5/5 - (1 امتیاز)

معمولا در دادگاه های حقوقی انواع دعاوی از طرف افراد مطرح می شوند که دعاوی ملکی از جمله مهم ترین این دعاوی می باشند. یکی از دعاوی ملکی که بسیار شایع است، دعوی الزام به تحویل ملک می باشد که هم درباره املاک دارای سند و هم درباره ملک های قولنامه ای قابل طرح در دادگاه است. دعوی الزام به تحویل ملک قولنامه ای، دارای شرایط ویژه ای برای مطرح شدن در دادگاه می باشد که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

اجبار به تحویل ملک هنگامی قابل طرح در دادگاه است که یک شخص ملکی را با عقد بیع به یک فرد دیگر فروخته باشد یا از طریق دیگری مالکیت ملکش را به شخص دیگری، منتقل کرده باشد. اما آن شخص بعد از انتقال، از تحویل آن ملک خودداری نماید. در این صورت خریدار ملک می تواند با مراجعه به دادگاه درخواست اجبار فروشنده را به تحویل ملک داشته باشد.

توجه داشته باشید، در مواقعی که یک فرد ملکش را به فردی دیگر، اجاره می دهد و از تحویل دادن ملک به مستاجر خودداری می کند نیز می تواند دعوی تحویل ملک در دادگاه مطرح شود. در این مطلب درباره شرایط و مراحل اجبار به تخلیه و تحویل ملک قولنامه ای صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

دعوی و پرونده های الزام به تحویل ملک قولنامه ای

در حال حاضر، اکثر ملک هایی که معامله می شوند، دارای سند رسمی هستند. همچنین، انتقال این املاک از فروشنده به خریدار از طریق تنظیم سند رسمی در دفترخانه ها صورت می گیرد. اما هنوز هم در بسیاری از مناطق کشور، املاک قولنامه ای نیز معامله می شوند. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا دعوی الزام به تحویل ملک قولنامه ای، در دادگاه مورد پذیرش می باشد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، اگر قولنامه توسط طرفین، امضا شده باشد. همچنین، کلیه شرایط قانونی خرید و فروش ملک را نیز داشته باشد، سند عادی به حساب می آید و دارای اعتبار قانونی می باشد. بنابراین، دعوی اجبار به تحویل ملک قولنامه ای نیز مانند دعوای سند رسمی است و در دادگاه پذیرفته می شود. بنابراین، اگر شرایط عمومی و اختصاصی مربوط به دعوی اجبار به تحویل ملک قولنامه ای وجود داشته باشد و زمان تخلیه ملک رسیده باشد، خریدار ملک قولنامه ای می تواند، برای مطرح کردن دعوی تحویل ملک، به دادگاه مراجعه نماید.

الزام به تحویل ملک قولنامه ای

شرایط دعوی الزام به تحویل ملک قولنامه ای

برای مطرح شدن هر دعوا در دادگاه و صادر شدن رای به نفع خواهان، لازم است تا شرایط مقرر شده در قانون آیین دادرسی مدنی و قوانین دیگر برقرار باشد. در غیر اینصورت، پایان دعوی شکست خواهان می باشد. به طور کلی شرایط مربوط به دعوی الزام به تحویل ملک به دو گروه زیر دسته بندی می شود:

  • شرایط عمومی
  • شرایط اختصاصی

شرایط عمومی مربوط به دعوی الزام به تحویل ملک

منظور از شرایط عمومی، شرایطی است که در کلیه دعاوی وجود این شرایط ضروری می باشد و دعوی الزام به تحویل ملک نیز جزو همین موارد است. این شرایط عبارتند از:

  • ذی نفع بودن خواهان
  • اهلیت خواهان
  • رسیدگی نکردن به دعوا در دادگاه دیگر
  • مطرح کردن دعوی در دادگاهی که دارای صلاحیت ذاتی و محلی رسیدگی به دعوا را داشته باشد.

شرایط اختصاصی و نکات مربوط به پرونده های الزام به تحویل ملک

شرایط اختصاصی به شرایطی گفته می شود که تنها برای طرح دعوی الزام به تحویل ملک قولنامه ای مورد نیاز است. همچنین، مربوط به دعاوی دیگر حتی سایر دعاوی ملکی نیز نمی باشد. این شرایط عبارتند از:

  • مالکیت ملک توسط قانون به فرد خریدار انتقال داده شده باشد. (در غیر اینصورت باید دادخواست اثبات مالکیت به دادگاه ارائه بدهد.)

به عنوان مثال، اگر فرد انتقال گیرنده، در مواردی مانند قمار یا شرط بندی ملک را برده باشد، به این دلیل که این روش های به دست آوردن مال از لحاظ قوانین کشور ما، نامشروع می باشند، دعوی الزام به تحویل ملک نیز در چنین مواقعی پذیرفته نمی شود.

  • فرد انتقال دهنده نسبت به تحویل ملک متعهد باشد، همچنین زمان تحویل ملک فرا رسیده باشد.

در صورتی که تحویل ملک، موعد خاصی داشته باشد (مانند ۱۲ اسفند ماه) و آن موعد فرا رسیده باشد و یا در مواردی که تعهد به تحویل ملک دارای مدت معینی نباشد و حال و فوری باشد، فرد انتقال گیرنده برای مطرح کردن دعوی الزام به تحویل ملک قولنامه ای می تواند به دادگاه مراجعه نماید. بنابراین، در صورتی که تحویل ملک دارای موعد مشخصی باشد، تا زمان فرا نرسیدن آن موعد، براساس مقررات مربوط به نحوه طرح دعوی الزام به تحویل ملک، نمی توان این دعوا را در دادگاه مطرح کرد.

مراحل شکایت تحویل ملک قولنامه ای

مراحل و نحوه شکایت الزام به تحویل ملک قولنامه ای

اگر شرایط مطرح نمودن دعوی الزام به تحویل ملک برقرار باشد، فرد انتقال گیرنده خواهد توانست برای طرح دعوا و اجبار کردن انتقال دهنده به تحویل ملک اقدام نماید. اما، برای پیروز شدن خواهان دعوا، باید مقررات نحوه طرح دعوی الزام به تحویل ملک برقرار باشد که طبق این مقررات، مراحل مطرح کردن دعوی الزام به تحویل ملک، به صورت زیر می باشد:

  • ابتدا، انتقال گیرنده ملک برای احراز هویت در سامانه ثنا و ثبت نام در این سامانه باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه نماید.
  • در مرحله بعد خواهان یا انتقال گیرنده باید دادخواست خود را تنظیم نماید. بهتر است برای این کار حتما با یک وکیل ملکی متخصص در این زمینه مشورت نمایید. به این دلیل که دعوای الزام به تحویل ملک قولنامه ای یک دعوی تخصصی است و دارای پیچیدگی های حقوقی می باشد.
  • در این مرحله خواهان برای ثبت دادخواست خود باید با در دست داشتن اسناد و مدارک لازم، به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید.
  • بعد از ارجاع دادن دادخواست خواهان به شعبه دادگاه صالح، زمان رسیدگی مشخص خواهد شد و به طرفین دعوا ابلاغ می شود.در نهایت، اگر شرایط دعوی الزام به تحویل ملک قولنامه ای برقرار باشد، دادگاه رای بر تحویل دادن ملک صادر خواهد کرد که رای دادگاه بعد از قطعیت، از طریق “اجرای احکام دادگاه بدوی” قابل اجرا می باشد و خواهان یا انتقال گیرنده ملک می تواند ملک را تحویل بگیرد.