبارتی زن مهریه اش را می بخشد و در ازای آن فرصت طلاق برایش مهیا می شود.

در ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی درباره طلاق خلع چنین آمده است:

طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.

با توجه به آنچه گفته شد طلاق خلع به صورت یک جانبه از طرف زن می باشد، و به این علت که وی تمایل به ادامه زندگی مشترک ندارد حاضر میشود مالی را بذل نماید، و طلاق جاری شود. 

طلاق خلع از نوع طلاق بائن است، و بعد از جاری شدن طلاق مرد حق رجوع نخواهد داشت. اما چنانچه زن منصرف شود می تواند به مال بذل شده رجوع کند، در این صورت این اختیار برای مرد وجود دارد که رجوع کند یا بر تصمیم خود برای طلاق باقی بماند.

در طلاق خلع بعد از جاری شدن طلاق زن و مرد از یکدیگر ارث نمی‌برند، و حقوق مالی بین ایشان پایان می گیرد. همانطور که ملاحظه می شود نکات زیادی درباره تفاوت طلاق توافقی با خلع وجود دارد، که گفتگو با وکیل متخصص می تواند اطلاعات حقوقی را در اختیار افراد قرار دهد.

چگونگی طلاق توافقی

از آنجایی که طلاق توافقی در قانون مدنی پیش بینی نشده است، قضات دادگاه با استناد به سایر مواد قانونی حکم طلاق توافقی را صادر می کنند.

در طلاق توافقی دادگاه توافق افراد برای طلاق را به رسمیت می شناسد بنابراین روند رسیدگی به پرونده سرعت بیشتری خواهد داشت. سابقاً برای طلاق توافقی نیاز به رجوع به دادگاه نبود، اما جهت نظم بخشیدن به امور مربوط به خانواده ماده ۲۵ قانون حمایت خانواده به تصویب رسید تا پرونده های طلاق توافقی زیر نظر دستگاه قضایی به سرانجام برسد.

چگونگی طلاق توافقی

در این ماده آمده است که:

درصورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می‌توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتداء در مراکز مذکور مطرح کنند.

در صورت عدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهائی به دادگاه منعکس می‌کند. 

رضایت در طلاق توافقی

در بررسی تفاوت طلاق توافقی با خلع مشخص می شود که بر خلاف طلاق خلع در طلاق توافقی هر دو طرف راضی به جدایی هستند و به همین دلیل درباره مسائل مختلفی همچون جهیزیه، مهریه، اجرت المثل، نفقه و حضانت به توافق رسیده و قراردادی بین خود تنظیم کرده اند. 

در طلاق توافقی زن هیچ الزامی به بخشیدن مهریه خود ندارد و بنا بر توافق می تواند هر میزان از مهریه را که تقاضا کند دریافت نماید. در طلاق توافقی بعد از جاری شدن صیغه طلاق عده برای زن در نظر گرفته می شود و هر یک از زوجین در صورت پشیمانی می تواند به طرف مقابل رجوع کند. 

وکیل امور خانواده به طور دقیق تفاوت طلاق توافقی با خلع را برای افراد بیان می کند، و چنانچه هر کدام از زوجین قصد جدایی دارد. بهتر است قبل از هر اقدامی به وکیل طلاق مراجعه کند. 

مشاوره حقوقی طلاق توافقی و طلاق خلع

تفاوت طلاق توافقی با خلع به غیر امور معنوی در مسائل مالی است، و چنانچه زن با ارائه دادخواست طلاق خلع بخواهد به زندگی مشترک خود پایان دهد باید از بسیاری از حقوق مالی خود چشم پوشی نماید. در شرایط کنونی چنین امری برای بسیاری از زنان دشوار خواهد بود، و نیازمند آن هستند که بعد از طلاق بتوانند از نظر اقتصادی تامین شوند. بنابراین راه حل اصولی مراجعه به وکیل خانواده است تا با ارائه روش های قانونی امور مربوط به طلاق زوجین را پیگیری نماید.

متاسفانه اختلافاتی که میان زوجین وجود دارد، مانع از آن می شود که بتوانند به قراردادی مشترک برای انجام طلاق توافقی برسند و در بیشتر مواقع پرونده طلاق را به محکمه می کشانند، و منجر به آن خواهد شد که افراد مدت زمان زیادی را صرف پروسه طلاق کنند. در حالیکه مراجعه به وکیل طلاق توافقی و متخصص و آشنا با تفاوت انواع طلاق باعث می شود با صرف هزینه اندک و در زمان کمتر به نتیجه دلخواه خود برسند.