5/5 - (1 امتیاز)

یکی از مسائلی که بعد از فوت یا جدایی والدین پیش می آید، مسئله حضانت فرزند دختر یا پسر است. در قانون مدنی قوانینی در این باره وضع شده است که مبنای آن ها حفظ مصلحت فرزندان می باشد. از این رو در شرایطی که به مصلحت فرزندان نباشد والد صالح باید برای دادخواست سلب حضانت فرزند بصورت قانونی از طریق دادگاه اقدام نمایید و مسئولیت سرپرستی فرزند را برعهده بگیرد. مطابق قانون مدنی حضانت فرزندان چه دختر باشند و چه پسر، تا ۷ سالگی بر عهده مادرشان است و بعد از ۷ سالگی تا رسیدن به سن بلوغ فرزندان، حضانت به پدر داده خواهد شد. سن بلوغ دختران ۹ سال و پسران ۱۵ سال تمام قمری است. مطابق قانون در صورتی که پدر فوت نماید، حضانت فرزندان با مادرشان می باشد.

 زمانی که فرزندان به سن بلوغ برسند حق انتخاب دارند که با مادرشان زندگی کنند یا با پدرشان. البته باز هم قانونگذار در اینجا نیز مصلحت فرزندان را در نظر می گیرد و اگر یکی از والدین شرایط نگهداری از فرزندان را نداشته باشد، حضانت فرزندان را به وی نمی دهد.

اگر پدر، شرایط نگهداری از فرزندان را نداشته باشد، مادر می تواند با تنظیم دادخواست حکم حضانت را طبق نمونه های موجود، تنظیم نماید و با ارائه دادن مدارک لازم، مانند گواهی روانپزشک که عدم صلاحیت حضانت پدر را اثبات می کند، دادخواست خود را در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی (آدرس دفاتر قضایی تهران) ثبت نماید تا به دادگاه خانواده ارجاع داده شود. در این مطلب درباره دادخواست سلب حضانت فرزند صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

شرایط و موارد سلب حضانت فرزند

مطابق ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی، ” هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت او است، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند “.

برخی از مصادیقی که مطابق آن سلب حضانت از پدر یا مادر امکانپذیر است، در زیر آورده شده است :

  • داشتن اعتیاد زیان آور به مواد مخدر، قمار و الکل
  • دارا بودن فساد اخلاقی و فحشا
  • مبتلا بودن به بیماری روانی با تایید پزشکی قانونی
  • سوء استفاده کردن از کودکان و یا مجبور کردن آن ها به مشاغل غیر اخلاقی مثل فساد و فحشاء، همچنین تکدی گری و قاچاق
  • کتک زدن کودک خارج از حد متعارف
نمونه دادخواست سلب حضانت

توجه داشته باشید، مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد، انحصاری نمی باشند. به طوری که هر مساله دیگری که مصلحت کودک را به خطر بیندازد، باعث سلب حضانت خواهد شد. همچنین والد دیگر و یا یکی از اقربای کودک مطابق قانون می تواند، دادخواست سلب حضانت فرزند را از دادگاه داشته باشند.

نمونه دادخواست و لایحه سلب حضانت از مادر

در زیر یک نمونه دادخواست سلب حضانت فرزند از مادر آورده شده است:

ریاست محترم دادگاه خانواده؛

با سلام ،

احترما به استحضار می رسانم که اینجانب ……………….. فرزند ……………….. به شماره شناسنامه در تاریخ …………. در دفتر رسمی ازدواج و طلاق به شماره ثبت ……………….. با خانم ……………….. فرزند ……………….. عقد نکاح دایم نمودیم که ثمره عقد نکاح دایم و زندگی مشترک با مشارالیه، فرزند دختر/ پسر به نام ……………….. بود.  با توجه به اینکه بعد از صدور حکم طلاق / یا تعیین مسکن جداگانه به حکم دادگاه، حضانت فرزند مشترک ما با خانم ……………….. تعیین گردیده است، ایشان با اعتیاد / کتک زدن خارج از حد متعارف / فساد اخلاقی / بیماری روانی / سوء استفاده از طفل صلاحیت لازم برای نگهداری فرزند را ندارد.

لذا از دادگاه محترم تقاضا دارم با توجه به موارد مصرح که دلایل اثبات آن پیوست دادخواست گردیده است، پس از احراز موارد مزبور ، مراتب قانونی را به جهت صدور حکم مبنی بر سلب حضانت فرزند از خانم ……………….. و صدور حکم حضانت به نام اینجانب نسبت به فرزند / فرزندان، به نام ……………….. را لحاظ بفرمایید.

مطابق قانون مدنی در صورتی که پدر نیز صلاحیت نگهداری از فرزندان را نداشته باشد، از وی سلب حضانت خواهد شد. مادر می تواند با ارائه دادخواست سلب حضانت از پدر، حضانت فرزندان را از وی بگیرد.

مراحل سلب حضانت فرزند

اگر یکی از دلایل سلب حضانت ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی وجود داشته باشد، نزدیکان کودک یا قیم وی و یا رئیس حوزه قضایی با ارائه دادخواست سلب حضانت فرزند به دادگاه می تواند، حضانت کودک را از پدرش بگیرد. همچنین در صورتی که به علت جدایی والدین، حضانت فرزند بر عهده مادر طفل باشد، اما به دلایلی مثل ازدواج مجدد مادر و یا جنون، صلاحیت نگهداری از کودک را نداشته باشد، پدر می تواند با ارائه “نمونه دادخواست حکم حضانت پدر” به دادگاه خانواده، حضانت فرزند را از مادرش بگیرد.

برای این کار باید مدارک لازم مانند استشهادیه و گواهی پزشک معالج زن، به همراه دادخواست در یکی از دفاتر خدمات قضایی ثبت و به دادگاه خانواده ارسال شود. توصیه می شود برای انجام این مراحل حتماً از یک وکیل حضانت و سرپرستی مشاوره حقوقی دریافت نمایید.

متن دادخواست سلب حضانت

نمونه دادخواست سلب حضانت فرزند از پدر

در زیر یک نمونه دادخواست سلب حضانت فرزند از پدر آورده شده است:

ریاست محترم دادگاه خانواده؛

با سلام،

احتراما به استحضار عالی می رساند اینجانب به موجب سند ازدواج شماره ……………….. مورخ……………….. تنظیم شده در دفترخانه شماره ……………….. شهرستان ……………….. با خوانده، عقد ازدواج دائم منعقد نموده ایم که ثمره این ازدواج، تعداد ……………….. فرزند دختر/ پسر با نام های ……………….. متولد ………………..می باشد. لکن به دلیل وجود اختلافات شدید در زندگی مشترک اینجانب با خوانده، به موجب طلاق نامه شماره ……………….. شهرستان ……………….. از یکدیگر جدا شده ایم و در حال حاضر فرزندان نزد ایشان زندگی می کنند.

با توجه به اینکه خوانده با مشکلات متعدد روحی، روانی و اخلاقی مواجه بوده و به تایید پزشک قانونی دارای اعتیاد مضر به مواد مخدر / الکل / داروهای روان گردان ، قمار و ………………….. می باشد که این وضعیتی خطرات جسمی و روحی فراوانی را برای طفل تحت حضانت ایشان به همراه داشته است. فلذا با توجه به مدارک تقدیم شده و به استناد مواد ۱۱۷۳ و ۱۱۷۵ قانون مدنی، صدور حکم مبنی بر محکومیت خوانده به لغو حضانت فرزندان تحت حضانت به دلیل اعتیاد ایشان و صدور حکم حضانت برای اینجانب، به انضمام کلیه خسارات قانونی و هزینه های دادرسی را تقاضا دارم.