5/5 - (1 امتیاز)

با ورود اینترنت به زندگی روزمره انسان ها، تغییرات وسیعی در زندگی شخصی و کاری آن ها ایجاد شده است. به طوری که، تمام جوانب زندگی افراد از این تکنولوژی جدید تاثیر پذیرفته است و تغییرات چشمگیری در زندگی افراد جامعه ایجاد شده است. یکی از تغییرات مهم، امکان فروش اینترنتی و به تبع آن شکایت از فروشگاه اینترنتی متخلف است که با شایع شدن بیماری کرونا در تمامی کشورها از جمله کشور ایران بسیار رواج یافته است. در حال حاضر، فروشگاه های اینترنتی با داشتن مبادلات تجاری گسترده، جایگاه ویژه ای در اقتصاد کشور ها دارند.

فروش اینترنتی علاوه بر داشتن مزیت های بسیار زیاد، مشکلات خاص خود را نیز برای افراد جامعه در پی داشته است. در حال حاضر، فروشگاه های اینترنتی با پوشش دادن حجم بسیار زیادی از مبادلات تجاری، جایگاه ویژه ای در اقتصاد کشورها و زندگی اکثر افراد جامعه دارند. به طوری که اگر در نحوه کار این فروشگاه ها اختلالی به وجود آید، سبب مختل شدن زندگی روزمره افراد جامعه و نظم عمومی خواهد شد. به دلیل وجود برخی تفاوت ها بین فروشگاه های اینترنتی و فروشگاه های واقعی، روش های شکایت از فروشگاه های اینترنتی در برخی از موارد متفاوت از فروشگاه های واقعی می باشد.

اگر پس از خرید از یک فروشگاه اینترنتی دچار مشکل شدید، می تواند از طریق یکی از مراجع قانونی از فروشگاه مورد نظر شکایت نمایید. چندین روش برای شکایت از فروشگاه اینترنتی یا آنلاین شاپ وجود دارد که در ادامه به توضیح این روش ها از زبان بهترین وکیل جرایم رایانه ای و اینترنتی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

شکایت از فروشگاههای اینترنتی از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی

زمانی که صحبت شکایت از آنلاین شاپ ها پیش می آید. اولین راه برای شکایت از فروشگاه اینترنتی یا آنلاین شاپ “سامانه نماد اعتماد الکترونیکی enamad.ir و یا سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی” است که به طور تخصصی برای شکایت از فروشگاههای اینترنتی در نظر گرفته شده اند.

توجه داشته باشید، برای شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی از یک فروشگاه اینترنتی، باید فروشگاه اینترنتی مورد نظر، دارای نماد اعتماد الکترونیکی و یا دارای مجوز از اتحادیه باشد. در غیر اینصورت، از این روش برای شکایت از فروشگاه اینترنتی یا آنلاین شاپ نمی توان استفاده کرد.

شکایت از فروشگاه اینترنتی

در صورتی که از یک فروشگاه اینترنتی خرید کرده اید و این فروشگاه کالای خریداری شده شما را تحویل نداده است و یا از دادن سایر خدمات قانونی از قبیل پذیرفتن درخواست مرجوعی کالا خودداری کرده است. در صورتی که فروشگاه اینترنتی مورد نظر دارای نماد اعتماد الکترونیکی باشد، نحوه شکایت از این فروشگاه به این صورت است که باید ابتدا به سامانه نماد اعتماد الکترونیکی به نشانی enamad.ir مراجعه کنید. در مرحله بعد، به کمک گزینه ورود به سامانه ثبت شکایات، شکایت خود را از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی از فروشگاه اینترنتی یا آنلاین شاپ ثبت نمایید.

شکایت از فروشگاه اینترنتی یا آنلاین شاپ از طریق پلیس فتا

یکی دیگر از روش های شکایت از فروشگاه اینترنتی یا آنلاین شاپ، اقدام از طریق پلیس فتا است. اگر از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی از فروشگاههای اینترنتی شکایت نمایید، در بسیاری از موارد از طریق میانجی گری مشکل حل خواهد شد. در غیر اینصورت، فرد شاکی برای مطرح کردن شکایت به مراجع قضایی ارجاع داده می شود. در زیر به تعدادی از این موارد اشاره شده است:

  • خودداری از ارسال کالا
  • طولانی شدن مدت زمان ارسال كالا
  • عدم پذیرش درخواست مرجوعی کالا

همانطور که اشاره شد، روش دیگر شکایت از فروشگاه های اینترنتی، شکایت از طریق پلیس فتا است. پلیس فتا به طور کاملا تخصصی، تحقیقات مقدماتی مربوط به جرایم رایانه ای را پس از ارجاع دادسرای جرایم رایانه ای انجام می دهد و نتایج مربوط به تحقیقات خود را برای مراجع صالح ارسال می کند.

در این روش، نحوه و مراحل شکایت از فروشگاههای به این صورت است که ابتدا شاکی باید به صفحه پلیس فتا مراجعه نماید و به بخش ثبت گزارش مردمی برود و شکایت از فروشگاه را ثبت و پیگیری نمایید. توجه داشته باشید، روش شکایت از طریق پلیس فتا مربوط به مواردی است که آنلاین شاپ اینترنتی مرتکب جرم شده باشد و یک عنوان مجرمانه مانند کلاهبرداری اینترنتی داشته باشد. همچنین برای شکایت از کلاهبرداری از طریق سایت دیوار و شیپور با یک وکیل باتجربه مشورت نمایید.

ثبت شکایت از فروشگاه اینترنتی در سایت پلیس فتا

شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق مرجع قضایی یا دادگاه

علاوه بر دو روش گفته شده برای شکایت از فروشگاههای اینترنتی یا آنلاین شاپها که به آن ها اشاره شد، یک روش دیگر نیز برای شکایت از این فروشگاهها وجود دارد. با اینکه این روش مراحل طولانی تری دارد، اما به دلیل اینکه امکان گرفتن حکم قضایی که از ضمانت اجرای قدرتمند اجرای احکام دادگستری برخوردار می باشد، در مقایسه با روش های دیگر کارآمدتر است. فرد شاکی برای شکایت از آنلاین شاپ از طریق مرجع قضایی، باید طبق مراحل زیر اقدام نماید:

ابتدا فرد شاکی باید با به همراه داشتن مدارک مورد نیاز مانند کارت ملی و رسید واریز وجه و ….. به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید و شکواییه خود را ثبت کند. شکایت نامه فرد شاکی از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به دادسرای جرایم رایانه ای ارجاع داده می شود.

در مرحله بعد شعبه دادسرای مربوطه دستور تحقیقات مقدماتی را برای پلیس فتا صادر می کند. پس از اتمام تحقیقات مقدماتی، در صورتی که نظر دادسرا بر این باشد که جرمی اتفاق نیفتاده است، قرار منع تعقیب شکایت از فروشگاه اینترنتی مورد نظر را صادر خواهد کرد. اما اگر نظر دادسرا ارتکاب جرم توسط فروشگاه اینترنتی باشد، قرار جلب به دادرسی را صادر می کند و پرونده به دادگاه کیفری دو ارسال خواهد شد.

در مرحله بعد دادگاه کیفری طرفین دعوا را احضار و جلسه دادرسی را تشکیل می دهد و به دلایل وقوع جرم رسیدگی می کند. اگر دادگاه کیفری نظر بر وقوع جرم داشته باشد، بر محکومیت کیفری رای خواهد داد. همچنین، رای صادر شده ۲۰ روز پس از ابلاغ در دادگاه تجدید نظر استان قابل تجدید نظر خواهی خواهد بود.

در چه مواردی می توان از طریق مرجع قضایی اقدام به شکایت از فروشگاههای اینترنتی کرد؟

توجه داشته باشید، روش شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق دادسرا در مواردی کاربرد دارد که فروشگاه اینترنتی مرتکب یک جرم مانند کلاهبرداری اینترنتی شده باشد. بنابراین، در صورتی که فروشگاه اینترنتی مرتکب جرم نشده باشد، می توان با مراجعه به شورای حل اختلاف یا مراجعه به دادگاه حقوقی، دعوای حقوقی خود را مطرح کرد.