5/5 - (2 امتیاز)

در ازدواج دائم نفقه زن بر عهده مرد است و هیچ دلیلی برای نپرداختن نفقه زن از سمت مرد پذیرفته نمی باشد. تنها در صورتی که زن از همسرش به صورت عام و خاص یعنی اطاعت از مرد و زندگی با مرد در زیر یک سقف و برقرار کردن رابطه زناشویی تمکین نکند، مرد می تواند نفقه همسرش را نپردازد. اما در صورتی که زن به صورت کامل از همسرش تمکین نماید و باز هم مرد از دادن نفقه وی سر باز زند. در اینجا قانونگذار حق طلاق به دلیل نفقه را برای زن قرار داده است. با اینکه حق طلاق در قانون کشور ما از آن مردان است، اما در چنین شرایطی زن می تواند درخواست طلاق بدهد. در این مطلب درباره طلاق به دلیل نفقه صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.

اگر مرد نفقه همسرش را ندهد، آیا زن اجازه جدا شدن از همسرش را دارد؟

در قانون کشور ما پرداختن نفقه زن توسط مرد دارای اهمیت زیادی است. به طوری که اگر مرد از دادن نفقه همسرش خودداری نماید و زن بتواند ثابت نماید که با وجود تمکین از همسرش نفقه وی پرداخت نمی شود، می تواند تقاضای طلاق بدهد. همچنین، در برخی از شرایط در مورد عدم پرداخت نفقه توسط مرد جرم انگاری می شود و برای آن حبس تعزیری در نظر گرفته شده است.

طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه در ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی آورده شده است:

در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرا حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می‌ تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کند و حاکم، شوهر او را اجبار به طلاق می نماید، ‌همچنین در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

طلاق به دلیل نفقه

توجه داشته باشید که اگر مرد به هر دلیلی از جمله ناتوانی مالی یا علیرغم حکم دادگاه از دادن نفقه همسرش سر باز زند، دادگاه به زن حق طلاق داده است. زن با ثبت دادخواست طلاق و گذراندن مراحل قانونی و اثبات ترک انفاق در دادگاه می تواند، از همسرش جدا شود. بنابراین عدم پرداخت نفقه توسط مرد باعث دادن حق طلاق به زن خواهد شد.

شرایط طلاق به دلیل نفقه

توجه داشته باشید که زن زمانی می تواند به دلیل پرداخت نکردن نفقه توسط همسرش درخواست طلاق بدهد، که شرایط قانونی این کار محقق شده باشد. این شرایط به ترتیب زیر است:

  • در صورتی که زن به صورت عام و خاص از مرد تمکین نماید.
  • اگر زن بنا بر دلایل قانونی موجهی مانند وجود خطرات جانی زندگی زن با مرد و یا مبتلا بودن مرد به بیماری مقاربتی از همسر خود تمکین نکند.
  • مرد با وجود تمکین کامل زن باز هم از پرداختن نفقه به همسر خود خودداری نماید. همچنین با حکم دادگاه نیز ملزم به پرداختن نفقه نشود.
  • مرد دارای توانایی مالی برای پرداختن نفقه همسر خود نباشد.

عدم تمکین در طلاق به دلیل نفقه

بر اساس ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی پرداخت نکردن نفقه زن توسط مرد به هر دلیلی از جمله نداشتن توانایی مالی مرد و یا وجود اختلافات خانوادگی باعث ایجاد حق طلاق برای زن خواهد شد. در صورتی که مرد بتواند در دادگاه اثبات نماید که همسرش بدون داشتن دلایل موجه از وی تمکین عام و خاص نمی کند. در چنین شرایطی حتی با وجود پرداخت نکردن نفقه زن توسط مرد، دادگاه حق طلاق را به زن نخواهد داد. همچنین زن نمی تواند به دلیل عدم پرداخت نفقه توسط همسرش از دادگاه تقاضای طلاق داشته باشد.

اما اگر زن ازهمسر خود تمکین عام و خاص نموده باشد و همسرش از دادن نفقه وی خودداری کرده باشد، در صورتی که زن بتواند ترک انفاق از طرف همسرش را در دادگاه اثبات نماید، می تواند درخواست طلاق بدهد. در چنین شرایطی لازم نیست، زن دلایل دیگری برای طلاق از جمله اعتیاد مرد یا داشتن خطر جانی برای ادامه زندگی با همسرش را به دادگاه ثابت نماید.

مراحل و نحوه طلاق به دلیل نفقه

اگر یک زن بخواهد به دلیل عدم پرداخت نفقه توسط همسرش از وی جدا شود، باید یک سری مراحل قانونی را طی نماید تا بتواند طلاق خود را از همسرش بگیرد. مراحل طلاق به دلیل نفقه عبارتند از:

  • در اولین مرحله زن باید در سامانه ثنا یک حساب کاربری ایجاد نماید. سپس دادخواست مطالبه نفقه معوقه خود را به کمک یک وکیل طلاق و یا جستجو در اینترنت تنظیم نماید.
  • پس از تنظیم دادخواست زن باید آن را در یکی از دفاتر خدمات قضایی به ثبت برساند تا به مراجع مربوطه ارسال شود.
  • در جلسه رسیدگی به دادخواست نفقه زن باید مرد محکوم به پرداخت نفقه همسرش شود. همچنین رای صادر شده در این جلسه باید پس از طی مراحل اعتراض قطعی شود.
  • پس از قطعی شدن رای دادگاه، زن باید برا دریافت نمودن رای صادره به دادگاه مراجعه نماید.
  • پس از ابلاغ کردن اجرائیه به مرد، وی از اجرا نمودن رای دادگاه سر باز زند و نفقه همسر خود را پرداخت ننماید.
  • در این مرحله زن می تواند، دادخواست صدور حکم طلاق به دلیل نفقه را تنظیم نماید و با ضمیمه کردن رای دادگاه و اجرائیه صادر شده به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید.
  • در آخرین مرحله دادگاه مدارک و دلایل ارائه شده توسط زن را مورد بررسی قرار می دهد. سپس در صورتی که حق با زن باشد، حکم طلاق به دلیل نفقه را صادر خواهد کرد.
مراحل و نحوه طلاق به دلیل نفقه

آثار جدایی زن از مرد به دلیل نفقه

در صورتی که طلاق به دلیل نفقه صورت بگیرد و زن موفق شود به دلیل پرداخت نکردن نفقه توسط مرد از همسر خود جدا شود، ممکن است در مراحل بعد به دنبال گرفتن مهریه و اجرت المثل خود باشد. بنابراین از جمله آثار طلاق به دلیل نفقه می تواند پرداختن نفقه و اجرت المثل توسط مرد باشد. در صورتی که مرد نخواهد این حقوق قانونی زن را بپردازد با حکم جلب و توقیف اموال خود مواجه خواهد شد.

توجه داشته باشد که طلاق آثار بسیار مخرب روحی و روانی برای زن و مرد خواهد داشت. همچنین اگر زوجین دارای فرزندانی باشند، فرزندان آن ها نیز دچار مشکلات روحی ناشی از جدایی والدین خود خواهند شد. پس بهتر است تا حد امکان به دنبال راه حل های روانشناسی برای حل مسائل زناشویی خود باشید.