5/5 - (1 امتیاز)

در خصوص نحوه دریافت مستمری شوهر توسط زن چه می دانید؟ افرادی که مشغول به کار هستند مبلغی به عنوان بیمه پرداخت می کنند. شاغلانی که حق بیمه پرداخت می‌نمایند از امتیازاتی برخوردار می باشند. پس از رسیدن به سن بازنشستگی، صندوق بیمه بازنشستگان حقوق مصوبی را پرداخت می نماید. همچنین در صورتی که بیمه شدگان به هر دلیل فوت کنند وراث قانونی آن ها می توانند از مستمری آن ها منتفع شوند.

دریافت مستمری شوهر توسط زن یکی از مواردی است که زوجه دارای صلاحیت می باشد. از مهم ترین شرایط برخورداری از این امتیاز داشتن عقدنامه نکاح به صورت دائمی می باشد. همچنین سایر وراث نیز می توانند از مستمری وی بهره مند شوند. لذا کسانی که از نظر قانونی وراث متوفی به حساب می آیند، می توانند برای بهره مندی از حقوق متوفی اقدام نمایند. در این صورت پس از اقدام در دادگاه جهت صدور گواهی انحصار وراثت و معلوم شدن وراث، می توانند اقدام به دریافت مستمری وی نمایند. با استفاده از خدمات وکیل آنلاین می‌توانید در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

دریافت مستمری شوهر توسط زن چگونه است؟

افراد شاغل در کشور به دو دسته کارگران و کارمندان دولت تقسیم بندی می شوند. کارگران طبق قوانین مربوط به تامین اجتماعی و سایر قوانین مربوطه تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار می گیرند. کارمندان دولت نیز تحت پوشش بیمه های دولتی مانند بیمه خدمات درمانی قرار می گیرند. آنها پس از بازنشستگی تحت حمایت صندوق بازنشستگی کشوری قرار می گیرند. در صورت فوت نیز، وراث متوفی می توانند از مزایای بازنشستگی وی منتفع شوند، که یکی از این موارد دریافت مستمری شوهر توسط زن می باشد. البته آن هم قواعد و قوانین مختص خود را دارا می باشد که در ادامه به بیان آن ها می پردازیم.

پس از فوت این دو گروه از افراد حقوق دریافتی آن ها توسط سازمان های پرداخت کننده قطع نمی شود و مطابق قانون حمایت از خانواده به وراث آن ها پرداخت می شود. یکی از این این افراد همسر وی می‌باشد که برای دریافت مستمری شوهر توسط زن دارای صلاحیت می باشد.

دریافت مستمری شوهر توسط زن

شرایط دریافت مستمری شوهر توسط زن

شرایط برای دریافت مستمری شوهر توسط زن در قوانین تامین اجتماعی «کارگران» و قوانین استخدام کشوری«کارمندان دولت» با یکدیگر متفاوت می باشد. افراد مشغول به کار را می توان در دو دسته کارگران و کارمندان دولت تقسیم بندی نمود. در صورت بازنشستگی آن ها حقوقی را از طرف دولت مطابق قانون حمایت از خانواده و به دلیل بیمه از سوی صندوق بازنشستگی کشوری به آن ها پرداخت می شود. در صورتی که آن ها فوت کنند دریافتی آن ها قطع نمی شود و مستمری آن ها مطابق قانون حمایت از خانواده به وراث آن ها پرداخت می شود. در ادامه هر کدام از آن ها را مورد بررسی قرار داده ایم.

شرایط دریافت مستمری شوهر توسط زن در قانون تامین اجتماعی

مطابق بند ۱ ماده ۸۱ قانون تامین اجتماعی یکی از بازماندگان واجد شرایط برای دریافت مستمری شوهر توسط زن قانونی و دائمی مرد است که ازدواج مجدد نکرده باشد بنابراین دو ماده برای اینکه زن واجد شرایط مستمری باشد، وجود دارد. مطابق بند ۱ ماده ۸۱ قانون تامین اجتماعی وجود دارد. یک قانون این است که باید همسر دائمی مرد باشد و قانون دیگر نیز این است که ازدواج مجدد نکرده باشد.

لازم به ذکر است در مورد این بند «زن نباید ازدواج مجدد انجام داده باشد» ذکر این نکته الزامی است که مطابق بند ۱ ماده ۴۸ قانون حمایت از خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ «در صورتی که زوجه دائم متوفی، ازدواج مجدد انجام دهد مانع دریافت مستمری شوهر توسط زن نمی گردد» فسخ می گردد. لذا در صورتی که زوجه ازدواج مجدد نیز انجام دهد می تواند از مزایای بازنشستگی فرد فوت شده منتفع شود و مستمری همسر سابقش را دریافت نماید.

نحوه تقسیم حقوق شوهر پس از مرگ وی: به موجب ماده ۸۳ قانون تامین اجتماعی سهم زن از مستمری شوهر پس از مرگ وی به میزان ۵۰ درصد مستمری وی می باشد.

شرایط دریافت حقوق شوهر توسط همسر در قانون استخدام کشوری

مشابه ماده ۸۱ قانون تامین اجتماعی در بند «ت» ماده ۸۶ قانون استخدام کشوری بیان گردیده است که همسر دائمی مرد تا زمانی که ازدواج مجدد انجام نداده باشد. دارای صلاحیت دریافت مستمری شوهر می‌باشد. البته در این مورد نیز مطابق بند ۱ ماده ۴۸ قانون حمایت از خانواده بند «ت» ماده ۸۶ قانون استخدام کشوری فسخ شده است.

اکنون در صورت فوت مرد، ازدواج مجدد زوجه باعث نمی شود که زوجه از دریافت مستمری همسر سابقش برخوردار نباشد و می تواند از مزایای آن منتفع باشد.

نحوه تقسیم مستمری متوفی مابین وراث: در قانون استخدام کشوری مطابق ماده ۸۷ این قانون مستمری متوفی مابین وراث به صورت مساوی تقسیم می شود. به این صورت که حقوق وی پس از دریافت برگه انحصار وراثت از دادگاه به صورت مساوی مابین وراث تقسیم می شود.

استثنائات برای دریافت مستمری شوهر توسط زن

در بخش قبل به بررسی نحوه تقسیم مستمری متوفی در دو قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری در کنار سایر سهم هایی که از فرد به جای مانده بود مانند سهام عدالت و… پرداختیم. در این قسمت به بررسی شرایطی می پردازیم که میان وراث شک و شبهه پیش می آید که آیا زن استحقاق دریافت حقوق متوفی را دارد یا خیر، در ادامه به بررسی این شرایط می پردازیم.

  • یکی از مهم ترین مواردی که افراد را به شک و شبهه می اندازد نوع نکاح می باشد. در صورتی که عقد نکاح به صورت موقت باشد از نظر قانون صلاحیت قانونی برای دریافت مستمری متوفی را ندارد و نمی تواند از مزایای آن بهره مند شود. لذا برای برخورداری از دریافت مستمری باید نوع عقد نکاح، از نوع دائم بوده باشد.
  • ازدواج مجدد زوجه پس از فوت شوهر مانع دریافت مستمری وی نمی شود و در صورتی که زوجه مجدد ازدواج نماید و شوهر بعدی نیز فوت کند زوجه مجموع دو مستمری را دریافت نخواهد کرد و بیشترین مستمری ملاک پرداخت خواهد بود.
  • در صورتی که زوجه نیز شاغل بوده باشد و بازنشست گردد مانع دریافت مستمری شوهر متوفی نمی باشد. بنابراین در صورت چنین اتفاقی زن مستحق دریافت هردو دریافتی خواهد هم حقوق بازنشستگی خود و هم مستمری شوهر متوفی را دریافت خواهد کرد.
  • در صورتی که متوفی دارای چندین زوجه دائم باشد. حقوق مستمری به صورت مساوی میان آن ها تقسیم می شود.

بنابراین اصلی ترین استثنایی که مانع دریافت مستمری می شود عقد نکاح به صورت موقت می باشد و سایر موارد از استثنائات دریافت مستمری در حال حاضر نمی باشند. در صورت نیاز با مشاوره حقوقی تلفنی از جدیدترین قوانین در این حوزه با خبر شوید.

استثنائات دریافت مستمری شوهر

قوانین مربوط به دریافت مستمری

  • در صورتی که متوفی بازنشسته و دارای بیمه باشد. بازماندگان حقوق وی را به ارث خواهند برد.
  • در صورتی که فرد بیمه شده، مستمری بگیر از کار افتاده باشد.
  • در صورتی که فرد متوفی در ده سال آخر زندگی بیمه یک سال کار را در آخرین سال زندگی خود پرداخت کرده باشد.
  • در صورتی که فرد متوفی در ده سال آخر حیات خود بیمه حداقل یک سال را پرداخت کرده باشد. مشروط بر این که در آخرین سال حیاتش ۹۰ روز از حق بیمه کار را پرداخت کرده باشد.
  • اگر بیمه شدگان تامین اجتماعی قبل از تصویب این ماده واحده فوت کرده باشند و به هر علتی مشمول مستمری نشده اند. به موجب این ماده مشمول شرایط مقرر در این بند یا تبصره ۲ هستند.
  • در صورتی که بیمه شده مشمول این شرایط نباشد. و قبل از فوت حق ۲۰ سال بیمه مقرر را پرداخت کرده باشد. بازماندگان وی از مستمری برخوردار خواهند شد.