5/5 - (3 امتیاز)

رابطه میان مالک و مستاجر همیشه با چالش های زیادی همراه بوده و دوران کرونا مشکلات میان ایشان را تشدید کرده است. تخلیه ملک در دوران کرونا یکی از مسائلی است که نه فقط مستاجر بلکه مالکان را هم به دردسر انداخته و برای پس گرفتن ملک باید مراحل قانونی مختلف را در مراجع قضایی پشت سر بگذارند. همچنین بخش مهمی از سوالات ملکی  و مشکلات مطرح شده مردم در مشاوره حقوقی آنلاین گروه وکلای پاسارگاد مربوط به حوزه تخلیه ملک است.

برای قشر متوسط جامعه اجاره نشینی فشار اقتصادی زیادی ایجاد می کند و تکرار اسباب کشی در مدت زمان کوتاه می تواند زحمت ایشان را دو چندان نمایند. دوران کرونا شرایط ویژه ای به وجود آورد که امکان بازدید از ملک جدید و حمل و نقل اسباب و وسایل برای مستاجران دشوارتر شود، به این ترتیب دولت با تدوین مصوبه ای تصمیمات جدیدی درباره تخلیه ملک اتخاذ کرد. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مصوبه مربوط به تخلیه ملک در دوران کرونا

دولت در تیرماه ۱۳۹۹ برای کمک به وضعیت مستاجران مصوبه ای درباره تخلیه ملک در دوران کرونا به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه اصل بر تمدید قرارداد اجاره میان موجر و مستاجر است، مگر آنکه استثنائاتی وجود داشته باشد. 

شرط مهم برای تمدید قرارداد اجاره افزایش مبلغ اجاره بها می باشد. به این ترتیب با توافق مالک و مستاجر بر میزان اجاره بها افزایشی یک سال دیگر قرارداد اجاره به طور خودکار تمدید خواهد شد. 

این مصوبه تنها درباره ی املاک مسکونی استیجاری است، شامل قرارداد اجاره املاک تجاری نخواهد شد و رابطه میان مالک و مستاجران تجاری طبق روال گذاشته می باشد. 

تخلیه ملک در دوران کرونا

میزان افزایش اجاره بها در دوران کرونا

همانطور که گفته شد تخلیه ملک در دوران کرونا برای مستاجران با مشکلات زیادی همراه است. آشفتگی اقتصادی باعث شده در معیشت افراد تنگناهای زیادی به وجود بیایید، به طوری که پذیرش افزایش اجاره بها برای قشر متوسط دشوار است. دولت با در نظر گرفتن چنین مسائلی برای افزایش اجاره بها سقف تعیین کرده و مالکان را موظف نموده بیشتر از مبلغ گفته شده اجاره بها دریافت نکنند. 

سقف افزایش اجاره بها در تهران تا ۲۵ % در کلان شهرهایی مانند مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز تا ۲۰ % و در سایر نقاط کشور تا ۱۵ % می باشد.

استثنائات مربوط به تخلیه ملک در دوران کرونا

در مصوبه ی دولت تلاش شده است که شرایط مستاجران در اولویت قرار بگیرد و تمهیداتی در نظر گرفته شود تا وضعیت ایشان بهبود پیدا کند، بنابراین تخلیه ملک در دوران کرونا با موانع روبرو شده است. 

مالکان نیز ممکن است مشکلاتی داشته باشند که تخلیه ملک در دوران کرونا برای شان امر ضروری باشد، بنابراین دولت در مصوبه خود استثنائاتی در نظر گرفته است:

  • فروش ملک

در صورتی که مالک ملک را طی سند رسمی به فروش برساند، مستاجر موظف به تخلیه ملک می باشد. فروش ملک باید واقعی و رسمی باشد، در صورتی که مقام قضایی تشخیص دهد که فروش صوری انجام گرفته با آن برخورد خواهد کرد. 

بعد از فروش ملک در صورتی که مالک جدید به ملک خود نیاز داشته باشد و با ادامه تصرفات مستاجر مخالف باشد، به مستاجر دو ماه فرصت داده خواهد شد که ملک را تخلیه کند. 

  • اخذ مجوز تخریب ملک

در صورتی که مالک قصد ساخت و ساز و یا تعمیرات و بازسازی ملک را داشته باشد می تواند از شهرداری مجوز تخریب ملک دریافت کند. در این صورت مستاجر موظف به تخلیه ملک است. 

  • نیاز شخصی

چنانچه مالک ملک دیگری غیر از ملک اجاره ای نداشته باشد و خود یا یکی از افراد تحت تکفلش به ملک نیاز داشته باشد، می تواند از مستاجر بخواهد که ملک را تخلیه نماید. 

  • استفاده خلاف کاربری

بر طبق قانون مدنی مستاجر باید از ملک در جهت کاربری که برای آن تعیین شده است استفاده کند و اگر کاربری ملک را تغییر دهد، موجر می تواند درخواست تخلیه داشته باشد. افزایش اجاره بها توسط مستاجر نمی تواند مانع از تخلیه ملک شود. 

  • رفتار نامتعارف مستاجر

در صورتی که همسایگان از مستاجر شاکی باشند و مستاجر با رفتارهای ناهنجار موجب آزار و اذیت بقیه شود، مالک می تواند تخلیه ملک را بخواهد. 

ی) عدم اجرای تعهدات: اگر مستاجر به تعهدات خود پایبند نباشد و اجاره بها یا شارژ خود را پرداخت نکند، مالک می تواند درخواست تخلیه ملک بدهد. 

مراحل تخلیه ملک در دوران کرونا

مراحل تخلیه ملک در دوران کرونا

مصوبه دولت مالکان را موظف می کند که شرایط کرونا را در نظر بگیرند و قرارداد اجاره بها مستاجران را تمدید نمایند. اما در صورت وجود استثنائات گفته شده مالک می تواند برای تخلیه ملک در دوران کرونا اقدام نماید. 

متاسفانه بسیاری از مستاجران با مالک همکاری نمی کنند و مالک برای تخلیه ملک باید به اهرم قانون متوسل شود. در اولین قدم مالک باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و شکایت خود را مبنی بر تخلیه ملک به ثبت برساند. 

تشکیل پرونده و پیگیری امور حقوقی نیازمند مراجعه به کارشناس حقوقی است. با ورود وکیل به پرونده سرعت رسیدگی به موضوع افزایش می یابد و در کوتاه ترین زمان مالک می تواند دستور تخلیه را دریافت کند. 

رسیدگی به شکایت در شورای حل اختلاف

رسیدگی به موضوع تخلیه ملک در صلاحیت شورای حل اختلاف محل وقوع ملک می باشد، که با دعوت از طرفین دعوی و شنیدن اظهارات ایشان درباره تخلیه ملک در دوران کرونا تصمیم گیری خواهند کرد. 

تخلیه ملک جزو دعاوی غیر مالی است و هزینه دادرسی متناسب با نوع دعوا دریافت خواهد شد، که به نسبت دعاوی مالی مقدار ناچیزی می باشد. به طور معمول پس از محق دانستن مالک رای به تخلیه ملک داده و مهلتی برای مستاجر در نظر گرفته می شود تا ملک را تخلیه نماید. 

در صورتی که مستاجر اجاره بها عقب افتاده داشته باشد، یا خسارتی به ملک وارد کند، یا پس از پایان قرارداد مدتی را بدون پرداخت اجاره بها از ملک استفاده کرده باشد، این هزینه ها از ودیعه ایشان کسر خواهد شد. موجر باید ودیعه را به حساب صندوق دادگستری واریز نماید و مستاجر برای دریافت ودیعه به اجرای احکام شورای حل اختلاف مراجعه نماید. 

مراجعه به کارشناس حقوقی و وکیل ملکی می تواند راهکارهای قانونی را در اختیار افراد قرار دهد تا مراحل تخلیه ملک در دوران کرونا را هر چه سریعتر و با هزینه اندک انجام دهند.