5/5 - (1 امتیاز)

در قوانین کشور ایران به تبعیت از دین اسلام، حق طلاق با مرد است. بر همین اساس تعدادی از زنان ایرانی برای مواقعی که نتوانند به زندگی مشترک خود ادامه دهند، اقدام به گرفتن حق طلاق بصورت قانونی می کنند. سوالی که در اینجا مطرح می­شود این است که اگر مرد بعد از دادن حق طلاق به همسرش پشیمان شود، می­تواند حق طلاق داده شده را باطل نماید؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، باطل کردن حق طلاق همیشه امکان پذیر نمی باشد. در حالت هایی که می توان حق طلاق را باطل کرد نیز تابع این کار شرایط خاص خود است. در این مطلب درباره شرایط پس گرفتن و ابطال حق طلاق صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

آیا امکان ابطال حق طلاق وجود دارد؟

از آنجایی که در حقوق کشور ما حق طلاق با مردان است. برخی از زنان اقدام به گرفتن حق طلاق از همسران خود می کنند. در بسیاری از مواقع، مردان از دادن حق طلاق به همسران خود پشیمان می شوند و به دنبال راهی برای باطل نمودن حق طلاق همسر خود هستند. سوالی که ممکن است مطرح شود این است که آیا راهی برای ابطال حق طلاق اعطا شده به زن وجود دارد؟ در صورت وجود این چنین شرایطی برای شما عزیزان حتماً از مشاوره حقوقی وکیل طلاق استفاده نمایید.

عبارت دادن حق طلاق، چیزی است که در عرف و توسط مردم عادی مورد استفاده قرار می گیرد. به کار بردن این عبارت در نظام حقوقی نادرست تلقی می شود. به طوری که مطابق قانون مدنی ایران که بر اساس قوانین و شرع اسلام می باشد، حق طلاق از آن مرد است و به هیچ وجه امکان انتقال این حق به زن وجود ندارد.

ابطال و پس گرفتن حق طلاق

منظور از حق طلاق که در حقوق مطرح می شود، دادن وکالت در طلاق به زن، می باشد. بنابراین با تنظیم کردن سند وکالت در طلاق، مرد همسرش را وکیل خود در طلاق قرار می دهد، بدون اینکه حق طلاق را به وی انتقال داده باشد.

انواع دادن وکالت به زن در طلاق

مرد می تواند وکالت در طلاق را به دو صورت زیر به همسرش واگذار نماید:

دادن حق طلاق مشروط به زن و ثبت آن در سند ازدواج

در این حالت مرد به عنوان یکی از شروط ۱۲ گانه در سند ازدواج حق طلاق را به همسر خود واگذار می کند، تا زن در مواقعی مانند ازدواج مرد بدون اجازه زن، بتواند برای گرفتن طلاق اقدام نماید.

دادن حق طلاق مطلق به زن و ثبت آن در سند رسمی

در این نوع حق طلاق، مرد با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی وکالت طلاق را به طور کامل و بدون قید هیچ شرطی به همسرش واگذار می­کند. با این وکالت زن هر زمان که بخواهد می تواند اقدام به طلاق نماید.

بر اساس قانون مدنی وکالت طلاق داده شده به زن به یکی از روش های گفته شده در زیر باطل می شود:

  • عزل وکیل یا زن توسط موکل که همسر وی است
  • استعفای وکیل یا زن و انجام موضوع وکالت به وسیله موکل یا مرد و یا شخص دیگر

توجه داشته باشید که اگر وکالت داده شده به زن دارای زمان مشخصی باشد، با اتمام مدت زمان وکالت و یا با فوت یا سفیه شدن یکی از دو نفر در مورد وکالت های مالی یا اثبات جنون یکی از طرفین، موضوع وکالت به صورت خود به خود باطل خواهد شد. باطل نمودن حق طلاق با توجه به نوع وکالتی که مرد به همسر خود داده است و شرایطی که در وکالت لحاظ شده است، متفاوت خواهد بود.

شرایط پس گرفتن حق طلاق

اگر وکالت در طلاق، در زمان عقد ازدواج به زن داده شده باشد، مشمول ماده ۶۷۹ قانون مدنی می شود که مطابق این ماده: موکل یا مرد هر زمان که بخواهد می تواند وکیل خود را عزل نماید، مگر وکالت طلاق به صورت وکالت بلاعزل در زمان عقد لازم شرط شده باشد.

از آنجایی که مرد وکالت در طلاق را در زمان عقد ازدواج به زن می دهد، مرد با استفاده از ابطال حق وکالت وکیل نمی تواند وکالت در طلاق را باطل نماید. مگر اینکه زن به عنوان وکیل از وکالت خود استعفا دهد که در این صورت حق وکالت در طلاق باطل خواهد شد.

در صورتی که وکالت در طلاق در یک سند رسمی جداگانه به غیر از سند ازدواج به زن داده شود، به دلیل اینکه عقد وکالت نوعی عقد جایز به حساب می آید، مرد هر زمانی که اراده کند می تواند وکیل خود که همان همسرش می باشد را عزل نماید. توجه داشته باشید در عزل وکالت زن شرایطی که در سند وکالت درج شده است، تعیین کننده خواهند بود.

اگر در شرایط وکالت طلاق، عدم عزل وکیل قید شده باشد، یا عقد وکالت در زمان یک عقد لازم مثل عقد بیع به زن داده شود، مرد نمی تواند وکیل خود را عزل نماید و حق طلاق را باطل کند. در این مورد نیز در صورتی که زن از حق وکالت خود استعفا دهد، حق طلاق داده شده به وی باطل خواهد شد.

شرایط پس گرفتن حق طلاق

شرایط ابطال یا باطل کردن حق طلاق

باطل نمودن حق طلاق یا همان ابطال وکالت طلاق که مرد به همسرش داده است، عملی حقوقی است و واجد اثرات حقوقی می باشد. برای تحقق این آثار باید عمل انجام گرفته دارای شرایط لازم باشد. در ادامه مطلب به بررسی شرایط باطل کردن حق طلاق خواهیم پرداخت. توجه داشته باشید که محقق شدن این شرایط، تنها زمانی که ابطال وکالت در طلاق امکان پذیر باشد، به باطل شدن حق طلاق منجر می شود. باطل کردن حق طلاق معمولا به صورت عزل وکیل انجام می شود. برای درست بودن ابطال حق طلاق، مرد باید دارای قصد و رضا و اهلیت باشد. همچنین هدف مرد باید باطل نمودن عقد وکالت به صورت مشروع باشد.

برای موثر بودن ابطال حق طلاق باید بلافاصله پس از باطل کردن حق طلاق زن، قصد و نیت مرد برای ابطال وکالت زن، به وکیل یا همان زن توضیح داده شود. بر اساس ماده ۶۸۰ قانون مدنی: « تمام اموری که وکیل، تا قبل از رسیدن خبر عزل به او، در حدود وکالت خود بنماید، نسبت به موکل، نافذ است »

توجه داشته باشید تا هنگامی که مرد، عزل وکالت زن و باطل نمودن حق طلاق را به همسرش اطلاع نداده باشد، اقدام زن برای گرفتن طلاق با داشتن حق طلاق که مرد به وی داده است، صحیح می باشد. همانطور که اشاره شد، برای دادن وکالت طلاق به زن باید سند رسمی تنظیم شود. بنابراین شرط سوم از باطل نمودن حق طلاق، این است که مرد برای باطل کردن حق طلاق زن لازم است در همان دفتر اسناد رسمی که سند اعطای حق طلاق به زن داده شده است، حاضر شود و دلیل ابطال حق طلاق را بیان کند و اقدام به ابطال حق طلاق نماید.