5/5 - (3 امتیاز)

در حال حاضر افراد برای راه پیدا کردن جایگاه های شغلی و همکاری با موسسات و نهاد های مختلفی نیازمند تاییدیه ای هستند که گذشته کیفری آنها را به صورت شفاف نشان دهد. با دریافت گواهی عدم سوء پیشینه می توان اطلاعات لازم را درباره ی گذشته کیفری افراد به دست آورد، و چنانچه سایر ارگان ها به این گواهی نیاز داشته باشند، طی مراحلی می توان از مراجع قضایی آن را درخواست کرد. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه باید به کجا مراجعه کرد؟ 

گواهی عدم سوء پیشینه تاییدیه ای است که گذشته کیفری افراد را نشان می دهد و اگر در گذشته مرتکب عملی شده باشند که این عمل در قانون جرم انگاری شده و فرد به آن محکوم شده باشد، چنین واقعه ای در سجلی کیفری وی درج می شود، و در هنگام دریافت صدور گواهی سوء پیشینه قابل رویت می باشد. 

این گواهی تنها جرایم کیفری را مد نظر دارد، و با دعاوی حقوقی و پرونده هایی که در دادگاه عمومی یا خانواده مطرح شده باشد ارتباطی پیدا نمی کند. 

همچنین دریافت گواهی عدم سوء پیشینه مربوط به جرایم عمدی است، و چنانچه در جرایم غیر عمدی تشکیل پرونده صورت بگیرد، یا حتی مدتی فرد بازداشت شود، چنین مواردی در سجلی کیفری درج نخواهد شد. 

دریافت گواهی عدم سوء پیشینه

برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی یا پلیس +۱۰ مراجعه کرد، و با گذراندن مراحلی این گواهی را اخذ کرد. شما عزیزان با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی آنلاین می‌توانید سوالات خود را در این زمینه از مشاوران حقوقی بپرسید.

مدارک مورد نیاز صدور و دریافت گواهی عدم سوء پیشینه

در هنگام استخدام در نهاد های دولتی، دستگاه های عمومی، برخی شرکت ها و همکاری با برخی کارفرمایان ارائه گواهی عدم سوء پیشینه ضرورت دارد. این گواهی نشانه از محکومیت و محرومیت اجتماعی افراد می باشد. 

مدارک مورد نیاز برای مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی یا پلیس +۱۰ و دریافت گواهی عدم سوء پیشینه به این شرح می باشد:

الف) مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی که هویت فرد را مشخص کند. 

ب) عکس پرسنلی بیومتریک، این عکس دارای ویژگی های خاصی مانند، تمام رخ بودن، زمینه سفید، تمام رنگی، بدون عینک، رعایت شئونات اسلامی و… است و چنانچه این موارد در آن رعایت نشده باشد، عکس جدیدی از افراد گرفته می شود. 

ج) معرفی نامه از محل استخدامی یا محل کار

سوء پیشینه تا چه مدت در سجلی کیفری باقی می ماند؟ 

بر اساس ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ محکومیت های کیفری افراد تا مدت زمان مشخص باقی خواهد ماند و پس از آن از سجلی کیفری حذف می شود، و در هنگام دریافت گواهی عدم سوء پیشینه در متن گواهی درج نخواهد شد. 

ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی بیان می دارد که:

محکومیت قطعی کیفری در جرائم عمدی، پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می‌کند:

الف- هفت سال در محکومیت به مجازاتهای سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی

ب- سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار

پ- دو سال در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنیٌ علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج 

حذف سوء پیشینه در گواهی

با توجه به ماده قانونی بین دو تا هفت سال از زمان طی کردن محکومیت ها، سابقه ارتکاب جرم از پیشینه کیفری افراد حذف می شود، و قابل رویت در گواهی عدم سوء پیشینه نیست. 

باید توجه داشت که حذف شدن این موارد فقط برای صدور گواهی سوء پیشینه بوده و گرنه به طور کامل محو نمی شود و در هنگام ضرورت یا ارتکاب جرم دیگری توسط فرد، مراجع قضایی به این اطلاعات کیفری دسترسی خواهند داشت. چنان که در تبصره یک ماده ۲۵ آمده است که:

تبصره ۱- در غیر موارد فوق، مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می‌شود لکن در گواهی‌های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی‌رسد مگر به درخواست مراجع قضائی برای تعیین یا بازنگری در مجازات 

برای مشاوره در زمینه رفع سوء پیشنیه با وکیل کیفری گروه وکلای پاسارگاد با دفتر موسسه تماس بگیرید.

 چه مواردی در گواهی سوء پیشینه درج نمی شود؟ 

قانونگذار در تدوین ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی موارد خاصی را در نظر گرفته که در هنگام دریافت گواهی عدم سوء پیشینه موثر خواهد بود. 

در تبصره دو و سه ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی آمده است:

تبصره ۲- در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی، اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می‌شود.

تبصره ۳- در عفو و آزادی مشروط، اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدتهای فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می‌شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می‌رسد.

بنابراین در هنگام دریافت گواهی عدم سوء پیشینه چنانچه جرم قابل گذشت بوده، و شاکی خصوصی گذشت کرده باشد، پس از صدور حکم قطعی طبیعتاً اجرای حکم متوقف شده و این جرم از پیشینه کیفری حذف گردیده و در گواهی سوء پیشینه قابل رویت نیست. 

درباره آزادی مشروط هم با کیفیتی که در تبصره سه ماده ۲۵ آمده است، اثر تبعی حکم از بین خواهد رفت. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

چگونه می توان گواهی سوء پیشینه را به صورت اینترنتی دریافت کرد؟ 

افراد میتوانند برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه از طریق درگاه اینترنتی خدمات الکترونیک قضایی نیز اقدام کنند، اما پیش از آن باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده و کد رهگیری دریافت نمایند. 

سامانه ثنا در اطلاع رسانی و ابلاغ احکام و اوراق حقوقی فعال بوده و کسانی که قصد استفاده از خدمات الکترونیک قضایی را دارند ابتدا باید اطلاعات خود را در سامانه ثنا ثبت کنند. 

تا چه مدت می توان از گواهی سوء پیشینه استفاده کرد؟

مهلت استفاده از گواهی سوء پیشینه محدود می باشد و زمانی که افراد برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه اقدام کنند، باید بلافاصله آن را به ارگان ها و مراجع ذیربط ارائه دهند، وگرنه پس از گذشت مدت یک ماه این گواهی بی اثر خواهد بود. 

در این صورت افراد باید برای دریافت گواهی جدید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی یا پلیس +۱۰ مراجعه کنند، و مراحل گفته شده را طی کرده، و پس از پرداخت هزینه های لازم گواهی عدم سوء پیشینه را مجددا دریافت نمایند.