5/5 - (2 امتیاز)

طلاق توافقی یکی از انواع رایج طلاق است. در این نوع طلاق، زن و مردی که قصد طلاق و جدایی دارند، ابتدا باید بر سر یک سری از مسائل مانند موارد زیر توافق نمایند، سپس برای دادن درخواست طلاق  و ارائه مدارک طلاق توافقی به دادگاه مراجعه نمایند. این موارد عبارتند از:

  • مهریه زن
  • نفقه
  • اجرت المثل
  • اموال مشترک
  • حضانت فرزندان پس از اجرای طلاق

دادگاه نیز به تصمیم زن و مرد احترام گذاشته و در صورتی که توافقات صورت گرفته بر خلاف مقررات کشور نباشد، با طلاق توافقی زن و مرد موافقت خواهد کرد. در حال حاضر، کم دردسرترین راه برای طلاق و جدایی زن و مرد، طلاق توافقی می باشد که به دلیل رسیدگی سریع به این نوع طلاق، بسیار رواج یافته است. همینطور، گذراندن مراحل طلاق توافقی بدون درگیری زن و مرد صورت می پذیرد و احتمال به وجود آمدن اختلافات بعدی در این نوع از طلاق کمتر می باشد. در این مطلب درباره مدارک طلاق توافقی صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

مدارک مورد نیاز طلاق توافقی ۱۴۰۲

در صورتی که قصد دادن دادخواست طلاق توافقی به دادگاه را دارید، دادگاه خانواده برای رسیدگی به دادخواست شما، نیاز به یک سری مدارک دارد. به طوری که، اگر مدارک لازم برای طلاق توافقی موجود نباشد، دفتر خدمات قضایی نمی تواند دادخواست شما را به دادگاه ارجاع دهد. همچنین، در صورت ارجاع دادخواست طلاق توافقی به دادگاه، این مرجع آن را به دفتر خدمات قضایی برگشت می دهد. بنابراین، تا زمانی که مدارک طلاق توافقی کامل نشود، دادخواست طلاق از طرف دادگاه خانواده پذیرفته نخواهد شد. به طور کلی، مدارکی که برای انجام طلاق توافقی نیاز می باشند، عبارتند از:

  • اصل و کپی شناسنامه
  • اصل و کپی کارت ملی
  • اصل و کپی عقد نامه
مدارک موردنیاز طلاق توافقی

توجه داشته باشید، برای طلاق توافقی علاوه بر مدارک ذکر شده، در صورتی که زن باکره باشد، ارائه گواهی سلامت و اگر باکره نباشد، ارائه گواهی عدم بارداری وی به دادگاه خانواده برای صدور رای ضروری می باشد.

گواهی عدم امکان سازش و گواهی عدم بارداری در مدارک طلاق توافقی

همانطور که اشاره شد، مهم ترین مدارک مورد نیاز برای دادن دادخواست طلاق توافقی، شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج زن و مرد می باشد. این مدارک برای احراز هویت زن و مرد و ارتباط زوجیت آن ها، لازم و ضروری است.

همینطور، اگر زن و مرد برای طلاق وکیل طلاق توافقی گرفته باشند، وکالت نامه وکیل نیز باید هنگام دادن دادخواست ضمیمه مدارک شود. در طلاق های توافقی، زن و مرد موظفند، مشاوره های پیش از طلاق را با ثبت نام در “سامانه تصمیم طلاق”، انجام دهند و گواهی مربوطه را ضمیمه دادخواست طلاق توافقی خود نمایند.

در صورت نداشتن این گواهی، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نمی توانند دادخواست طلاق شما را به دادگاه ارجاع دهند. بنابراین، شرکت در جلسات مشاوره و گرفتن گواهی یکی از مدارک لازم و ضروری برای طلاق توافقی می باشد.

همانطور که اشاره شد، یکی دیگر از مدارک طلاق توافقی ارائه گواهی دوشیزگی زن و یا دادن گواهی عدم بارداری وی می باشد.‌ این گواهی ها در زمان صادر شدن رای توسط قاضی مورد نیاز است. اگر زن ادعای دوشیزه بودن دارد، باید گواهی دوشیزگی خود را به دادگاه ارائه دهد تا دادگاه حکم طلاق بائن غیر مدخوله را برای وی صادر کند. توجه داشته باشید، نیاز به ضمیمه نمودن این گواهی به دادخواست طلاق نمی باشد.

متن تفاهم نامه طلاق توافقی

اما، مهم ترین و ضروری ترین مدرک مورد نیاز برای دادن دادخواست طلاق توافقی، توافقنامه تنظیم شده توسط زن و مرد می باشد. به عنوان مثال، در توافق نامه مربوط به طلاق توافقی باید توافقاتی درباره مهریه، اجرت المثل، حضانت فرزند و … صورت گرفته باشد تا دادگاه با مشاهده توافقات صورت گرفته میان زوجین، گواهی عدم سازش زن و مرد را صادر نماید. پایه و اساس طلاق توافقی، توافقات صورت گرفته میان زن و مرد برای جدایی و طلاق است. بنابراین، در صورتی که زن و مرد بر سر مسائل مالی و غیر مالی مربوط به طلاق به توافق نرسیده باشند، نمی توانند اقدام به دادن دادخواست برای طلاق توافقی نمایند.

روند رسیدگی و مراحل طلاق توافقی

در حال حاضر، به این دلیل که حضور زن و مرد در جلسات مشاوره و گرفتن “گواهی عدم انصراف از طلاق” اجباری شده، پروسه طلاق توافقی نیز طولانی تر شده است. اما، با این وجود نیز در مقایسه با دعاوی دیگر، رسیدگی نمودن به طلاق توافقی سریع تر می باشد. به همین دلیل در حال حاضر اکثر زوجینی که قصد طلاق دارند، ترجیح می دهند از طریق طلاق توافقی برای این کار اقدام نمایند. بنابراین، با افزایش یافتن حجم کاری دادگاه ها و طول کشیدن وقت های دادرسی، هنوز نیز دعاوی مربوط به طلاق توافقی در مقایسه با انواع دیگر طلاق، سریع تر رسیدگی می شود.

پروسه رسیدگی نمودن به طلاق توافقی، بعد از گرفتن “گواهی عدم انصراف از طلاق” و دادن دادخواست طلاق توافقی و ارجاع به دادگاه، به این ترتیب است که دادگاه یک جلسه دادرسی تشکیل می دهد و زن و مرد را برای بیان توافقات صورت گرفته به دادگاه فرا می خواند. بعد از توافق زن و مرد درباره کلیه مسایل مالی و غیر مالی، بر اساس توافقات انجام شده، صورت جلسه دادگاه تنظیم می شود و دادگاه “گواهی عدم امکان سازش” زن و مرد را صادر کرده و با طلاق توافقی آن ها موافقت می نماید.

مدت زمان تجدیدنظر و فرجام خواهی طلاق توافقی

به این دلیل که طبق قانون آیین دادرسی مدنی، رای صادر شده قطعی نمی باشد و قابل تجدید “نظرخواهی و فرجام خواهی” است. بنابراین، زن و مرد برای ثبت کردن رای طلاق توافقی خود باید ۴۴ روز صبر کنند. ۲۲ روز برای از این مدت “مهلت تجدیدنظرخواهی” و ۲۲ روز “مهلت فرجام خواهی” می باشد. سپس، می توانند اقدام به ثبت طلاق توافقی خود نمایند.

توجه داشته باشید، به دلیل‌ طولانی بودن این مدت زمان، بلافاصله بعد از صادر شدن رای، زن و مرد، حق “تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی” خود را ساقط می کنند. با این کار رای طلاق توافقی قطعی می شود و زن و مرد می توانند، به یکی از دفاتر طلاق مراجعه کرده و اقدام به ثبت طلاق توافقی خود نمایند.

به طور کلی، زن و مردی که قصد طلاق توافقی دارند و می خواهند فرآیند طلاقشان سریع تر از سایر طلاق ها انجام شود، پس از انجام توافقات مالی و غیر مالی و تکمیل مدارک طلاق توافقی می توانند، دادخواست طلاق توافقی خود را در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نمایند.