5/5 - (3 امتیاز)

بذل مهریه در طلاق توافقی اگر بدون رعایت نکات حقوقی انجام شود، می تواند اختلافات حقوقی را ادامه دار کند. چنانچه افراد بدون دریافت مشاوره حقوقی از وکیل متخصص توافقنامه طلاق توافقی را تنظیم کنند نمی توانند آنطور که باید از حق و حقوق خود دفاع نمایند.

در بحث طلاق هم مسائل عاطفی و هم مسائل مالی مطرح می باشد. مهریه مهمترین حقوق مالی است که در شرایط اقتصادی فعلی بسیاری از بانوان به دنبال مطالبه آن هستند. وکیل خانواده با ارائه مشاوره حقوقی موکل خود را برای احقاق این حق یاری می کند. 

آیا بذل مهریه در طلاق توافقی اجباری است؟

بذل مهریه در طلاق اختیاری است. اما برای برخی افراد این درک نادرست به وجود آمده که در طلاق توافقی زن باید مهریه خود را ببخشد یا بذل کند. 

باید گفت چنین برداشتی اشتباه است. در اصل طلاق توافقی در قانون مدنی پیش بینی نشده است و حکمی که قضات به عنوان طلاق توافقی صادر می کنند با استناد به قالب های طلاقی است که در قانون وجود دارد. طلاق خلع و مبارات از جمله این قالب هاست که زن مالی را به مرد می دهد و رضایت وی را برای طلاق جلب می کند. این مال می تواند تمام یا بخشی از مهریه زن باشد. قضات توافقنامه میان زوجین را به رسمیت می شمارند و بر این اساس حکم طلاق توافقی را صادر می کنند.

با توجه به آنچه گفته شد زن اجباری برای بذل مهریه در طلاق توافقی ندارد بلکه توافق میان افراد است که نحوه دریافت حقوق مالی زن و میزان آن را تعیین می کند.

بذل یا بخشش مهریه در طلاق توافقی

چگونه می توان بدون بذل مهریه طلاق توافقی گرفت؟

طلاق توافقی نوع خاصی از طلاق است که در حال حاضر بسیاری از افراد به آن تمایل نشان می دهند. زیرا به کمک طلاق توافقی می توانند از دردسرهای دادگاه و حضور در جلسات متعدد رها شوند. وکیل خانواده پس از پذیرش وکالت طرفین متن توافقنامه طلاق توافقی را در حضور ایشان تنظیم می کند. بذل مهریه در طلاق از مهمترین مسائلی است که زوجین باید درباره آن تصمیم گیری کنند. 

نفقه، حضانت، اجرت المثل و…از دیگر مسائل مطرح شده در طلاق است. در صورت وجود فرزند حضانت برای بسیاری از خانم ها مهم می باشد. بنابراین ممکن است برای به دست آوردن حضانت فرزند خود حاضر به بذل مهریه در طلاق توافقی شوند. 

وکیل پس از تهیه متن توافقنامه طلاق، امور اداری مربوط به حضور زوجین در جلسات مشاوره خانواده را انجام می دهد. بر اساس مصوبات سال های اخیر حضور زوجین در این جلسات ضروری است. اما در صورت وجود مانع برای شرکت در جلسات کارشناس حقوقی راهنمایی های لازم را ارائه خواهد کرد. 

همانطور که گفته شد دادگاه توافق زوجین را به رسمیت می شناسد و حکم طلاق را صادر خواهد کرد. اما زوجه با شناخت حق و حقوق خود می تواند بدون بذل مهریه در طلاق توافقنامه را تنظیم کند. وکیل خانواده با در نظر گرفتن مسائل مختلف متن توافقنامه را نگارش می کند و مانع از تضییع حقوق طرفین خواهد شد. 

زن چگونه می تواند از مهریه رجوع کند؟

ماهیت طلاق توافقی خلع و مبارات است. به این معنی که زن با بذل مهریه در طلاق، حق طلاق را به دست می آورد. اما زوجه می تواند در مدت عده طلاق که سه ماه است از مهریه رجوع نماید. به این ترتیب مرد باید مهریه زن را بپردازد. از طرفی این حق برای مرد به وجود می آید که از طلاق رجوع کند و به زندگی مشترک سابق خود برگردد.

شرط رجوع از مهریه بذل شده قرار داشتن در مدت عده است. بنابراین پس از آن امکان رجوع وجود ندارد. همچنین بر اساس قانون اگر زوجه دوشیزه باشد یا یائسه شده باشد نمی تواند از مهریه رجوع کند. 

شرایط رجوع در مهریه

نحوه نگارش توافقنامه طلاق توافقی و نکات مهم درباره بذل مهریه در طلاق

نکات حقوقی مختلفی درباره بذل مهریه در طلاق وجود دارد که افراد هنگام تنظیم توافقنامه طلاق باید به آن توجه کنند. 

نکته اول آنکه بذل مهریه با بخشش و ابراء آن تفاوت دارد. بذل به معنی هبه یا هدیه می باشد. بنابراین امکان رجوع از آن وجود دارد و زن در مهلت قانونی می تواند رجوع کند. 

اما ابراء یا بخشش به این معنی است که زن به طور کلی از دریافت مهریه صرف نظر کرده و این حق مالی را به مرد بخشیده است. بنابراین هیچ زمانی نمی تواند دوباره مهریه را از مرد طلب کند. 

نکته دیگری که وجود دارد آن است که اگر زن مهریه خود را بذل کند، باید در متن توافقنامه آورده شود که زن حق رجوع از مهریه را نیز از خود سلب کرده است. به این ترتیب مرد می تواند اطمینان حاصل کند که پس از تمام شدن پروسه طلاق ادعای جدیدی از سمت زن شنیده نخواهد شد. 

عبارات نشان دهنده عدم امکان رجوع در مهریه

زن نیز در هنگام تنظیم اسناد مربوط به ازدواج و طلاق باید دقت کند. اگر قصد دریافت مهریه را دارد، توجه به عبارات حقوقی ضروری است. عباراتی همچون «تمام مهریه را دریافت کردم»، «ذمه زوج را ابراء نمودم» «مهریه را تمام و کمال بخشیدم» نشان دهنده آن است که زن نمی تواند ادعایی درباره مهریه خود داشته باشد. این اسناد می تواند ضمن عقد امضا شود یا پس از عقد با مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی تنظیم گردد، یا زن هنگام توافق برای طلاق چنین شرطی را امضا کند. 

نکته دیگری که وجود دارد آن است که اگر زن احتمال می دهد پس از بذل مهریه در طلاق مرد از امضا حکم طلاق سرباز می زند می تواند در برابر بخشیدن مهریه وکالت در طلاق را دریافت نماید. 

باید توجه داشت که حق رجوع از هبه قابل ارث رسیدن نیست بنابراین هر یک از زوجین اگر فوت نماید طرف مقابل نمی تواند برای پس گرفتن مهریه بذل شده به وراث مراجعه کند، یا اینکه وراث در این باره ادعایی داشته باشند. 

مراجعه به وکیل خانواده می تواند کمک کند که متن توافقنامه طلاق به شکل اصولی نوشته شود و اگر قرار است بذل مهریه در طلاق بیفتند حقوق طرفین رعایت گردد.