5/5 - (1 امتیاز)

شکایت از وکیل در شرایطی که وکیل برخلاف تعهدات خود عمل کرده باشد راه حل قانونی است. از این طریق اشخاص می توانند حقوق خود را تادیه نمایند. برای پیگیری چنین پرونده هایی مراجعه به مشاور حقوقی راهگشا می باشد. کارشناس حقوقی روش صحیح و قانونی برای طرح شکایت و پیگیری پرونده را در اختیار اشخاص قرار می دهد.

تخلفات وکیل می تواند در زمینه های مختلفی اتفاق بیفتد. نحوه ارائه دادخواست، رعایت زمان بندی مراحل دادرسی، دریافت حق الوکاله مصوب، حضور به موقع در جلسه دادرسی و… از وظایف وکیل می باشد. چنانچه وکیل از وظایف خود تخطی نماید رفتار وی قابل پیگیری می باشد. همچنین برخی موکلان از اخلاق و برخورد وکیل شاکی هستند این افراد می توانند با شکایت از وکیل اعتراض خود را به ثبت برسانند. 

موارد و شرایط شکایت از وکیل

شکایت از وکلای خاطی برای برقراری نظم و عدالت پیش بینی شده است. وکلا پس از کسب امتیاز در آزمون وکالت دوران کارآموزی را طی می کنند. به این ترتیب از طرف کانون وکلا اجازه وکالت خواهند داشت. ایشان به واسطه سوگندنامه متعهد می شوند که اصول و نظامات شغلی خود را رعایت کنند. 

اما در عمل دیده می شود که متاسفانه برخی وکلا برخلاف تعهدات خود موجب تضییع حقوق موکل می شوند. با طرح شکایت می توان چنین مواردی را پیگیری کرد.

در سال های گذشته حضور وکلا در دادرسی امر اختیاری بود. اما در حال حاضر در مناطقی که امکان اجرای آیین نامه قانون اجباری بودن انتخاب وکیل وجود دارد حضور وکلا اجباری شده است. در کلان شهرها افراد برای پیگیری پرونده خود در دادگاه باید وکیل خود را معرفی نمایند. حتی در پیگیری شکایت از وکیل حضور وکیل رسمی ضروری است.

شکایت از وکیل

باید توجه داشت که شخصی می تواند به امر وکالت بپردازد که دارای پروانه وکالت باشد. بنابراین وکالتنامه هایی که بین اشخاص تنظیم می شود نمی تواند مجوز حضور وکیل در دادرسی باشد. به طور مثال شخصی برای فروش منزل وکالت گرفته است. با توجه به ماده ۶۵۶ قانون مدنی این شخص وکیل شناخته می شود اما صلاحیت حضور در دادرسی را ندارد.

شکایت از وکیل بر اساس وکالتنامه

بر اساس قانون وکیل باید در هر شرایطی مصلحت موکل خود را در نظر بگیرند. چنانچه اقدامات وکیل برخلاف مصلحت موکل باشد و ضرر و زیانی وارد شود می توان شکایت از وکیل را مطرح کرد. 

طی قراردادی که بین وکیل و موکل منعقد می شود حدود اختیارات وکیل مشخص خواهد شد. به طور مثال اجازه مصالحه و اعتراض به رای برای وکیل در نظر گرفته نمی شود. اگر وکیل خارج از حدود اختیارات خود عمل کند باید پاسخگو باشد. 

برخی اعمال و رفتارهای غیر اخلاقی وکیل نیز قابل شکایت و پیگیری است. وکلا به عنوان بازوان عدالت باید به اصول اخلاقی پایبند باشند. عمل نکردن به تعهدات و عدم پیگیری پرونده از جمله مواردی است که ممکن است بسیاری از افراد نسبت به آن معترض باشند. در این صورت می توانند با طرح شکایت موضوع را مورد پیگرد قانونی قرار دهند. 

نحوه شکایت از وکیل

برای ثبت شکایت از وکیل افراد باید دادخواست خود را به دادسرای انتظامی وکلا تقدیم نمایند. با طرح شکایت دادسرای انتظامی وکلا موضوع را مورد بررسی قرار می دهد. در صورتی که اتهام وارده را بلاوجه بداند قرار منع تعقیب صادر می شود. در این صورت شاکی پرونده و رئیس کانون وکلا می توانند ظرف مهلت ده روز نسبت به قرار منع تعقیب اعتراض نمایند. 

اگر دادسرا اتهام وارده را بپذیرد، با صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه انتظامی وکلا ارجاع خواهد داد. دادگاه با تعیین وقت قبلی از طرفین می خواهد که اظهارات خود را بیان کنند. پس از آن با بررسی مدارک و مستندات به صدور رای اقدام خواهد کرد. 

نحوه شکایت از وکیل

چه کسانی می توانند از وکیل شکایت کنند؟

برای طرح شکایت از وکیل به غیر از شاکی اشخاص دیگری هم می توانند اقدام کنند. پیش بینی این موضوع جهت نظم بخشیدن به امور وکلاست. کانون وکلا به عنوان مجموعه ای مستقل با تخطی وکلا برخورد خواهد کرد. 

بر اساس قانون رئیس کانون وکلا، دادستان، رئیس شعبه اول دادگاه عمومی، رئیس شعبه اول دادگاه تجدیدنظر می توانند شکایت خود را ثبت کنند. طرح شکایت باید به صورت کتبی به دادسرا انتظامی وکلا ارسال گردد. افراد می توانند برای طرح شکایت و پیگیری پرونده خود از مشاوره حقوقی آنلاین راهنمایی دریافت کنند. 

انواع مجازات و محرومیت وکیل

شکایت از وکیل می تواند نتایج مختلفی به دنبال داشته باشد. اعمال مجازات از جمله پیامدهای آن است. مجازات هایی که برای وکلا در نظر گرفته شده به شرح زیر می باشد:

  • اخطار کتبی به وکیل
  • توبیخ و درج آن در پرونده وکیل
  • توبیخ وکیل و انتشار آن در روزنامه رسمی و مجله کانون وکلا
  • تنزل درجه وکیل
  • ممنوعیت وکالت به مدت ۳ ماه تا ۳ سال
  • محرومیت دائم از امر وکالت 

شاکی پرونده چنانچه در دادگاه انتظامی وکلا شکایت از وکیل را مطرح نماید اما به نتیجه دلخواه نرسد می تواند نسبت به آن تجدیدنظرخواهی نماید. اما وکیل و رئیس کانون وکلا تنها در موارد خاص اجازه درخواست تجدیدنظر خواهند داشت. 

چگونه می توان نسبت به رای صادره اعتراض کرد؟ 

چنانچه حکم دادگاه انتظامی وکلا درباره تعلیق یا عدم تعلیق باشد، یا مجازات درجه چهار به بالا باشد اجازه تجدید نظرخواهی داده می شود. با وجود موارد گفته شده وکیل و رئیس کانون وکلا می توانند در دادگاه عالی انتظامی قضات درخواست تجدیدنظرخواهی خود را به ثبت برسانند. 

دادگاه عالی انتظامی قضات ممکن است رای اولیه را تایید نماید. چنانچه حکم صادره نقض شود این دادگاه مجددا با دعوی رسیدگی خواهد کرد. حکم دادگاه عالی انتظامی قضات قطعی است. 

افراد برای پیگیری شکایت از وکیل باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارند. برخی معتقدند که شکایت از وکیل در دادسرا انتظامی وکلا امر بیهوده ای است. اما این افراد باید بدانند که وجاهت وکیل و قداست امر وکالت بسیار اهمیت دارد. بنابراین نهادهای نظارتی با پیگیری تخلفات وکیل تلاش می کنند نظم و انضباط را برقرار سازند. 

به طور مثال کانون وکلا خود به طور مستقل بر اعمال وکلا نظارت خواهد داشت. چنانچه تخلفی کشف شد با وکیل خاطی برخورد می کند. دریافت مشاوره حقوقی تلفنی قبل از طرح شکایت از وکیل می تواند راهکارهای قانونی را در اختیار افراد قرار دهد.