4.7/5 - (4 امتیاز)

برقراری نظم و امنیت داخلی کشور به عهده نیروی انتظامی گذاشته شده است، اما این موضوع مسئولیت زیادی برای این دسته از نیروهای نظامی ایجاد می کند زیرا با هموطنان خویش روبرو هستند و نادیده گرفتن حقوق شهروندی ایشان موجب شکایت از مامور نیروی انتظامی خواهد شد. 

آگاهی بخشی درباره نحوه دستگیری و تشکیل پرونده در کلانتری برای افراد بسیار ضروری است. عدم آشنایی افراد جامعه با حقوق شهروندی خود باعث می شود در برخی مواقع با نابرابری و ظلم مواجه شوند. برای این منظور و دریافت اطلاعات مفید می توانید از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده نمایید.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مشاوره حقوقی درباره شکایت از مامور نیروی انتظامی

دریافت مشاوره از وکیل کیفری کمک می کند که افراد با نحوه شکایت از مامور نیروی انتظامی آشنا شوند. شأن انسانی افراد ایجاب می کند که ماموران نیروی انتظامی در عمل به وظیفه خود نهایت دقت را داشته باشند و بدون دستور از مافوق و رعایت مراتب قانونی وارد عمل نشوند. 

در حال حاضر خدمات ارگان های دولتی برون سپاری شده است و نیروی انتظامی با تشکیل دفتر خدمات الکترونیک نیروی انتظامی یا به عبارت دیگر پلیس +۱۰ خدمات مربوط به نیروی انتظامی را به صورت الکترونیک ارائه می دهد. اما در همین دفاتر تخلفاتی می تواند صورت بگیرد که اگر افراد نسبت به حقوق خود و نحوه شکایت از مامور پلیس، آگاهی داشته باشند می توانند به احقاق حق بپردازند. 

شکایت از مامور نیروی انتظامی

دلایل شکایت از مامور نیروی انتظامی

رعایت حقوق شهروندی و در نظر گرفتن شأن انسانی افراد جامعه مورد تاکید قانونگذار قرار گرفته است به همین دلیل در قوانین مختلف به نحوه رفتار ماموران دولتی و نیروهای انتظامی و چگونگی برخورد با شهروندان و متهمین پرداخته است. 

به طور مثال در ماده ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی درباره رعایت حقوق شهروندی توسط ماموران دولتی آمده است:

هر یک از مقامات و مامورین وابسته به نهادها و دستگاههای حکومتی‌که برخلاف قانون، آزادی شخصی افراد ملت را سلب کند یا آنان را از حقوق مقرر در قانون‌ اساسی جمهوری اسلامی ایران محروم نماید علاوه بر انفصال از خدمت و محرومیت یک‌ تا پنج سال از مشاغل حکومتی به حبس از دو ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

این ماده می تواند به عنوان رکن قانونی مهم در پیگیری پرونده شکایت از مامور نیروی انتظامی مورد استناد قرار بگیرد و وکیل کیفری با کمک دلایل و مدارک محکم به دفاع از موکل خود بپردازد. 

ممکن است مامور پلیس (اعم از کلانتری، راهنمایی و رانندگی، مواد مخدر، گمرک، امنیت و …) در شرایط مختلف حقوق شهروندان را نادیده بگیرد و افراد با بروز چنین مسائلی حق شکایت از مامور پلیس را خواهند داشت. در زیر به مواردی اشاره می شود که مامور پلیس از وظایف خود تخطی نموده است:

  • بازداشت بدون داشتن حکم دادستان در جرایم غیر مشهود

یکی از موارد شایع درباره تخلفات ماموران نیروی انتظامی، بازداشت بدون داشتن حکم از دادستان در جرایم غیر مشهود است. در قانون برای جرایم مشهود تعریف مشخصی ارائه شده است، به طور مثال حضور ضابط قانون در صحنه جرم یکی از شرایط جرایم مشهود می باشد.

 بنابراین هنگامی که مامور قصد دستگیری شخصی را داشته باشد که مرتکب جرم غیر مشهود شده باید مدارک و مستنداتی ارائه کند. حکم دادستان و اجازه وی برای دستگیری فرد از مهمترین مدارک خواهد بود. در صورت تخلف در این باره شخص می تواند برای شکایت از مامور نیروی انتظامی اقدام کند. 

  • ضبط مدارک بدون مجوز

هشدار مهمی که درباره ارائه مدارک به شخصی که خود را مامور نیروی انتظامی معرفی می کند، رویت کارت شناسایی مامور است. متاسفانه افراد به محض مواجهه با نیروی انتظامی دچار اضطراب و تشویش می شوند و قدرت تصمیم گیری خود را از دست می دهند. گزارشات بسیاری وجود دارد که افراد متخلف در لباس نیروی انتظامی به ضبط مدارک و اسناد دیگری پرداخته اند. این در حالی است که مامور حقیقی نیز حق گرفتن مدارک دیگری بدون ضرورت را نخواهد داشت. 

  • اعمال شکنجه

در ماده ۶۰ قانون آیین دادرسی کیفری شرایط مشخصی برای بازجویی از متهم در نظر گرفته شده است که اعمال شکنجه برای گرفتن اعتراف در آن هیچ توجیهی ندارد. در صورت کشف رفتار خلاف قانون از مامور نیروی انتظامی شخص می تواند به کمک وکیل کیفری تقاضا شکایت از مامور نیروی انتظامی را داشته باشد. 

فحاشی و اعمال خشونت
  • توهین و فحاشی

به کار بردن الفاظ رکیک توسط مامور نیروی انتظامی نقض صریح حقوق شهروندی است و با استناد به ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی می توان از رفتار توهین آمیز مامور شکایت کرد. در پرونده هایی از این دست که یک طرف دعوی نیروی دولتی قرار دارد نیاز است که از وکیل خبره دادگستری کمک گرفته شود تا با ارائه مدارک و مستندات قوی به اثبات جرم بپردازد. 

به دلایل مختلفی می توان از مامور نیروی انتظامی شکایت کرد. به طور مثال ورود بدون مجوز به منزل یا محیط کار، افشای اسرار متهم، اخذ رشوه، مداخله در پرونده به طور غیر مجاز و.. که هر کدام از این موارد می تواند توسط وکیل پیگیری شود.  برای دریافت مشاوره در این زمینه از خدمات وکیل آنلاین استفاده نمایید.

همانطور که گفته شد در دفتر خدمات الکترونیک قضایی نیز می تواند تخلفاتی صورت بگیرد مواردی مانند عدم پاسخگویی به افراد و مراجعان، بی توجهی به خواسته افراد و شکایات مطرح شده، کم و زیاد کردن محتویات پرونده و… از جمله مواردی است که می تواند موجب شکایت از مامور پلیس شود.

نحوه شکایت از مامور نيروی انتظامی

راه های مختلفی برای شکایت از مامور نیروی انتظامی در نظر گرفته شده است. ابتدا نیروی انتظامی برای نظم بخشیدن به عملکرد کارکنان خود با راه اندازی خط ارتباطی ۱۱۶ این امکان را فراهم آورده که افراد در صورت تضییع حق خود از مامور نیروی انتظامی شکایت کنند.

۱۹۷ راه ارتباطی دیگری است که از این طریق می توان از تخلفات نیروی انتظامی شکایت کرد و تقاضا رسیدگی به رفتار ناشایست مامور نیروی انتظامی یا عملکرد نادرست ایشان را داشت. 

دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یکی دیگر از مراکزی است که افراد می توانند با مراجعه به آن شکایت از مامور پلیس را به ثبت برسانند. 

همچنین افراد می توانند با مراجعه به دادسرای نظام یا دادسرای محل وقوع جرم تخلف انجام گرفته را گزارش کرده و بر علیه مامور تشکیل پرونده دهند. در صورت داشتن وکیل متخصص در امور کیفری امکان موفقیت در پرونده و احقاق حق زیاد خواهد بود.