: امتیاز مقاله

طلاق توافقی نوعی طلاق است که زن و مرد ابتدا درباره مسائل مالی و غیر مالی به توافق می رسند، سپس برای انجام مراحل طلاق به دادگاه مراجعه می نمایند. دادگاه نیز به توافق صورت گرفته میان زوجین احترام گذاشته و در صورتی که توافق زن و مرد بر خلاف مقررات نباشد، رای بر طلاق توافقی زن و مرد خواهد داد. طلاق توافقی راحت ترین نوع طلاق است که در مدت زمان کوتاه و بدون نزاع طرفین انجام می شود. به همین دلیل این نوع طلاق در حال حاضر بسیار رواج یافته است. برخلاف تصور عموم، در طلاق توافقی زن مجبور نیست که مهریه خود را ببخشد و از حقوق قانونی خود بگذرد. در این مطلب درباره شرایط طلاق توافقی ۱۴۰۲ در تهران از زبان بهترین وکیل طلاق توافقی در گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

شرایط لازم برای دادن درخواست طلاق توافقی ۱۴۰۲

دادن درخواست برای طلاق توافقی دارای شرایطی است که در زیر به آن ها اشاره شده است:

  • از اولین شرایط طلاق توافقی رضایت طرفین است.
  • دومین شرط از شرایط طلاق توافقی، به توافق رسیدن زن و مرد بر سر مسائل مالی و غیر مالی مانند موارد زیر است:

الف) از جمله مسائل مالی که زن و مرد باید قبل از دادن دادخواست طلاق توافقی درباره آن ها به توافق رسیده باشند و جزو شرایط طلاق توافقی است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهریه در طلاق توافقی
  • نفقه
  • اجرت المثل ایام زندگی
  • نحله
  • جهیزیه
  • شرط تقسیم اموال مرد
شرایط طلاق توافقی ۱۴۰۲

ب) یکی از مهم ترین مسائل غیر مالی که زن و مرد در طلاق توافقی باید بر سر آن به توافق برسند، حضانت فرزندان است.

تفاوت شرایط طلاق توافقی با سایر روش های طلاق

به طور کلی شرایط طلاق توافقی را می توان به دو گروه زیر دسته بندی کرد:

  • شرایط عمومی
  • شرایط اختصاصی

شرایط عمومی طلاق توافقی

مانند انواع دیگر طلاق، اقدام برای طلاق توافقی نیز مستلزم دادن دادخواست در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پرداخت کردن هزینه دادرسی می باشد. تنها تفاوت طلاق توافقی با انواع دیگر طلاق این است که در این نوع طلاق زن و مرد هر دو باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق بدهند. همینطور امضاهای لازم را انجام دهند. در حالی که در سایر طلاق ها نیاز به مراجعه هر دو نفر نمی باشد. تنها طرفی که خواهان طلاق است باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق بدهد.

همینطور، مرد باید کلیه حق و حقوق زن را به طور کامل بپردازد و یا زن از حقوق مالی خود گذشته باشد و توافق دیگری با مرد کرده باشد. در انتها نیز، زن باید گواهی عدم بارداری خود را ارائه دهد و زوجین عده طلاق را نگه دارند.

شرایط اختصاصی طلاق توافقی

بر خلاف انواع دیگر طلاق، در این نوع از طلاق، شرط ارجاع به داوری وجود ندارد. در عوض، زن و مردی که قصد دارند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، باید قبل از دادن دادخواست، برای گرفتن “گواهی عدم انصراف از طلاق” به یکی از “مراکز مشاوره خانواده بهزیستی” مراجعه کنند. همچنین، برای صادر شدن حکم طلاق توافقی، لازم است زن و مرد بر سر کلیه مسائل مالی و غیرمالی به توافق برسند.

توجه داشته باشید، داشتن تفاهم نامه از شرایط لازم در زمان دادن درخواست طلاق توافقی نمی باشد. زوجین می توانند، در زمان مراجعه به دادگاه و دریافت درخواست گواهی عدم امکان سازش و یا هنگام مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی، توافقات خود را مطرح نمایند.

زن و مردی که تصمیم گرفتند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، حق اعتراض کردن به رای دادگاه را نخواهند داشت. همچنین، “حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی” درباره رای دادگاه را ندارند و رای صادر شده از طرف دادگاه قطعی می باشد. به این دلیل که اعتراض کردن به رای دادگاه، توافقی بودن طلاق را برهم می زند.

آیا زن مجبور است در زمان دادن درخواست طلاق توافقی از حقوق مالی اش بگذرد؟

در طلاق توافقی زن هیچ اجباری ندارد که از حقوق مالی و غیر مالی خود از جمله مهریه بگذرد. به عنوان مثال، ممکن است زن مدتی از همسرش نفقه نگرفته باشد، در زمان انجام توافقات، می تواند نفقه گذشته خود را از همسرش مطالبه نماید. همچنین، بر سر نحوه پرداخت نیز با همسرش به توافق برسد.

در طلاق توافقی گرفتن حق و حقوق زن از جمله مهریه یا نفقه به توافق میان زن و مرد بستگی دارد. اما، معمولا در طلاق توافقی در صورتی که زن تمایل به جدایی داشته باشد، کل مهریه یا بخشی از آن را به همسرش می بخشد تا او به طلاق توافقی رضایت دهد. درباره حضانت فرزندان نیز با اینکه بر اساس قانون مدنی حضانت فرزند تا ۷ سالگی با مادرش می باشد، اما زن و مرد می توانند هر طور که بخواهند بر سر حضانت فرزندان به توافق برسند. دادگاه نیز به توافق صورت گرفته میان زوجین احترام گذاشته و رای خود را بر اساس آن صادر می کند.

بخشیدن مهریه زن در طلاق توافقی

در صورتی که زن یا مرد تا پیش از آخرین جلسه رسیدگی در دادگاه از جدا شدن پشیمان شود، نتیجه چه می شود؟

در صورتی که زن یا مرد تا پیش از آخرین جلسه رسیدگی در دادگاه از جدایی پشیمان شود، حالت های زیر پیش خواهد آمد:

  • در صورتی که زن از طلاق ابراز پشیمانی کند، طلاق توافقی به طلاق از طرف زوج تبدیل خواهد شد که در قوانین کشور ما پذیرفته شده می باشد. به طوری که در حال حاضر، ۱۰ درصد طلاق ها به صورت طلاق از جانب مرد است. قانون و شرع این حق را به مرد داده اند که با پرداخت نمودن حق و حقوق کامل همسرش بتواند وی را طلاق دهد.
  • در صورتی که زوج از طلاق توافقی ابراز پشیمانی کند، طلاق توافقی زوجین به طلاق از طرف زن تبدیل خواهد شد. در حال حاضر، ۷۰ درصد طلاق ها، طلاق از جانب زن می باشد. در صورتی که زن اصرار به طلاق داشته باشد، باید حداقل یکی از شرط هایی که مرد در عقد نامه امضا کرده است و یا عسر و حرجی که در زندگی زناشویی خود با مرد تحمل می کند را در دادگاه به اثبات برساند، تا موفق به گرفتن حکم طلاق از دادگاه شود.