طلاق سالهاست که در کشور ما بسیار افزایش یافته و دلایل مختلفی دارد. طلاق از سمت زوجه به دلیل عسر و حرج یکی از دادخواست هایی می باشد که میتوان از جانب زوجه تنظیم شود. در این دادخواست طلاق، زوجه باید به دادگاه ثابت کند، که در زندگی زناشویی خود با مشکلات سخت و غیر قابل تحملی رو به رو است.
پس از آن دادگاه به زوجه این حق را می دهد، تا بدون رضایت مرد اقدام به طلاق نماید. طلاق از سمت زوجه مختلفی دارد که هیچ کدام از این دلایل قابل جمع نیستند. یعنی هر زنی می تواند به دلیل خاصی از مصادیق عسر و حرج، اقدام به تنظیم دادخواست طلاق نماید.
در ماده های قانونی ۱۱۲۹، ۱۱۳۰ و ۱۱۳۳ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، به موضوع طلاق از سمت زوجه پرداخته شده است. اگر زوج هر یک از این موارد را داشته باشد، زوجه حق دارد تقاضای طلاق نماید.
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
موارد طلاق از سمت زوجه به دلیل عسر و حرج
1) حکم قطعی محکومیت مرد به حبس پنج سال یا بیشتر.
2) ترک کردن زندگی زناشویی توسط زوج، حداقل به مدت ۶ ماه یا ۹ ماه متناوب، بدون داشتن عذر موجه.
3) هرگونه سوء رفتار مستمر یا ضرب و شتم از جانب زوج، به قدری که وضعیت زوجه را به حالت غیر قابل تحمل در آورد.
4) اعتیاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی، به قدری که اساس زندگی را مختل نماید. طلاق از سمت زوجه به دلیل عسر و حرج در مورد اعتیاد، در صورتی که مرد به تعهدات خود عمل نکند یا یک بار ترک نموده و مجددا اقدام به استفاده از مواد مخدر نماید، نیز میسر است.
5) ابتلای مرد به بیماری صعب العلاج که منجر به ایجاد اختلال در روند زندگی مشترک شود.

این موارد که در قانون مدنی بیان شده است، دلیل بر آن نیست که زوجه نمی تواند به دلیل دیگری از عسر و حرج اقدام به تنظیم دادخواست طلاق نماید. بلکه این موارد بخشی از طلاق از عسر و حرجی می باشد، که در قانون به ان اشاره شده است.
عوامل شخصی عسر و حرج برای طلاق از سمت زوجه
برخی از عوامل که جزو موارد عسر و حرج به شمار می روند، عوامل شخصی هستند. زوجه می تواند بر حسب یکی از این مصادیق شخصی، تقاضای طلاق نماید. عوامل شخصی طلاق از سمت زوجه عبارتند از:
اکراه شدید زن نسبت به همسر، داشتن اختلاف سنی بسیار زیاد، داشتن رابطه زناشویی غیرمتعارف، استنکاف از پرداخت مهریه توسط زوج، ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول، جنون زوج در صورتی که از موارد فسخ نکاح نباشد و… .
طبق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی، در صورتی که مردی مرتکب عمل ترک نفقه شود، زن می توانید با استناد به این ماده قانونی اقدام به طلاق کند. استنکاف از پرداخت نفقه، یکی از مصادیق طلاق از سمت زوجه به دلیل عسر و حرج می باشد که قانون تعیین نموده است.
طلاق از طرف زوجه به علت اعتیاد مرد
یکی از موارد عسر و حرج در قانون، اعتیاد مرد است. اعتیار به هر گونه مواد مخدر یا مشروبات الکلی، به گونه ای که منجر شود تا مرد قادر به تامین هزینه های زندگی زناشویی نگردد، طبق قانون، طلاق عسر و حرجی را میسر می نماید.
زمانی که مرد به دلیل اعتیاد، به تنگ دستی، بیکاری و بی پولی برسد، اعتیاد می تواند در زمره مصادیق عسر و حرج قرار گیرد. از طرف دیگر اگر اعتیاد مرد منجر به لکه دار شدن حیثیت خانوادگی شود نیز، طلاق از سمت زن را ممکن می کند.
البته باید این نکته را در نظر داشته باشید، که طلاق به دلیل اعتیاد زوج در صورتی امکان پذیر است، که مرد در طول مدتی که پزشک مقرر نموده است، از ترک کردن مواد خودداری نمایید. یا این که اعتیاد خود را ترک کند و مجددا به مصرف مواد روی آورده باشد.
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
طلاق به دلیل سوء رفتار مرد و ضرب و شتم
از جمله مصادیق عسر و حرج، می توانیم به ضرب و شتم اشاره کنیم. اگر مرد دارای رفتار خشونت باری باشد، به زن امکان می دهد تا اقدام به طلاق از سمت زوجه به دلیل عسر و حرج نماید. قانون برای حمایت از بانوان این حق را به زوجه داده است.
حتی باید بیان کنیم که هر گونه بد رفتاری و بد خلقی نیز می تواند حق طلاق را برای زوجه ایجاد کند. البته اگر زوج، یک بار یا با فاصله های طولانی، برای بار دوم اقدام به چنین رفتاری نمود، حق طلاق برای زوجه ایجاد نمی کند. مگر خشونت در فواصل کوتاه مدت و با شدت بالایی صورت پذیرد.
بلاتکلیف رها کردن و غیبت طولانی
در فرهنگ ایران مرسوم است که زوجین پس از عقد نکاح، مدتی را بلاتکلیف می مانند تا مقدمات زندگی مشترک خود را فراهم کنند. در این حالت زوجه ممکن است چندین سال از سوی زوج بلاتکلیف بماند. طلاق از سمت زوجه به دلیل عسر و حرج در این حالت امکان پذیر خواهد بود. البته به تشخیص دادگاه.
البته این نکته را در نظر داشته باشید، که باید برای دادگاه ثابت شود، که دلیل این بلاتکلیفی منتسب به زوج می باشد. اگر به هر دلیلی زن در این بلاتکلیفی سهیم بوده باشد، به هیچ عنوان نمی تواند اقدام به دادخواست طلاق به دلیل عسر و حرج نماید
باسلام.تقریبا۵ماه پیش باهمسرم درگیری لفظی داشتیم که ایشان خودزنی کرد وشکایت کردعلیه بنده درکلانتری وگرفتن نامه پزشکی قانونی که بعدش رضایت دادن وبنده روخواستن کلانتری که جهت صلح سازش امضابزنم که بنده بخاطراینکه قضیه تموم بشه امضا زدم وپرونده مختومه شده ودرحال حاضرپس ازگذشت چندین ماه ازاون موضوع همسرم دادخواست طلاق ومهریه نفقه دادن ودردادخواست طلاق عنوان کردن که دچارعسرحرج هستن وتنها مدرکشون یک نامه پزشکی قانونی فقط که درکلانتری رضایت دادن وبنده نه داداسرارفتم نه کیفرخواست خوردم پرونده مختومه شده ایاایشون می تونن بایک نامه پزشکی قاتونی طلاق بگیرن به همین راحتی؟وتقریبا ۶ماه که بنده رو ترک کردن وتوی این شیش ماه حدودا۸۰۰تومن واریزی داشتم به حسابشون که شکایت حقوقی ترک انفاق کردن ومنتظرنظرکارشناس هستیم ایاازاین بابت هم میتونن طلاق بگیرن یاخیر بدلیل اینکه بنده بحرحال واریزی داشتم به حساب ایشون واین مانع ازطلاق گرفتنشون میشه؟ممنون میشم جواب بدید
سلام عرض تبریک سال نو. ببینید با داشتن فقط یک برگه پزشکی قانونی معمولا قضات رای به طلاق نمیدن. در مورد نفقه هم بهتره هم مبلغی که کارشناس اعلام کرد سریعا پرداخت کنید. در غیر این صورت ممکنه به دلیل عدم پرداخت نفقه قاضی رای به طلاق بده. برای 6 ماه مبلغ 800 هزار تومان یعنی تقریبا نفقه ندادید. در مورد رفتن ایشون از خونه بهتره سریعا دادخواست الزام به تمکین بدین تا در صورت عدم تمکین ایشون، نفقه قطع بشه.
سلام بنده بدون اذن پدر با فردی ازدواج کردم الان فهمیدم که فریب خوردم و میخام عقد رو باطل کنم ولی اون مرد حق طلاق بهم نداده و خودش هم حاضر نیست منو طلاق بده کسی از این موضوع اطلاع نداره و نمیخام آبروم پیش خانوادم بره چطور باید عقد رو باطل کنم؟ حالا تکلیف من چیه؟ آیا عقد از لحاظ قانونی صحیحه؟ نیاز به جاری شدنه صیغه طلاق هست؟
سلام و وقت بخیر. اگر بخواین عقد رو باطل کنید صرفا پدرتون میتونه دادخواست بده اونم به این دلیل که اذن نداده. اما اگر نمیخواین پدر مطلع باشه باید از طرق دیگه مثل اجرا گذاشتن مهریه یا کارهای ذیگه اقدام بفرمایید. گروه وکلای پاسارگاد میتونه راهکارهای خوبی رو برای طلاق به شما معرفی کنه. برای مشاوره حقوقی بیشتر میتوند حضورا مراجعه کنید.
سلام
من یک سال و نیم هست که عقد کردم و با همسرم هیچ مشکلی نداشتم، من کارت معافیتم اعصاب روانه از روز اولم خودسو خانوادش در جریان بودن، الان میگن حق طلاق رو ازت میگیریم و مهریه رو، من تا حالا دست رو زنم بلند نکردم نزدمش، بگو مگو داشتیم، ولی نزدمش، ۸ سال سابقه بیمه دارم، تو یک شرکت مشغول کار هستم ، بدون مزاحمتی برای کسی، من بخاطر خالکوبی که کم هست زیادم نیست رفتم اعصاب روان گرفتم که نرم خدمت الان میگن حکم تدلیس میگیریم مهرشو گزاشته اجرا، تو این دو سال واسه همسرم بد نبودم خودشم میدونه ، از همه چیزم زدم تا احساس خوشبختی کنه، حتی اهالی محل و همکارام و صاحب شرکتمونم گفتن اگه شاهد خواستن ما میایم که تو هیچ مشکلی نداری. داری با ابرو کارتو انجام میدی یک راهنمایی بکنید من ۲۵ سال سن دارم نمیخوام بدبخت بشم، اگه قرار باشه حق طلاق بدن به اون من بدبخت میشم، نه سابقه مصرف دارویی دارم نه سابقه بستری دارم، در ضمن ۸ ساله از موضوع صدور کارت من میگذره، تو این دوسال یادشون نبود اقدام کنن الان یادشون افتاده، از روز اول هم پدر زنم میدونست، هم همسرم موضوع رو میدونستند. راهنمایی کنید ممنون میشم
با سلام
موضوع مطروحه از جانب شما ابعاد زيادی دارد اما در هر صورت بايد همسر شما اثبات كند كه از جانب شما خوف جانی يا مالی يا شرافتی دارد، همچنين بايد عسر و حرج خودش را با دلايل مستدل در دادگاه اثبات كند.
اما از لحاظ تدليس با توجه به اينكه شما يك سال و نيم هست كه عقد كرديد و دعوی تدليس در ازدواج فوری است با گذشت اين مدت زمان اين امكان برای ايشان فراهم نيست.