5/5 - (1 امتیاز)

زوجین پس از اجرای عقد نکاح مدتی را به عنوان نامزد دور از هم زندگی می کنند. در این مواقع گاهی زوجین به این نکته پی می برند که تفاهم ندارند و نمی توانند با هم زندگی کنند. بنابراین تصمیم به طلاق توافقی در دوران عقد می گیرند. با مطرح نمودن دادخواست در دادگاه و ارائه مستندات، زوجین اقدام به جدایی می‌ کنند. در این مواقع باید توافقاتی میان طرفین صورت گرفته و صورت جلسه شود. ارائه این صورت جلسه به دادگاه نیز الزامی می باشد. در آن باید تمام حق و حقوقی که زوج و یا زوجه ادعا دارند نوشته شود و به امضای طرفین برسد.

پس از آن نیز قاضی با بررسی مستندات مربوطه و لازم اقدام به صدور رای می نماید. گروه وکلای دادگستر پاسارگاد به شما توصیه می کند برای کاهش تنش و فشار های روحی و همچنین جلوگیری از زیان مالی حداقل از مشاوره حقوقی تلفنی در زمینه طلاق توافقی استفاده نمایید تا از شرایط، نحوه انجام، مراحل، مدارک و قوانین جدید بطور کامل مطلع شوید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

طلاق توافقی در دوران عقد چگونه است؟

آیا می دانید طلاق توافقی در دوران عقد یا نامزدی به چه صورت است؟ این سوال برای افرادی پیش می‌آید که در این دوران قرار دارند و گاها به مسئله طلاق و جدایی فکر می کنند بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در صورتی که منظور از دوران عقد، نداشتن رابطه مابین زوجین باشد رویه دادگاه ها به این صورت می باشد که باید دختر با مراجعه به پزشکی قانونی، گواهی بکارت خود را گرفته و آن را به دادگاه ارائه نماید.

در صورتی که دادگاه نیز این گواهی را تایید نماید و عدم ارتباط و نزدیکی مابین زوجین مورد تایید دادگاه قرار گیرد می تواند در رای دادگاه تاثیر داشته باشد. لازم به ذکر است که اخذ گواهی بکارت در برخی شعب مورد نیاز نمی باشد و صرفا اقرار زوجه به باکره بودن برای دادگاه کفایت می کند.

طلاق توافقی در دوران عقد

پس از صدور حکم دادگاه مبنی بر عدم امکان سازش، در صورتی که زوجه باکره باشد، اگر مهریه خود را بخشیده باشد پس از ثبت طلاق در دفترخانه نمی تواند آن را مطالبه نماید. هم چنین طرفین می توانند به یکی از ادارات ثبت احوال مراجعه نمایند و تقاضای شناسنامه جدید نمایند که اسم همسر در آن قید نشده باشد.

همچنین در صورت بخشش مهریه با توجه به اینکه در این دوران رابطه زناشویی میان آن ها اتفاق نیفتاده است باید اظهار شود که «زوجه تمام مهریه استحقاقی را در قبال طلاق می بخشد» نه اینکه کل مهریه آمده در سند نکاحیه را ببخشد. زیرا در طلاق توافقی در دوران عقد نصف مهریه به زن تعلق می گیرد.

مهریه در صورت طلاق توافقی در دوران عقد

هنگام مطرح شدن بحث طلاق توافقی در دوران عقد، یکی از مسائلی که باید بر سر آن توافق شده باشد. مهریه و نحوه پرداخت آن می باشد. با توجه به عدم رابطه زناشویی میان زوجین در صورت ثبت طلاق در دفترخانه میزان مهریه ای که به زوجه تعلق می گیرد نصف مهریه ای است که در سند ازدواج به ثبت رسیده است. به این معنی که از لحاظ قانونی و شرعی نصف مهریه به زنی که باکره می باشد تعلق می گیرد. در صورتی که زن قبل از طلاق تمام مهریه خود را از مرد دریافت کرده باشد. هنگام طلاق باید نصف آن را به مرد بازگرداند.

در صورتی که زن از قبل باکره نبوده باشد و این ازدواج اول وی نباشد، و در ازدواج مجدد میان آن ها رابطه زناشویی برقرار شده باشد مرد موظف است که تمام مهریه را به زن بپردازد. اما در صورتی که رابطه زناشویی میان آن ها اتفاق نیفتاده باشد نصف مهریه به زن تعلق می‌گیرد. البته در بعضی مواقع در این باره میان زوجین اختلاف نظر پیش می آید. اما مطابق شرع اسلام در صورتی که در این مواقع زن قسم یاد کند که رابطه داشته اند دادگاه به نفع زن رای صادر می‌نماید. با این حال زوجین می توانند بر سر مهریه به طور کامل به توافق برسند که در این صورت هر توافقی میان آن ها صورت پذیرد برای دادگاه محترم بوده و در رای نهای موثر خواهد بود.

مدارک مورد نیاز در طلاق توافقی در دوران نامزدی

برای مطرح کردن دادخواست طلاق توافقی در دادگاه جهت انجام مراحل مربوط به طلاق ارائه یک سری مدارک مورد نیاز می باشد. زوجین باید مدارک زیر را آماده کرده و آن ها را پیوست دادخواست ارائه نمایند. این کار می تواند توسط زوجین و یا وکیل طلاق توافقی انجام شود.

  • اصل عقدنامه نکاح و یا در صورت در دسترس نبودن رونوشت آن باید ارائه شود.
  • اصل شناسنامه زوجین
  • کپی کارت ملی زوجین
  • گواهی بکارت از پزشکی قانونی
  • در صورتی که حق طلاق با زن باشد ارائه وکالت نامه محضری مورد نیاز می باشد.
  • توافق نامه مابین زوجین بر سر مسائل مابین آن ها از جمله مهریه و…
  • گواهی عدم امکان سازش از مشاوره خانواده

گواهی بکارت در طلاق توافقی

در بعضی دادگاه ها در صورتی که حتی زوجین اقرار به باکره بودن زن نمایند برای دادگاه کفایت نمی‌کند. دادگاه زوجه را به پزشکی قانونی معرفی می کند تا گواهی پزشکی قانونی را مبنی گواهی بکارت دریافت کرده و به دادگاه ارائه نمایند. این کار به دلایلی انجام می گیرد که در ادامه به آن ها می‌پردازیم.

از جمله این دلایل این است در صورتی که زوجه باکره باشد پس از ثبت طلاق در دفترخانه، زوجه حق رجوع به مهریه بخشیده شده را ندارد. دلیل دیگر نیز این است که زوجین پس از ثبت طلاق می توانند به یکی از ادارات ثبت احوال مراجعه کرده و درخواست شناسنامه جدید نماید که اسم همسر در آن قید نشده باشد. همچنین دلیل دیگری نیز وجود دارد این است که ممکن است زوجین در ازدواج بعدی، بخواهند ازدواج قبلی خود را کتمان کنند.

موارد بالا از جمله دلایلی هستند که دادگاه زوجه را جهت معاینه به پزشکی قانونی می فرستد.

گواهی بکارت در طلاق توافقی

طلاق توافقی در دوران عقد نیاز به اجازه پدر زوجه دارد؟

مطابق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی در خصوص طلاق توافقی در دوران عقد؛ چنین مقرر شده است که عقد نکاح دختر باکره حتی در صورتی که به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر و یا جد پدری می باشد. همچنین با توجه به رای وحدت رویه ۲۶۱ مورخ ۱۳۶۱/۱/۲۹ هیأت عمومی دیوان عالی کشور مشخص کرده است که دخول مطلقا چه به صورت مشروع و چه به صورت نامشروع باعث می شود ولایت پدر ساقط شود. اما در مورد طلاق دوشیزه قانونی وجود ندارد و طلاق وی نیاز به اذن پدر و یا جد پدری ندارد.

مبحثی که در این جا مطرح می شود این است که در صورتی که دختر باکره باشد و با طلاق توافقی جدا شده باشد. در ازدواج مجدد نیاز به اجازه پدر دارد یا خیر؟

مطابق ماده ۱۰۴۳ عقد نکاح دختر باکره نیاز به اذن پدر دارد. در این جا هم با توجه به این که رابطه زناشویی برقرار نکرده اند و دختر باکره می باشد، در ازدواج مجدد نیاز به اذن پدر وجود دارد.

سایر شرایط طلاق در دوران عقد

  • با توجه به اینکه در این دوران هنوز زندگی مشترک تشکیل نشده است و زوجین جدا از هم زندگی می کنند. بنابر این مسئله جهیزیه در میان نمی باشد تا زوج آن را مسترد نماید. بنابراین در صورت جلسه نوشته می شود که زوجه در خصوص جهیزیه هیچ گونه ادعایی ندارد.
  • اجرت المثل ایام زوجیت عبارت است از کارهایی که زوجه در منزل مشترک انجام داده است و در ازای آن ها حقی به وی تعلق می گیرد. بنابراین با توجه به عدم تشکیل زندگی مشترک و انجام اینگونه کارها، در صورتجلسه باید نوشته شود که زوجه در ازای اجرت المثل ایام زوجیت هیچ گونه ادعایی ندارد.