5/5 - (1 امتیاز)

بر اساس قانون مدنی از جمله تکالیف مهم زن پس از ازدواج تمکین از همسر می باشد. مرد نیز متقابلا موظف است، نفقه همسر خود را پرداخت نماید. در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نکند، کانون خانوادگی را دچار چالش خواهد کرد و مرد می تواند نفقه وی را پرداخت نکند. طبق قانون مدنی، زن موظف است که از همسر خود به طور عام و خاص تمکین نماید. از جمله مصادیق اثبات عدم تمکین عام زن از شوهر این است که، زن با مرد در یک منزل مشترک زندگی نکند و ریاست مرد را بر کانون خانواده نپذیرد. همچنین، عدم تمکین خاص زن از شوهر یعنی برقرار ننمودن روابط زناشویی مناسب و با کیفیت مناسب با مرد است.

توجه داشته باشید، در برخی از موارد قانونگذار به زن اجازه داده است که بنا بر دلایل موجه که برای عدم تمکین در قانون آمده است، از همسر خود تمکین نکند. اما، اگر زن بدون هیچ دلیل موجهی از همسرش تمکین نکند، قانون این حق را به مرد داده است تا با ابزارهایی که در قانون درباره تمکین آمده است، همسر خود را موظف به تمکین نماید.

برای این کار مرد می تواند، برای همسر خود اظهارنامه عدم تمکین ارسال نماید و یا “دعوای الزام به تمکین” را در دادگاه مطرح کند و عدم تمکین زن را برای دادگاه اثبات نماید. توجه داشته باشید، در صورتی که زن و مرد در یک منزل مشترک سکونت داشته باشند، این موضوع به معنی تمکین نمودن زن از شوهر می باشد. بنابراین، در چنین شرایطی اثبات عدم تمکین زن توسط مرد کار دشواری خواهد بود. در این مطلب درباره روش های اثبات عدم تمکین یا ناشزه بودن زوجه از زبان بهترین وکیل طلاق در تهران صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

دریافت عدم تمکین زن برای عدم پرداخت نفقه یا ازدواج مجدد

ممکن است دعوای عدم تمکین برای برگرداندن زن به منزل و زندگی با شوهر و فرزندان باشد. اما، در مواردی نیز امکان دارد، مرد این دعوا را به دلیل معافیت از پرداخت نمودن نفقه در دادگاه مطرح نماید. همچنین، مرد می تواند به دلیل گرفتن اجازه برای ازدواج مجدد دعوای عدم تمکین را در دادگاه مطرح کند. اما در هر صورت، مرد باید شرایط مناسب را در منزل مشترک برای تمکین زن فراهم نماید تا بتواند حکم عدم تمکین همسرش را از دادگاه بگیرد.

در کلیه حالات گفته شده، مرد باید با ارائه دلایل قانونی عدم تمکین زن را در دادگاه اثبات نماید. مرد می تواند با هر دلیل و مدرکی که نشان دهنده نشوز زوجه و ترک منزل مشترک توسط وی است، برای ثابت کردن عدم تمکین استفاده کند.

روش های اثبات عدم تمکین

راه ها و نحوه اثبات عدم تمکین زوجه

اگر نشوز زن به علت ترک زندگی مشترک باشد، کافی است مرد اثبات کند که زن بدون اجازه وی از خانه خارج شده و در مدت زمان متعارف به منزل مشترک بازنگشته است. به همین سادگی مرد می تواند، عدم تمکین همسرش را به علت ترک منزل مشترک ثابت نماید.

توجه داشته باشید، خارج شدن از منزل برای دیدار با بستگان و فامیل یا انجام دادن کارهای ضروری عدم تمکین زن محسوب نمی ‌شود. همینطور، در صورتی که زوجه در زمان عقد حق تعیین کردن محل زندگی یا مسافرت را از همسرش گرفته باشد. مرد در چنین شرايطي نمی تواند نشوز همسرش را اثبات کند و به این علت نفقه همسرش را پرداخت نکند. همچنین، در صورتی که مرد با کارهایی مانند عوض کردن قفل درب یا جابجا کردن منزل مشترک باعث برنگشتن زن به منزل مشترک شده باشد، نمی تواند عدم تمکین همسرش را در دادگاه اثبات نماید.

در مواردی نیز ممکن است، برخی از مردان به دلیل عدم تمکین خاص از همسر خود شاکی باشند. در چنین شرایطی مرد باید برقرار نکردن روابط زناشویی یا تمکین خاص زن را به میزان متعارف در دادگاه اثبات کند. در صورتی که مرد موفق به اثبات این موضوع در دادگاه شود، می تواند خواستار تمکین زن شود و در صورت عدم تمکین زن، اجازه ازدواج مجدد را از دادگاه بگیرد.

اثبات عدم تمکین خاص

توجه داشته باشید، در صورتی که زن و مرد در یک منزل مشترک ساکن هستند، اصل بر این گذاشته می شود که زن از مرد تمکین خاص دارد. مگر در صورتی که مرد با ارائه دلایل محکمه پسند بتواند، عدم تمکین خاص همسرش را اثبات کند. در برخی از موارد نیز نداشتن تمکین خاص زن ممکن است دلایل موجه و مشروعی داشته باشد. به عنوان مثال اگر یکی از زوجین به بیماری های مقاربتی مبتلا باشند و یا زن به دلیل ترس از آسیب بدنی و یا در زمان عادت ماهیانه از همسرش تمکین خاص نداشته باشد.

در حالات گفته شده اثبات عدم تمکین زن بسیار دشوارتر از زمانی است که زن منزل مشترک را ترک کرده است. به این دلیل که داشتن روابط زناشویی از مواردی است که کسی به غیر از خود زن و شوهر از آن اطلاع ندارد تا بتوان با شهادت شهود نشوز زن را اثبات نمود. مگر در صورتی که خود زن عدم تمکین خاص یا عام خود را در دادگاه اقرار نماید.

در چه مواردی زوجه می تواند از همسرش تمکین نکند و حق حبس چیست؟

طبق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی، زن می تواند تا زمانی که تمام مهریه خود را به صورت کامل از مرد دریافت نکرده است، وظایف زناشویی خود را بعد از جاری شدن صیغه عقد به جای نیاورد. البته مشروط بر این که مهریه ایشان حال باشد. لازم به ذکر است که این حق به هیچ عنوان مسقط حق نفقه نبوده و مرد نمی تواند به دلیل عدم تمکین زوجه، نفقه ایشان را نپردازد.

موارد قانونی عدم تمکین زن

آیا مرد می تواند به زور زن را وادار به تمکین نماید؟

ممکن است برخی از مردان تصور کنند که با اثبات عدم تمکین همسرشان، می توانند وی را به زور به زندگی مشترک برگردانند و یا ممکن است تصور کنند که آثار عدم تمکین زوجه، پرداخت نکردن مهریه یا مجازات هایی مانند زندانی کردن زن می باشد. در حالی که، هیچ کدام از موارد گفته شده درست نیست و به هیچ وجه نمی توان یک زن را به زور وادار به تمکین نمود. بنابراین، مرد با اثبات عدم تمکین همسر خود تنها می تواند نفقه وی را پرداخت نکند و اجازه ازدواج مجدد را از دادگاه بگیرد.

به طور کلی، مرد برای اثبات عدم تمکین همسرش، باید ابتدا با ارسال اظهارنامه از وی بخواهد به زندگی مشترکشان برگردد. در صورتی که زن به زندگی مشترک بازنگردد، مرد می تواند با مطرح کردن دعوای عدم تمکین در دادگاه، با ارائه دلایل محکمه پسند عدم تمکین زن را اثبات نماید. در صورتی که باز هم زن تمکین نکند، مرد می تواند نفقه وی را پرداخت نکند و اجازه ازدواج مجدد را از دادگاه بگیرد.

نمونه لایحه الزام به تمکین بصورت غیابی که توسط وکیل با تجربه برای ارائه به دادگاه نوشته شده است در سایت گروه وکلای پاسارگاد قرار داده شده است.