5/5 - (1 امتیاز)

پس از فوت هر فردی، ذینفعان مال وی می‌توانند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل سکونت فرد متوفی نسبت به تعیین تکلیف مال وی، مشخص کردن میزان سهم هر کدام از ذینفعان و همچنین مالیات انحصار وراثت اقدام کنند. به این امر انحصار وراثت گفته می‌شود. در فرآیند انحصار وراثت، تمامی وارثان به همراه سهم آن ها و نیز تمام طلبکاران و بدهکاران فرد مشخص گردیده و به عبارت دقیق‌تر تمامی دیون و مطالبات وی می‌بایست پرداخت گردد.

در اولین مرحله انحصار وراثت می‌بایست فرم انحصار وراثت از شورای حل اختلاف گردیده و تمامی وراث به همراه نسبت ایشان با متوفی مشخص گردد. در این مرحله توصیه اکید می‌گردد که حتما از وکیل مجرب و یا وکیل انحصار وراثت استفاده شود، زیرا در صورتی که شخص مراجعه کننده (خواه از وراث و یا طلبکاران باشد) عمدا یا سهوا از ذکر نام برخی از وراث خودداری نماید، سایر ورثه می‌توانند از وی به اتهام کلاهبرداری شکایت نمایند.

مدارک انحصار وراثت

در مرحله دوم، فرم انحصار وراثت به همراه اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی وارثان و نیز گواهی فوت و سند ازدواج وی (در صورت داشتن همسر) توسط نماینده وراث و یا وکیل انحصار وراثت به دفتر اسناد رسمی ارجاع داده می‌شود تا استشهادیه تهیه گردد. در واقع در دفتر اسناد رسمی باید استشهادیه تنظیم شود که در آن تمامی وراث امضا کرده و اقرار کرده‌اند که وارث فرد متوفی هستند.

پس از امضای استشهادیه، وراث باید ظرف ۶ ماه از زمان فوت نسبت به تهیه اظهارنامه مالیاتی، لیست اموال، بهای آن‌ها در زمان فوت، مطالبات و بدهی‌های وی اقدام کنند. بعد از تهیه اظهارنامه مالیات انحصار وراثت باید مالیات بر ارث پرداخت گردد. در فرآیند تعیین مالیات انحصار وراثت، یکی از مهمترین نکات، تعیین طبقات ارث است. در این صفحه می‌توانید انواع طبقات ارث را مشاهده نمایید.

مالیات انحصار وراثت یا ارث
خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

میزان مالیات انحصار وراثت یا مالیات بر ارث

نوع دارایی نرخ مالیات طبقه اول نرخ مالیات طبقه دوم نرخ مالیات طبقه سوم
متوفی یا وارث ایرانی متوفی یا وارث تبعه خارجی و دارایی واقع در ایران متوفی یا وارث ایرانی متوفی یا وارث تبعه خارجی و دارایی واقع در ایران
سپرده بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار و سودهای آن‌ها و سود سهام و سهم الشرکه ۳ ۶ ۳ ۱۲ ۳۰
سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آن‌ها خارج از بورس ۶ ۱۲ ۶ ۲۴ ۶
در بورس یا فرابورس ۰/۵ ۱ ۰/۵ ۲ ۰/۵
حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی ۱۰ ۲۰ ۱۰ ۴۰ ۱۰
انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی ۲ ۴ ۲ ۸ ۲
املاک ۵ ۱۰ ۵ ۲۰ ۵
حق واگذاری محل ۲ ۴ ۲ ۸ ۲
اموال و دارایی‌های واقع در خارج از کشور (پس از کسر مالیات بر ارثی که در خارج از کشور پرداخت شده است.) ۱۰ ۲۰ ۱۰ ۴۰

۱۰

با ارائه تمام مدارک ذکر شده به شورای حل اختلاف، گواهی حصر وراثت صادر می‌گرد. در این مرحله، شورای حل اختلاف با هزینه متقاضی یک بار اطلاعیه حصر وراثت را در روزنامه کثیرالانتشار یا محلی را منتشر می‌کند. در صورتی که یک ماه بعد از نشر آگهی، اعتراضی صورت نگیرد، شورای حل اختلاف نسبت به صدور گواهی حصر وراثت اقدام می‌نماید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

در گواهی حصر وراثت، وارثان به همراه سهم هر یک مشخص می‌گردد. فرآیند انحصار وراثت با توجه به شرایط خانوادگی افراد معمولا دارای پیچیدگی‌هایی است که بهتر است توسط وکیل انجام شود. بسیاری از افراد در ابتدا بدون مراجعه به وکیل خود اقدام به انجام انحصار وراثت می‌کنند که در بسیاری از موارد موجب افزایش مدت زمان پروسه و ضایع شدن حقوق وراث می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود که حتما از وکیل مجرب یا وکیل انحصار وراثت استفاده شود.

برای مشاوره حقوقی در زمینه انحصاروراثت و تعیین مالیات بر ارث می‌توانید با موسسه حقوقی وکلای دادگستر پاسارگاد تماس حاصل فرمایید. این مجموعه از متخصص‌ترین وکلا در زمینه‌های مختلف حقوقی و کیفری از جمله انحصار وراثت بهره می‌برد.