5/5 - (1 امتیاز)

میزان و مقدار مجازات های تعزیری بر خلاف مجازات های حدی در شرع اسلام تعیین نشده است. به همین دلیل قاضی پس از رسیدگی نمودن به جرم، اختیار تعیین مجازات برای جرم های تعزیری را دارد. همچنین اکثر مجازات های تعزیری قابلیت تبدیل و تخفیف را دارند. در برخی مواقع ممکن است بنا بر دلایل و وجود شرایط خاصی، قاضی اجرای تمام یا بخشی از مجازات تعزیری یا مجازات حبس تعزیری فرد مجرم را به حالت تعلیق درآورد. به طوری که حبس تعزیری به حبس تعلیقی تبدیل می شود و مجازات حبس در طول مدت زمان معینی به اجرا در نمی آید. در صورتی که فرد مجرم در مدت تعیین شده مرتکب جرم دیگری شود، علاوه بر مجازات جرم ارتکابی، مجازات زندان تعلیقی نیز برای فرد اعمال خواهد شد. در این مطلب دربار تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.

تبدیل نمودن حبس تعزیری به تعلیقی

مجازات های تعزیری، آن دسته از مجازات های تعریف شده در قانون مجازات اسلامی می باشند که قاضی با در نظر گرفتن شرایط زیر میزان آن ها را تعیین می کند:

  • وضعیت روحی روانی مجرم
  • قصد و انگیزه فرد
  • نحوه ارتکاب جرم
  • وضعیت شخصی و خانوادگی فرد مرتکب جرم

علاوه بر امکان تعلیق امکان خرید حبس تعزیری در صورتی که شاکی گذشت نماید و جهات تخفیف مجازات برای فرد متهم وجود داشته باشد، نیز امکان پذیر می باشد. بنابراین، تبدیل نمودن حبس تعزیری به حبس تعلیقی به این معنا است که دادگاه صادر کننده حکم با توجه به شرایط قانونی، اجرای مجازات حبس تعزیری را برای مدت زمان تعیین شده به تعویق می اندازد.

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی

توجه داشته باشید با توجه به اینکه مجازات حبس تعزیری، لازم الاجرا می باشد، در صورت وجود شرایط خاص می تواند تعلیق شود. در ادامه مطلب به شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی خواهیم پرداخت.

شرایط تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی

شرایط به تعلیق درآوردن مجازات های تعزیری در ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی، پیش بینی شده است. مطابق  این ماده از جمله شرایط تعلیق اجرای مجازات های تعزیری مانند حبس تعزیری موارد زیر می باشد:

در صورتی امکان تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی وجود دارد که جرم تعزیری از جرایم تعزیری درجه ۳ تا درجه ۸ باشد. همچنین مطابق دسته بندی مجازات های تعزیری، جرم هایی که مجازات آن ها تا ۱۵ سال زندان تعیین شده است، قابل تعلیق شدن می باشند. بنابراین، اگر مجازات حبس شخصی بیشتر از ۱۵ سال باشد، شرایط لازم برای تعلیق شدن را نخواهد داشت.

از دیگر شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی و شرایط تعلیق زندان این است که شرایط لازم برای صادر شدن تعویق حکم وجود داشته باشد. یکی از شرایط تعویق صدور حکم مطابق با قانون مجازات اسلامی وجود داشتن یکی از جهات تخفیف است. همینطور در صورتی که پیش بینی شود، فرد مجرم اصلاح شده است و یا در  صدد جبران نمودن ضرر و زیان وارد شده به فرد بزه دیده است و دارای سابقه کیفری موثری نباشد، در این صورت دادگاه صادر کننده حکم می تواند، حبس تعزیری را به حبس تعلیقی تبدیل نماید.

شرایط تخفیف در اجرای مجازات های تعزیری

یکی دیگر از جهات تخفیف در اجرای مجازات های تعزیری که باعث تبدیل مجازات تعزیری به مجازات تعلیقی می شود، موارد زیر است:

  • مشارکت فرد مرتکب جرم در شناسایی شرکا و معاونین جرم
  • در صورتی که فرد مجرم توسط فرد بزه دیده تحریک شده باشد.
  • در صورتی که مجرم خود را به دستگاه قضا معرفی نماید.
  • وضعیت خاص متهم به لحاظ سابقه کیفری
  • تلاش متهم برای کم‌ کردن اثرات جرم و جبران نمودن ضرر و زیان وارده

از دیگر شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی این است که دادگاه، تمام یا بخشی از اجرای مجازات تعزیری را به مدت یک تا ۵ سال، به صورت تعلیقی درآورد. همچنین این مجازات را برای مدت زمان معینی به تعویق بیندازد. به طوری که اگر در این مدت زمان، فرد جرم دیگری مرتکب نشود، مجازات وی لغو و منتفی خواهد شد. اما در صورتی که در مدت زمان تعیین شده، فرد مرتکب جرم دیگری شود، به مجازات هر دو جرم محکوم می شود.

از شرایط دیگر تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی این است که به غیر از دادگاه صادر کننده حکم قطعی مجازات تعزیری، دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز بعد ار اجرایی شدن یک سوم از مجازات تعزیری، می توانند درخواست تعلیق اجرای مجازات تعزیری از جمله حبس تعزیری را داشته باشند. همچنین، اگر متهم یک سوم از مجازات تعزیری را گذرانده باشد، در صورتی که شرایط قانونی وجود داشته باشد، با واسطه دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری می تواند، درخواست تبدیل مجازات تعزیری به مجازات تعلیقی خود را داشته باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی در این زمینه باید از یک وکیل کیفری باتجربه استفاده نمایید.

شرایط تخفیف در مجازات تعزیری

در چه جرایمی امکان تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی وجود ندارد؟

سوالی که ممکن است برای برخی از افراد مطرح شود، این است که چه مجازات هایی امکان تعلیق شدن را ندارند؟ مجازات برخی از جرم ها قابل تعلیق نمی باشد، در زیر به این دسته از مجازات ها اشاره شده است:

  • امکان تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی، تنها در مورد جرم هایی وجود دارد که به صورت مجازات حبس تعزیری می باشند. مجازات های حدی به دلیل اینکه میزان آن ها در شرع مشخص شده است، به هیچ وجه قابلیت تعلیق و تبدیل به مجازات دیگری را نخواهند داشت. قاضی نیز هیچ گونه اختیاری در این باره نخواهد داشت.
  • مجازات های حبس تعزیری که از نوع درجه یک و ۲ می باشند، قابلیت تعلیق شدن را ندارند. مطابق قانون مجازات اسلامی، در صورتی که مدت زمان حبس بین ۱۵ تا ۲۵ سال باشد، حبس تعزیری درجه دو می باشد. همچنین اگر مدت زمان حبس بین ۲۵ تا ۳۰ سال باشد، حبس تعزیری درجه یک محسوب می شود. این گونه حبس های تعزیری قابل تعلیق نمی باشند و تنها حبس های تا ۱۵ سال قابلیت تعلیق را دارند. مجازات های تعزیری بر حسب شدت مجازات از درجه یک تا درجه ۸ در قانون مجازات اسلامی تعریف شده اند. همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، هر چه درجه مجازات های تعزیری بیشتر شود، از شدت آن ها کاسته می شود. به طوری که حبس های تعزیری درجه یک و دو به دلیل طولانی بودن مدت زمان آن ها قابل تعلیق نمی باشند.