4.7/5 - (6 امتیاز)

در زندگی مشترک حضانت و نگهداری فرزندان بر عهده پدر و مادر است. اما متاسفانه گاهی اوقات بنا بر دلایلی مانند فوت یا جدایی یکی از والدین، حضانت فرزندان به پدر یا مادرشان داده می شود. در چنین شرایطی والد دیگر تنها حق ملاقات فرزند مشترک خود را دارد. در برخی از موارد بنا بر دلایلی مانند اعتیاد به یکی از مواد مخدر یا الکل و یا داشتن مشکلات روانی و مشکل اخلاقی، شامل موارد سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر می شود. در چنین شرایطی، والد دیگر می­‌تواند با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست حضانت فرزند را ثبت نماید یا و حضانت فرزند خود را بگیرد. در این مطلب درباره دادخواست حضانت فرزند صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

اگر یکی از والدینی که حضانت فرزندان را بر عهده دارد، دارای شرایط لازم برای حضانت نباشد، والد دیگر این امکان را دارد تا دادخواست حضانت فرزند را بدهد. زمان ثبت دادخواست، حتما باید مدارک لازم از جمله مدارک عدم صلاحیت پدر یا مادر مانند گواهی روانپزشک را با دادخواست حضانت فرزند به همراه داشته باشد.

نحوه تنظیم نمونه دادخواست حضانت فرزند

از جمله دعاوی که به طور فراوان در دادگاه های خانواده مطرح می شود و پرونده های زیادی در مورد آن وجود دارد، دعوای حکم حضانت فرزندان است. دادخواست حضانت فرزند گاهی از طرف مادر و گاهی اوقات از سمت پدر کودک اقامه مطرح می شود. در صورتی که هر کدام از والدین کودک بخواهند درباره حضانت فرزندان طرح دعوا نمایند، می توانند از نمونه دادخواست حضانت فرزند که در اینترنت موجود است استفاده نمایند. همچنین با مراجعه به یک وکیل حضانت مجرب دادخواست خود را تنظیم و به دادگاه خانواده ارائه دهند.

متن دادخواست حضانت فرزند

شرایط اخذ حکم حضانت از دادگاه خانواده

از مهم ترین مواردی که پدر یا مادر می تواند، دادخواست حضانت فرزند را به دادگاه خانواده بدهد زمانی است که والدی که سرپرستی فرزند را بر عهده دارد نمی تواند به درستی از فرزند خود مواظبت کند و به انحطاط اخلاقی دچار شده است. همچنین سلامت جسمانی و تربیت کودک به خطر بیفتد.

موارد انحطاط اخلاقی پدر و مادر که والد دیگر می تواند، مطابق آن دادخواست حضانت فرزند را از دادگاه خانواده داشته باشند، در ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی آورده شده است :

۱- اعتياد زيان آور به الكل، مواد مخدر و قمار

۲- اشتهار به فساد اخلاقی و فحشاء

۳- ابتلا به بيماريهای روانی با تشخيص پزشكی قانونی

۴- سوء استفاده از طفل يا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی، مانند فساد و فحشاء، تكدی گری و قاچاق

۵- تكرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

توجه داشته باشید که موارد گفته شده حصری نمی باشند و در شرایط دیگر که سلامت و تربیت کودک، به دلیل مراقبت نادرست یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادر دچار مخاطره شود نیز والد دیگر می تواند دادخواست حضانت فرزند را به دادگاه ارائه دهد.

یکی دیگر از مواردی که مادر می تواند با تکمیل دادخواست حضانت فرزند، درخواست خود را برای حضانت کودک به دادگاه ارائه کند، زمانی است که بر اساس قانون یا با توافق پدر و مادر ( حضانت در طلاق توافقی بر اساس رضایت و توفق طرفین است.) حضانت فرزند بر عهده مادر قرار گرفته باشد، اما پدر کودک یا فرد دیگر مانند جد پدری، از تحویل دادن کودک به مادرش خودداری نمایند. در این مورد نیز مادر با دادن دادخواست حضانت فرزند به دادگاه می تواند حضانت فرزندش را بگیرد.

نمونه دادخواست حضانت فرزند از طرف مادر

در زیر نمونه دادخواست حضانت فرزند از طرف مادر آورده شده است:

ریاست محترم دادگاه خانواده

با سلام، احتراما به استحضار می رساند، اینجانب، به موجب عقدنامه شماره ……………… مورخ ……………… در دفتر رسمی ازدواج شماره ……………… تهران، به عقد ازدواج دائم خوانده محترم، در آمده که حاصل زندگی مشترک ما، یک فرزند پسر ۸ ساله بوده است. طبق حکم قانون حضانت فرزند پسر، نگهداری او بر عهده خوانده، یعنی پدر طفل می باشد.

متاسفانه، در شش ماه اخیر، از طریق برخی از همسایگان و شکایت های متعدد آنها متوجه شده ام که خوانده، به دفعات، مواد مخدر مصرف کرده و حتی، اقدام به نگهداری و استفاده از مشروبات الکلی در منزل نیز می کند.

از آنجا که چنین وضعیتی، قطعا، مساله تربیت فرزند مشترک اینجانبان را تحت تاثیر قرار داده و آثار نامطلوبی را به همراه داشته و چه بسا که در اثر مستی های متعدد خوانده، حتی سلامت جسمانی فرزند ۸ ساله بنده نیز در معرض خطر باشد، لذا، مستندا به ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی، صدور حکم حضانت مادر و تحویل طفل، به اینجانب، مورد استدعا می باشد.

نمونه دادخواست حضانت فرزند از طرف مادر

شرایط دادخواست حضانت از طرف پدر

پدر در شرایط زیر می تواند با دادن دادخواست سلب حضانت فرزند سرپرستی فرزندان خود را از مادرشان بگیرد:

  • جنون و بیماری روانی مادر
  • ازدواج مجدد مادر
  • داشتن مشکلات و انحطاط اخلاقی مادر
  • مواظبت نادرست از کودک
  • عدم استرداد کودک، در صورتی که قبلا بر سر حضانت پدر توافق شده باشد.

نمونه دادخواست حضانت فرزند از طرف پدر                     

در زیر نمونه دادخواست حضانت فرزند از طرف پدر آورده شده است:

ریاست محترم دادگاه خانواده

با سلام، احتراما به استحضار می رساند، اینجانب و خوانده محترم، به موجب عقدنامه شماره ……………… مورخ ……………… در دفتر رسمی ازدواج شماره ……………… تهران، به عقد ازدواج دائم یکدیگر، در آمدیم که ما حاصل این زندگی، دو فرزند دختر، به ترتیب، ۳ و ۵ ساله می باشد.

متاسفانه، ۸ سال پس از ازدواج، رابطه اینجانبان، به طلاق ختم گردید و با توجه به اینکه هر دو فرزند، کمتر از ۷ سال داشتند، مطابق قانون حضانت فرزند دختر، نگهداری آنها، بر عهده مادر، قرار گرفت که تا به امروز، نفقه این دو فرزند، به طور تمام و کمال، توسط بنده، پرداخت شده است.

اما اخیرا، از طریق اقوام و بستگان، متوجه شده ام که همسر سابق اینجانب، برای ازدواج مجدد و آن هم به صورت موقت، اقدام نموده است. این مساله و حضور یک مرد غریبه، در منزلی که فرزندان بنده در آن سکونت داشته، موجب نگرانی اینجانب شده است. لذا، با توجه به توضیحات فوق و با استناد به ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی، صدور حکم حضانت پدر و تحویل فرزندان مشترک، به اینجانب، مورد استدعا می باشد.

شرایط دادخواست حضانت از طرف پدر