4.3/5 - (6 امتیاز)

طبق قانون مدنی، به محض انعقاد عقد نکاح میان زن و مرد، حقوق و تکالیفی بر ذمه آنها قرار می گیرد. یکی از مهمترین این حقوق و تکالیف تمکین زن از شوهر خود می باشد. حق دیگر پرداخت نفقه توسط شوهر به زن است. حال اگر زن به هر دلیلی اقدام به ترک منزل شوهر نماید، عواقب ترک منزل بر عهده خود ایشان خواهد بود. 

عوامل مختلفی ممکن است دلیل ترک کردن خانه از سوی زن باشد. اما از آنجایی که با ترک منزل، تمامی وظایف زناشویی که بر عهده زن می باشد از بین می رود، دارای عواقبی خواهد بود. عواقب ترک منزل توسط زن که از نظر قانون موظف به تمکین از شوهر خود می باشد، بسیار زیاد است. از این رو در این مطلب به برخی از پیامد ها و عواقب ترک منزل توسط زوجه خواهیم پرداخت. 

طبق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی، زن موظف است در خانه ای شوهر ایشان تعیین نموده است سکونت نماید. مگر اختیار تعیین محل سکونت در ضمن عقد نکاح به زن سپرده شده باشد. حال در صورتی که زن بدون هیچ عذر موجه اقدام به ترک منزل نماید، ناشزه نامیده خواهد شد. 

در ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی به مواردی که عذر موجه زن برای خروج از منزل می باشد، اشاره شده است. اما بدون شک عواقب ترک منزل از سوی زن بسیار حائز اهمیت می باشد. زیرا بسیاری از حقوقی که در زندگی زناشویی به دست آورده است، بعد از ترک منزل از دست خواهد داد.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مهمترین عواقب ترک منزل توسط زن چیست؟

در ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی چنین بیان شده است، که اگر بودن زن با شوهر خود در خانه، متضمن ضرر جانی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، می تواند اقدام به ترک منزل نماید. اما این مسئله نیاز به اثبات قانونی خواهد داشت. زن در مقابل همسر خود حقوق و تکالیفی دارد. در صورت ترک شوهر از سوی زن بدون تردید عواقب عدم تمکین ایشان از همسر خود می تواند مشکلاتی را برای او به بار آورد. 

تمکین خود به دو معنای عام و خاص دسته بندی می شود. طبق قانون یکی از موارد تمکین زن از شوهر، سکونت در خانه ای است که مرد برای اقامت و سکونت انتخاب نموده است. در صورتی که زن از این مسئله تمکین نکند، مسلما پیامد و عواقبی در پی خواهد داشت. 

نکته دیگری که در خصوص عدم تمکین باید به آن اشاره نماییم، ترک منزل از سوی زن است. در صورتی که زوجه اقدام به ترک خانه ای نماید که مرد آن را برای زندگی انتخاب نموده است، با عواقب ترک منزل مواجه خواهد شد. این عواقب می تواند جنبه قانونی یا عمومی داشته باشد. 

عواقب ترک منزل

از جمله عواقب ترک منزل از سوی زن باید به موارد زیر اشاره نماییم:

تعلق نگرفتن نفقه از سوی زوج به ایشان

مرد به هیچ عنوان پس از ترک خانه از سوی زن، موظف به پرداخت نفقه به ایشان نخواهد بود. البته این مورد از عواقب ترک منزل از سوی زن، باید حتما توسط مرد به اثبات برسد. از این رو استفاده از اظهارنامه ترک منزل از سوی مرد می تواند انتخاب مناسبی به شمار رود.

عدم تنصیف دارایی مرد با زن

یکی دیگر از عواقب ترک منزل و تاثیری که خارج شدن زن از منزل به دنبال دارد، آن است که پس از ترک منزل از سوی زن، به هیچ عنوان حکمی برای تقسیم اموال و دارایی های مرد صادر نمی شود. یعنی زن دیگر نمی تواند ادعایی در تنصیف اموال همسر خود طبق قانون داشته باشد.

دشواری درخواست طلاق از سوی زوجه بعد از ترک منزل

در بیشتر موارد زن پس از ترک خانه شوهر، اقدام به درخواست طلاق می نماید. این مسئله بدون شک از عواقب ترک منزل بوده و با دشواری های بسیاری همراه خواهد بود. زن برای درخواست طلاق بعد از ترک منزل با مشکلات بسیاری رو به رو خواهد شد و متاسفانه بسیاری از حقوق خود را نیز از دست خواهد داد. 

حق ازدواج مجدد برای مرد بعد از ترک منزل از سوی زن

لازم است به یکی از مهمترین عواقب ترک منزل توسط زن اشاره نماییم، و آن امکان ازدواج مجدد برای مرد می باشد. در صورتی که مرد بتواند ترک منزل از سوی زن را اثبات نماید، قادر خواهد بود به دلیل عسر و حرج ناشی از تجرد از دادگاه درخواست ازدواج مجدد نماید. در صورتی که دادگاه اجازه ازدواج مجدد به مرد را صادر نماید، ایشان می تواند در زمان ترک منزل از سوی همسر خود اقدام به ازدواج مجدد نماید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

دلایل موجه ترک منزل از سوی زن

زن تنها می تواند در برخی از موارد اقدام به ترک منزل نماید. این موارد به عنوان عدم تمکین زن به حساب نمی آید.

  • خروج از منزل به جهت انجام امور شرعی همچون حج
  • مبتلا شدن مرد به امراض مقاربتی و دوری کردن زن از مرد
  • خروج از منزل به منظور درمان بیماری به تشخیص پزشک
  • سکونت در محلی دیگر به دلیل ترس از زیان و ضرر مالی، جسمی و آبرویی

نکته حقوقی در خصوص عواقب ترک منزل

افراد بسیاری در این زمینه اطلاعات محدودی دارند. به همین دلیل همیشه با سوالات زیادی درگیر می باشند. از جمله مهمترین سوالاتی که می توانیم در این مورد پاسخ دهیم، این است که آیا ترک منزل از جانب زوجه، می تواند با خود حکم جزایی به همراه داشته باشد؟ 

باید بگوییم در صورت ترک منزل از جانب زوجه، هیچ نوع جرمی صورت نپذیرفته است. مرد نمی تواند همسر خود را به جرم خروج از منزل شوهر مورد تعقیب کیفری قرار دهد. 

تنها مسئله ای که با ترک منزل شوهر برای زوجه پیش می آید، آثار حقوقی می باشد که عواقب ترک منزل با خود به همراه دارد. از جمله مهمترین این عواقب در صورت نشوز زوجه، می توانیم به محرومیت از دریافت نفقه و درخواست اجازه ازدواج مجدد مرد اشاره نماییم. 

اما به هیچ عنوان مرد نمی‌تواند همسر خود را به جرم ترک کردن از منزل مجازات نماید. ترک منزل از سوی زن تنها در صورتی رخ می دهد که زن از خانه ای که محل سکونت شوهر می باشد، خارج شود یا به اصطلاح خانه شوهر خود را ترک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید سوالات خود را برای وکیل طلاق مطرح نمایید.