4/5 - (4 امتیاز)

عدم باکره بودن زن در زمان عقد مسئله ای مهم برای فرهنگ اسلامی ایرانی بوده و هست. عدم باکره بودن زن در زمان عقد تا جایی اهمیت دارد که عده ای برای ازدواج گواهی عدم بکارت را لازم و ضروری می داند. دریافت این گواهی عرفی است میان برخی از مردم که هیچ بار قانونی و حقوقی ندارد. اما  دریافت و یا عدم دریافت آن می تواند چالش هایی را بوجود آورد. مثلا در صورت باکره نبودن زوجه در زمان عقد چه تاثیری بر مهریه دارد؟ آیا باکره نبودن زن در زمان عقد از شرایط فسخ نکاح می باشد؟ در ادامه این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مهریه در صورت عدم باکره بودن زن در زمان عقد

میزان مهریه در صورت باکره بودن یا عدم باکره بودن زن در زمان عقد نکاح تاثیر گذار است. هر زنی می تواند در عقد نکاح، مهریه خود را مطالبه نماید اما ذکر این نکته لازم است که طبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی؛ هر زمان شوهر قبل از نزدیکی به همسر خود زوجه را طلاق دهد زن مستحق دریافت نصف مهریه می باشد. حتی اگر شوهر بیشتر از نصف مهریه را در زمان عقد به زوجه پرداخت کرده باشد می تواند مابه تفاوت آن را از زن مطالبه نماید. اما در صورتی که زن در زمان عقد نکاح باکره نباشد مهریه و تعیین آن امری توافقی است. در عقد نکاح دختر، اصل برداشتن پرده بکارت دختر است و اگر دختر باکره نباشد و مرد نیز از موضوع باکره نبودن همسر خود اطلاعی نداشته باشد مرد می تواند اقدام به فسخ نکاح به دلیل تدلیس نماید.

عدم باکره بودن زن در زمان عقد

طبق ماده  ۱۱۲۸ قانون مدنی؛ هر زمان در عقد نکاح برای هر یک از طرفین صفت خاصی شرط شده باشد و پس از عقد نکاح معلوم شود که طرف فاقد وصف مورد نظر است برای طرف مقابل شرط فسخ نکاح فراهم است. نکته مهم در خصوص فسخ نکاح به دلیل عدم باکره بودن زن در عقد نکاح این است که زن حق دریافت مهریه ندارد مگر اینکه موجب فسخ عنن باشد که در این حالت زن مستحق دریافت نصف مبلغ مهریه می باشد. در بعضی از موارد زن و مرد بعد از افشای این موضوع برای حفظ آبرو به صورت طلاق توافقی از یکدیگر جدا می شوند.

فسخ نکاح و شرایط آن در صورت عدم باکره بودن زن در زمان عقد

گفته شد که در صورت عدم دوشیزه بودن زن در زمان عقد مرد حق و شرایط فسخ نکاح را خواهد داشت. اما منظور از فسخ نکاح چیست؟ شرایط فسخ نکاح کدام است؟

فسخ نکاح یکی از حالت های جدایی زن و مرد می باشد که تفاوت هایی با طلاق دارد. در صورت وجود پاره ای موارد زن و مرد حق فسخ نکاح را به صورت یک طرفه حتی بدون رضایت طرف مقابل را دارد. فسخ نکاح تشریفات خاصی ندارد و در کمترین زمان انجام خواهد شد. عقد دائم یا با طلاق و یا با فسخ نکاح پایان می یابد. عدم باکره بودن زن در زمان عقد و عدم اطلاع مرد تنها یکی از مواردی است که فرد می تواند با استناد به آن اقدام به فسخ نکاح نماید. در این مورد مرد با ارائه دادخواست فسخ نکاح به شرط تدلیس و فریب در ازدواج می‌تواند اقدام به فسخ نماید. اما از شرایط دیگر فسخ نکاح کدام است؟

فسخ نکاح

شرایط و مراحل فسخ نکاح و طلاق کدام است؟

طبق ماده ۱۱۲۲ قانون مدنی؛ عیوب مرد برای فسخ نکاح شامل عنن و خصاء و مقطوع بودن آلت تناسلی است (طلاق به دلیل ناتوانی جنسی). عیوب زنان برای فسخ نکاح نیز شامل قرن و جذام، برص، افضاء، زمین گیری و نابینایی دو چشم می باشد (طلاق به دلیل بیماری). اما برخی از عیوب در زنان و مردان مشترک است مانند جنون هر یک که طرف دیگر در نکاح می تواند برای فسخ اقدام نماید. همچنین زن و مرد نیز به استناد به فریب و تدلیس در نکاح اقدام به فسخ نکاح خواهند کرد. منظور از فریب و تدلیس در نکاح این است که زن یا مرد ممکن است در زمان نکاح طرف مقابل را فریب دهند. مثلا زن باکره نباشد اما دادعای باکره بودن را داشته باشد.

یا مرد دارای زن و همسر باشد و ادعای تجرد را داشته باشد. در صورتی که پس از عقد نکاح مورد فریبکاری مشخص شود طرف مقابل می تواند با عنوان این موضوع نکاح را در کمترین زمان و بدون تشریفات خاصی فسخ کند. در دادخواست طلاق مهریه در هر حال به زن تعلق خواهد گرفت اما در فسخ نکاح مهریه به زن تعلق نمی گیرد و حتی بدون رضایت زن و بدون حضور وی در کمترین زمان نکاح فسخ می شود. گفته شد که در صورت عدم باکره بودن زن در زمان عقد مهریه به زن تعلق نمی گیرد. مگر در صورت عنن که به معنی ناتوانی جنسی مرد است.

اقدام به حذف نام همسر در شناسنامه در صورت عدم باکره بودن زن

همانطور که گفته شد؛ یکی از شرایط فسخ نکاح تدلیس و فریب در ازدواج است که عدم باکره بودن زن در زمان عقد از شرایط تدلیس می باشد. در صورتی که هر یک از زوجین قبل از برقراری ارتباط جنسی اقدام به فسخ طلاق نمایند می توانند برای حذف نام همسر از شناسنامه اقدام نمایند. در این صورت درخواست المثنی را به ثبت احوال داشته باشند. در المثنی زن یا مرد همه وقایع طلاق و فسخ نکاح و فوت و نام همسر نیز نوشته می شود. اما  فقط در المثنی زن و شوهرانی که بین آنها نزدیکی صورت نگرفته است حذف نام همسر به راحتی صورت می گیرد و زوجین می توانند برای حذف نام همسر از شناسنامه اقدام نمایند.

در صورت باکره بودن زن و فسخ و یا طلاق نکاح به راحتی با طی کردن مراتب قضایی و اداره ثبت اسناد می تواند برای حذف نام همسر اقدام نمود. پس زمانی که زوجین به غیر مدخوله بودن و عدم نزدیکی اقرار نمایند حتی اگر ازدواج دوم زن باشد می توان برای حذف نام از شناسنامه اقدام نمود. در ازدواج دوم نیز با معرفی خواستگار و همسر دوم به دفتر ثبت اسناد و دادگاه می توان برای حذف نام همسر قبلی اقدامات حقوقی را طی نمود. پس در صورت عدم باکره بودن زن در زمان عقد و فسخ طلاق مرد به راحتی می تواند نام همسر خود را از شناسنامه حذف نماید و درخواست المثنی داد.