4.2/5 - (5 امتیاز)

بنیان خانواده توسط عوامل مختلفی تهدید می شود و با بروز اختلافات میان زوجین یا هجمه های بیرونی احتمال فروپاشی آن زیاد است. ازدواج مجدد مرد متاهل یکی از مسائلی است که زندگی زناشویی افراد در معرض نابودی قرار می دهد. در بسیاری موارد مطرح شدن ازدواج مجدد مرد، از طرف زوجه پذیرفته نمی شود و بهای تشکیل زندگی جدید از بین بردن زندگی قبلی و گاها نادیده گرفتن فرزندان حاصل از آن زندگی است. مردی که به زندگی گذشته خود متعهد باشد و در عین حال قصد ازدواج مجدد بدون فریب در ازدواج و تدلیس را داشته باشد نادر و کمیاب خواهد بود و در عمل دیده می شود شوق ازدواج جدید مرد را درباره زندگی سابق خود مردد و حتی بی اهمیت خواهد کرد. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

نگاه فقهی و قانونی به ازدواج مجدد مرد متاهل

بر خلاف آنچه که در عرف ایران بر سر زبان هاست و گفته می شود از نظر فقهی مرد مجاز به داشتن چهار زن عقدی است و ازدواج مجدد مرد متاهل مشروع شناخته شده، باید گفت آیات قرآنی مردان را از ازدواج مجدد بر حذر داشته و گوشزد کرده است که برقراری عدالت میان همسران کار بسیار دشوار است و این کار از عده همه افراد بر نخواهد آمد. یقینا صورت واقعی عمل کسانی که بی پروا همسران متعهد اختیار می کنند در جهان دیگری آشکار می شود. 

قانونگذار برای حفظ بنیان خانواده و برای کم کردن اختلافات میان زوجین در ماده ۵۶ قانون حمایت از خانواده شرط ازدواج مجدد مرد متاهل را رضایت همسر اول وی قرار داده است. بنابراین اگر مردی قصد ازدواج دوم به طور رسمی داشته باشد باید ابتدا همسر اول خود را راضی کند.

ازدواج مجدد مرد متاهل

شرایط ازدواج مرد متاهل

برای ازدواج مجدد مرد متاهل ابتدا رضایت همسر اول نیاز است. پس از آن مرد باید به دادگاه مراجعه کرده و تمکن مالی خود را برای ازدواج دوم ثابت کند. دادگاه با در نظر گرفتن رضایت همسر اول و توانایی مالی مرد برای اداره دو خانواده اجازه ثبت ازدواج دوم را صادر می نماید.

در صورتی که مرد بدون تشریفات قانونی عقد دائم میان خود و همسر دوم جاری کند و سپس او یا همسر دوم برای ثبت قانونی عقد دائم به دادگاه درخواست دهند، درخواست ایشان رد خواهد شد، زیرا رضایت همسر اول شرط اساسی صدور اجازه دادگاست. 

در صورتی که همسر اول راضی به ازدواج مجدد مرد نباشد مرد می تواند با ثابت کردن هر یک از موارد زیر اجازه ازدواج مجدد را از دادگاه دریافت کند:

  • همسر اول توانایی تمکین خاص را نداشته و از برقراری روابط زناشویی عاجز باشد. 
  • همسر اول با وجود توانایی از همسر خود تمکین نکند و دادگاه در این باره حکم صادر کرده باشد. 
  • همسر اول به جنون یا مرض صعب العلاج دچار شده باشد.
  • همسر اول دچار اعتیاد مضر باشد. 
  • ناسازگاری همسر اول و سوء رفتار وی در دادگاه ثابت شده باشد. 
  • همسر اول بیش از ۶ ماه زندگی مشترک را ترک کرده باشد. 
  • همسر اول بیش از یک سال غایب باشد. 
  • همسر اول در جرایم عمدی محکومیت قطعی دریافت کرده و به مجازات یک سال حبس محکوم شده باشد. همچنین در صورت عدم تمکن مالی و نپرداختن جزای مالی اگر به یک سال حبس محکوم شود، اجازه ازدواج مجدد مرد متاهل صادر خواهد شد. 

در صورتی که مرد بتواند هر یک از موارد گفته شده را در دادگاه ثابت کند نیاز به اثبات تمکن مالی نیست و دادگاه حکم به ازدواج مجدد وی می دهد. 

حقوق زن در صورت ازدواج مرد متاهل

در دفتر نکاح آمده است که در صورت ازدواج مجدد مرد متاهل حق طلاق برای زن ایجاد می شود. این مورد جزو شروط دوازده گانه دفتر نکاح است که زن با توسل به آن می تواند برای طلاق اقدام کند. در این بند آمده که ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول حق طلاق برای زن به وجود می آورد. 

طلاق می تواند به صورت طلاق توافقی یا به درخواست زوجه باشد. در صورتی که همسر اول به وکیل طلاق و یا خانواده مراجعه کند، می تواند این امید را داشته باشد که بدون گذشتن از مهریه خود و با گرفتن سایر حقوق مالی حکم طلاق را دریافت کند. 

در صورتی که مرد با اثبات هر یک از موارد فوق اجازه دادگاه را برای ازدواج مجدد مرد متاهل دریافت کند، حق طلاق زن بر اساس شروط دوازده گانه دفتر نکاح منتفی می شود و فقط در صورتی که مرد عدالت را بین همسران خود رعایت نکند و رفتار وی موجب عسر و حجر همسر اول شود، زن می تواند برای طلاق اقدام نماید. 

مرد برای اثبات موارد اجازه ازدواج مجدد باید دادخواستی مبنی بر اجازه ازدواج مجدد به طرفیت همسر اول خود تهیه و به دادگاه ارائه نماید. دادگاه با تعیین وقت قبلی اظهارات طرفین را می شنود و در این باره تعیین تکلیف خواهد کرد. 

در صورتی که همسر اول به ازدواج مجدد مرد متاهل رضایت دهد و پس از مدتی همسر دوم طلاق بگیرد یا فوت شود، برای ازدواج سوم نیز مرد باید رضایت همسر اول خود را به دست آورد. 

مجازات قانونی ازدواج مجدد مرد متاهل بدون اجازه دادگاه

بر اساس قانون هیچ یک از دفاتر ازدواج حق ثبت ازدواج مجدد مرد متاهل بدون حکم دادگاه را نخواهند داشت. در صورتی که مسئول دفتر بدون رویت اجازه نامه دادگاه ازدواج دوم را ثبت کند علاوه بر سایر مجازات ها از اشتغال به سردفتری محروم خواهد شد. 

چنانچه مرد عقد دائم نماید و آن را ثبت نکند، این عمل جرم انگاری شده و در صورت کشف جرم مطابق ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده به جزای نقدی و حبس از ۹۱ روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. 

متاسفانه برخی افراد همیشه راه های فرار از قانون را جستجو می کنند. صیغه ۹۹ ساله یا به عبارت دیگر عقد موقت به مدت ۹۹ سال ترفندی است که مرد برای ازدواج دوم خود به کار می گیرد. 

اما زنی که به ازدواج مجدد مرد متاهل در می آید و همسر دوم وی می شود باید بداند که تعیین مدت ۹۹ سال هیچ تضمینی برای دائمی بودن این رابطه نیست و هر زمان که مرد اراده کند می تواند بدون تشریفات قانونی به عقد موقت پایان دهد. ضمن آنکه در عقد موقت نفقه به زن تعلق نمی گیرد و در صورت فوت مرد جزو وراث نخواهد بود. مگر آنکه این موارد ضمن عقد به طور رسمی شرط شود و به ثبت برسد.

برای مشاوره حقوقی آنلاین و استفاده از بهترین وکلا و مشاوران حقوقی با گروه وکلای پاسارگاد در ازتباط باشید.