5/5 - (1 امتیاز)

در تمامی کشورها در مورد حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد قوانینی مطرح شده است. در ایران نیز این قوانین با دقت بسیار بالایی تدوین گردیده است. ما قصد داریم در این مقاله برای شما در مورد مجازات مربوط به حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد مطالبی را ارائه دهم اما برای این کار باید ابتدا بدانیم سلاح گرم به چه سلاحی و سلاح سرد به چه سلاحی گفته می شود. از این رو باید به سراغ قانون مجازات برویم تا تعریفی مشخص از سلاح سرد بیان کنیم.

آیین نامه سال 92 که به تصویب هیات وزیران رسید، سلاح سرد را سلاح هایی بیان نمود که برخلاف سلاح ها گرم بوده و هیچ گونه صدا، حرارت یا شعله ای از خود ایجاد نمی کنند. این دسته از سلاح ها در زمان اصابت به بدن، منجر به خونریزی، پارگی، آسیب جسمی، روحی، فوت، از کار افتادگی موقت یا دائم می شوند. از این رو حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد در قانون مجازات های مشخصی دارند. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

آیا حمل و نگهداری سلاح سرد جرم محسوب می شود؟

شاید بسیاری از شما با این سوال رو به رو شوید، که آیا حمل و نگهداری سلاح سرد هم جرم به شمار می رود؟ یا صرفا در زمان استفاده از این سلاح ها مجرم مجازات می شود؟ باید بگوییم طبق ماده ۴ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات، حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد هیچ فرقی با یکدیگر نداشته و هر دو مجازات دارند. 

حتی در ماده ۶ قانون مجازات به این نکته اشاره شده است، که هر کس اقدام به خرید، حمل، معامله، یا نگهداری سلاح، از هر نوع سرد یا گرم نماید، به حبس از ۹۱ روز تا شش ماه و جزای نقدی از ۱۰ میلیون ریال تا ۲۰ میلیون ریال محکوم می شود. 

البته این مواد بسته به درجه تشدید جرم، مجزا بوده و افزایش می یابد. ما می توانیم بگوییم حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد در ایران، بیش از ۴۰ درصد قتل ها را در بر میگیرد. البته اکثر این جرایم با سلاح های سرد همچون چاقو، ساطور، دشنه و… انجام شده است. 

حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد

البته اکثر این جرایم در حدود ۶۹ درصد، کاملا اتفاقی و بر اثر حادثه رخ داده است. برخی از افراد به این مسئله باور دارند که بهتر است سلاح سرد در وسایل حمل و نقل خود همچون خودرو یا موتورسیکلت استفاده و حمل کنند. اما از نظر قانون داشتن سلاح گرم و سرد هیچ فرقی با یکدیگر نداشته و هر دو جرم محسوب می شوند.

آیا مجازات حمل سلاح سرد با حمل سلاح گرم یکی است؟

در مورد محاربه باید بگوییم هیچ تفاوتی میان حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد بیان نشده است. در ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی، بیان شده است که محارب کسی است که اقدام به کشیدن سلاح، به قصد مال، جان، ناموس، یا حتی ارعاب مردم نماید. 

این که این سلاح گرم باشد یا سرد، در قانون مشخص نشده است. اما برخی از موارد می تواند به ما کمک کند تا در مورد نگهداری سلاح در حکم محاربه به تفاوت هایی برسیم. مثلا در این ماده قانونی از کلمه کشیدن سلاح بر روی مردم صحبت به میان آمده است. این مردم مسلماً یک نفر نمی تواند باشد. از این رو می توانیم بگوییم زمانی که شخصی بر روی فردی دیگر سلاح سرد می کشد، حتی اگر تمامی موارد مقرر در ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی نیز در آن وجود داشته باشد، این جرم محاربه محسوب نمی شود. پس برای چنین شخصی می توانیم همان مجازاتی را تعیین نماییم که در قانون برای داشتن سلاح مقرر گردیده است. پس مجازات سلاح گرم با حمل سلاح سرد بسیار متفاوت می باشد. 

مجازات های تظاهر به قدرت نمایی

قانون مجازات مقرر نموده است که هر کس با هر نوع اسلحه ای که به قدرت نمایی تظاهر کند، یا با سلاح هایی از قبیل چاقو به اخاذی و تهدید از کسی بپردازد، طبق قانون اگر محارب محسوب نشود، به حبس از شش ماه تا دو سال، و ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود. در صورتی که این شخص  محارب شناخته شود، حکم او حد است. این قانون در مورد حمل سلاح های گرم به روش دیگری و با شدت بالاتری مجازات تعیین نموده است. چون سلاح های گرم از تنوع بیشتری برخوردار هستند، و هر کدام از آنها جرمی مجزا به شمار می روند. به همین دلیل نیز مجازات مشخصی برای آنها بیان شده است. باید بگوییم قانون مجازات حمل اسلحه فقط برای یکی از سلاح های گرم، مشتمل بر ۲۱ ماده و هفت تبصره می باشد. 

تمامی این ماده های قانون مجازات، مربوط به حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد می شود. حتی سلاح های شکاری نیز مشمول این ماده های قانونی می شوند.

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲ – ۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مجازات حمل و نگهداری سلاح

در دعاوی کیفری طبق قانون برای هر یک از سلاح های گرم و سرد مجازات خاصی در نظر گرفته شده است. مثلا حمل و نگهداری سلاح همچون سلاح سرد جنگی، مهمات و سلاح شکاری، مجازاتی معادل حبس از شش ماه تا دو سال دارد. در مورد سلاح های گرمی که دارای سبک غیر خودکار می باشند، یا حتی حمل و نگهداری مهمات و قطعات آن هم، مجازاتی معادل حبس از دو سال تا پنج سال در بر دارد. در مورد سلاح های گرمی که دارای سبک خودکار هستند، حبس از پنج تا ده سال می باشد.

حمل و نگهداری سلاح گرم سنگین و نیمه سنگین، یا حتی ممات و قطعات آنها، حبس از ده سال تا پانزده سال را برای مرتکب به همراه دارد. باید این تبصره را در مورد این قانون بدانید، که اگر بیش از یک قبضه سلاح سنگین و نیمه سنگین حمل یا نگهداری شود، مجازات مرتکب یک درجه تشدید می شود.

برای مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید از خدمات وکیل آنلاین گروه وکلای پاسارگاد در این زمینه استفاده نمایید.