4/5 - (5 امتیاز)

هنگامی که افراد معامله ای را انجام می دهند، برای جلوگیری از به وجود آمدن اختلاف و برقراری نظم در جامعه، قانونگذار ثبت کردن خرید و فروش ها را در دفاتر اسناد رسمی لازم و مهم دانسته است. قانون ثبت، افراد جامعه را ملزم به ثبت نمودن کلیه عقود و معاملات نموده است. اگر شخصی از ثبت نمودن معاملاتش خودداری کند، طرف دیگر معامله می تواند، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را به دادگاه بدهد. موضوع معامله می تواند ملک یا خودرو و یا هر مال دیگری باشد. در این مطلب درباره الزام به تنظیم سند رسمی از زبان بهترین وکیل ملکی گروه وکلای پاسارگاد صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟

اگر یک فرد ملکی را از طریق مبایعه نامه بخرد و ملک نیز سند رسمی داشته باشد و سند ملک به نام فروشنده ملک باشد، اما فروشنده ملک بنا به دلایلی از انتقال دادن سند رسمی ملک به نام خریدار ملک امتناع ورزد، خریدار می تواند برای گرفتن حق خود، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک را به دادگاه بدهد.

تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

برای ملزم نمودن فروشنده ملک به تنظیم سند رسمی، خریدار باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را به درستی تنظیم نماید و در دادگاه خواسته خود را مطرح نماید. در صورتی که خریدار بخواهد، شخصا پرونده را پیگیری کند، پس از تنظیم نمودن متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی باید با در دست داشتن مدارک لازم مانند کارت ملی، کارت عابر بانک برای پرداخت نمودن هزینه دادرسی، اصول مستندات خود و دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند تا دادخواست وی ثبت و به دادگاه صالح ارجاع داده شود.

دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

در زیر نمونه متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک آورده شده است:

خواهان آقای ………..

خوانده آقای …………

تعیین خواسته و بهای آن: تقاضای الزام خوانده به حضور در دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی انتقال شش دانگ یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی ……….. به شرح متن دادخواست به انضمام خسارت دادرسی مقوم به ………….. ریال.

دلایل و منضمات دادخواست: فتوکپی مصدق مبایعه نامه، استعلام از اداره ثبت اسناد و املاک، فتوکپی مصدق پرداخت ثمن معامله، فتوکپی مصدق گواهی عدم حضور.

شرح دادخواست

« ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی

با سلام و تقدیم احترام به استحضار می‌رساند، اینجانب ……….. خواهان فوق در مورخه ………… و به موجب مبایعه نامه شماره ……….. مبادرت به خرید یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی ……….. واقع در بخش ………. تهران را با الحاقات و توابع آن به مبلغ ………… ریال از خوانده آقای ………. خریداری نموده ام و تمام ثمن معامله را نیز پرداخت کرده ام و قرار بر این بود که خوانده در مورخه ……….. با حضور در دفتر اسناد رسمی شماره ……….. تهران ملک موصوف را به طور رسمی به اینجانب منتقل نماید.

ولیکن خوانده در تاریخ فوق در دفتر اسناد رسمی مذکور حاضر نشده و از انتقال سند رسمی ملک فوق به نام اینجانب خودداری نموده است که گواهی عدم حضور خوانده، صادره از دفتر اسناد رسمی مذکور به پیوست می باشد، علیهذا تقاضای الزام خوانده به حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال سند رسمی شش دانگ یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی …….. با الحاقات و توابع آن واقع در بخش ………. تهران به انضمام خسارت دادرسی را دارم.

با احترام »

دادنامه الزام به تنظیم سند

بعد از ثبت نمودن دادخواست و ارجاع دادن آن به دادگاه، وقت رسیدگی از طرف دادگاه تعیین می شود و خریدار و فروشنده برای حضور در جلسه رسیدگی به پرونده دعوت می شوند. بعد از بررسی پرونده در دادگاه، اگر حق با خریدار باشد، دادگاه دادنامه الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک را به نام خریدار ملک صادر می کند. نمونه متن دادنامه الزام به تنظیم سند رسمی در زیر آورده شده است:

شماره دادنامه ………

شماره پرونده ………

شماره بایگانی …….

تاریخ تنظیم ………

خواهان آقای ………

خوانده آقای ………

خواسته ها: الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک ، مطالبه خسارت دادرسی

رای دادگاه الزام به تنظیم سند

« در خصوص دعوی خواهان آقای …….. به طرفیت آقای …….. به خواسته الزام خوانده به حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی شش دانگ یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی شماره ……… واقع در بخش ……….. تهران و مطالبه خسارت دادرسی مقوم به مبلغ ……… ریال، با توجه به مبایعه نامه شماره ……… مورخه ……… که حکایت از وقوع عقد بیع بین خواهان و خوانده دارد و خوانده با حضور خود در دادگاه اقرار به این معامله دارد و پاسخ استعلام شماره ………. مورخه ……….. اداره ثبت اسناد و املاک بخش ……….. تهران که حکایت از مالکیت پلاک ثبتی فوق به خوانده آقای ……… دارد.

 دادگاه دعوی خواهان را ثابت دانسته و مستند به مواد ۱۰ و ۱۹۰ و ۲۱۹ و ۲۲۰ و ۲۲۳ و ۳۳۸ و ۳۶۲ قانون مدنی و مواد ۱۹۸ و ۵۱۵ و ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به حضور در دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی انتقال شش دانگ یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی موضوع خواسته به نام خواهان به انضمام ……….. ریال خسارت دادرسی در حق خواهان آقای ……… صادر می نماید. رای صادره حضوری بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد. »

متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

درخواست صدور برگ اجراییه برای دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

بعد از صدور دادنامه الزام به تنظیم سند رسمی، اگر خوانده در مهلت قانونی نسبت به آن اعتراضی نداشته باشد و دادنامه قطعی شده باشد و یا به دادنامه اعتراض شده باشد. اما بعد از دادگاه تجدیدنظر، دادگاه رای قطعی را به نفع خواهان صادر کرده باشد، خواهان می تواند از دادگاه صدور برگ اجراییه را تقاضا نماید. خریدار در این اینجا محکوم ‌له و فروشنده محکوم ‌علیه نامیده می شود. در زیر نمونه تقاضای صدور برگ اجراییه آورده شده است:

« بسمه تعالی

ریاست محترم شعبه ………. دادگاه عمومی حقوقی ……….

با سلام و تقدیم احترام اینجانب ……….. در خصوص پرونده به شماره بایگانی ……….. که منجر به صدور دادنامه قطعی شده است، تقاضای صدور برگ اجراییه و ابلاغ آن به محکوم علیه آقای ………. را دارم.

با احترام مجدد »

بعد از صادر شدن برگ اجراییه، باید به محکوم علیه ابلاغ شود. محکوم علیه نیز ۱۰ روز بعد از ابلاغ فرصت دارد، مفاد دادنامه الزام به تنظیم سند رسمی را اجرا کند. پس از گذشت این مدت، در صورتی که رای دادگاه توسط محکوم علیه اجرا نشود، پرونده اجرایی تشکیل خواهد شد. همچنین اجرای رای الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک توسط اجرای احکام پیگیری خواهد شد.

نکته: با توجه به حساسیت این موضوع حتماً از مشاوره حقوقی تلفنی گروه وکلای پاسارگاد استفاده نمایید.