5/5 - (2 امتیاز)

بسیاری از مردم کشور بر این باور هستند که دادخواست طلاق تنها از سوی مرد تنظیم می شود. اما باید بگوییم این باور غلط بوده و به درخواست زن نیز این دادخواست قابلیت تنظیم دارد. از این رو باید مراحل ثبت دادخواست برای طلاق از سوی هر یک از زوجین در نظر گرفته شود و بسته به قانون آیین دادرسی مدنی، اقدام به تنظیم آن نمود. در صورتی که دادخواست از سوی مرد تنظیم شود، باید به نحوه تنظیم و نوشتن دادخواست از سوی مرد توجه کرد.

در دادخواست طلاق یک طرفه از سوی زوج، لازم است تمامی مشخصات زوج و زوجه به آن پیوست شود. از جمله توانایی یا عدم توانایی مرد در پرداخت های مالی زوجه، تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش و مدارک لازم دیگر. طبق قانون مدنی کشور، طلاق به سه نوع دسته بندی می شود. ممکن است درخواست طلاق از سوی زن باشد، یا از سوی مرد و یا حتی به صورت طلاق توافقی. 

در صورتی که زن اقدام به تنظیم دادخواست طلاق نماید، باید به نقض یکی از شروط ضمن عقد استناد کند و دلایل موجه قانونی همچون عسر و حرج داشته باشد. از سوی دیگر اگر زوجین به صورت توافقی اقدام به طلاق نمایند نیز، همانطور که از نام آن مشخص است نیازی به هیچ مدارک خاصی نبوده و طرفین می توانند به صورت مسالمت آمیز از یکدیگر طلاق بگیرند. 

اما در صورتی که دادخواست طلاق از سوی مرد باشد، فرآیند به چه صورت خواهد بود؟ نمونه دادخواست طلاق از سوی مرد را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

شرایط دادخواست طلاق از سوی مرد

امروزه دیگر طلاق یک طرفه از سوی زوج در قانون مدنی همچون قانون سابق نبوده و مرد نمی تواند به راحتی هر زمان که بخواهد اقدام به طلاق دادن همسر خود نماید. از این رو درخواست مرد برای طلاق باید طبق شرایط قانونی باشد. از جمله مهمترین این اقدامات پرداخت تمام حقوق مالی زوجه است. در ادامه به نکات مهمی که باید در درخواست مرد برای طلاق درج شود، خواهیم پرداخت.

  • در صورتی که طلاق از سوی مرد، زن یا توافقی باشد، طبق ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده قاضی مکلف است اقدام به تعیین تکلیف مواردی همچون مهریه، نفقه، اجرت المثل، نفقه فرزند، حضانت و ملاقات فرزند نماید.
  • تعیین داوری

در صورتی که دادخواست طلاق از سوی مرد باشد، دادگاه مکلف است این دادخواست را به هر دو طرف زوجین ابلاغ نموده و مهلتی را برای معرفی داور برای آنها تعیین کند.

دادخواست طلاق

البته امروزه داوری در پرونده های طلاق به تشریفات تبدیل شده و در بیشتر مواقع داور قادر نخواهد بود مشکلات و اختلافات زوجین را برطرف کند. علاوه بر آن نیز نظر داوران هیچ اهمیتی برای دادگاه در پی ندارد.

  • رجعی بودن طلاق

یکی از روش های دادخواست طلاق از سوی مرد، به صورت رجعی بوده و زوج می تواند پس از 3 ماه عده به زوجه بازگردد. در چنین شرایطی طلاق از بین می رود. مگر زوجه یائسه یا دوشیزه باشد که در چنین شرایطی طلاق بائن بوده و دیگر زوج امکان رجوع نخواهد داشت.

  • مهریه

در هیچ شرایطی با درخواست طلاق از سوی مرد، مهریه زن ساقط نمی شود. تنها در صورتی که بین زن و مرد هیچ گونه رابطه جنسی و زناشویی برقرار نشده باشد، مهریه نصف خواهد شد.

  • تنصیف اموال

در صورتی که مرد شرط تنصیف مندرج در عقدنامه را امضا کرده باشد، باید در صورت دادخواست طلاق علاوه بر مهریه زن، تا نصف اموالی که در ایام زناشویی با ایشان به دست آورده است را به زوجه بپردازد. در غیر این صورت باید معادل آن را به زوجه واگذار کند.

این نکات و نکات مهم دیگر را لازم است مرد پیش از درخواست طلاق مورد بررسی قرار دهد. تا پس از درخواست دچار مشکل خاصی نشود. 

نمونه دادخواست طلاق

برای این که بتوانید اقدام به تنظیم دادخواست برای طلاق نمایید، لازم است مراحل زیر را سپری کنید. در نمونه دادخواست باید اطلاعات دقیق وارد شود نمونه ای از دادخواست طلاق از سمت مرد را می توانید در ادامه مشاهده کنید:

خواهان: … درج مشخصات زوج همچون نام، نام خانوادگی، نام پدر، شغل، محل اقامت به صورت دقیق (شهر، خیابان، کوچه، شماره پلاک) و کد ملی  

خوانده: … درج مشخصات زوجه همچون نام، نام خانوادگی، نام پدر، شغل، محل اقامت به صورت دقیق و کد ملی

نماینده یا وکیل قانونی طلاق: … درج مشخصات کامل همچون مشخصات خواهان و خوانده 

تعیین خواسته و بهای آن: طلاق، صدور گواهی عدم امکان سازش به علت عسر و حرج، خسارات قانونی

 دلایل و منضمات دادخواست: از جمله استشهادیه، عقدنامه، عنداللزوم تحقیق محلی، شهادت شهود عندالاقتضاء

شرح دادخواست

ریاست محترم دادگاه خانواده شهرستان … (محل اقامت خوانده)

با سلام 

احترام به استحضار می رساند:

اینجانب به موجب عقدنامه پیوست دادخواست طلاق، با خوانده عقد ازدواج دائم منعقد نموده ایم. شماره سریال … مورخ… در دفترخانه شماره… . حاصل این ازدواج در مدت … ماه یا سال … دختر / پسر به اسامی … (هیچ فرزندی نداریم) می باشد. نظر به اینکه در طی دوران زندگی زناشویی متوجه یکی از شرایط مذکور در بندهای ۱ تا ۵ ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی شده ایم، ادامه این رابطه منجر به عسر و حرج شده و این مسئله با شهادت شهود … و …. قابلیت اثبات دارد، تقاضای رسیدگی و صدور حکم را از محضر دادگاه خواستار هستیم. 

شرایط:

تقاضای صدور حکم از سوی دادگاه در خصوص حضانت اینجانب… برای فرزند خود را داشته و به دلیل معسر بودن خواستار تقسیط مهریه زوجه ام هستم. (یا این که می توان بیان نمودم که تمام مهریه زوجه را به صورت یکجا پرداخت می نمایم) علاوه بر آن اجرت المثل کاری همسر خود را نیز تا روز طلاق با تعیین مبلغ از سوی دادگاه، به صورت تمام و یکجا پرداخت خواهم نمود. 

شرایط تنظیم دادخواست طلاق از سوی زن

در صورتی که زن تمایل به تنظیم دادخواست داشته باشد، لازم است به برخی نکات مهم در متن دادخواست اشاره نماید. از جمله بیان درخواست حضانت فرزند (فرزندان) یا خارج بودن حضانت فرزندان از دایره اختیارات زوجه، عدم دریافت مهریه از سوی مرد، خشونت یا بدرفتاری زوج با زوجه که منجر به عسر و حرج می شود، صدور گواهی عدم امکان سازش و … . 

لازم است حتما در زمان تنظیم دادخواست طلاق از سوی زن به این نکات توجه نمایید و آنها را در بخش شرح دادخواست مطرح کنید.