5/5 - (2 امتیاز)

متاسفانه امروزه سارقان به شیوه های مختلفی اقدام به ربودن اموال و دارایی مردم می کنند که یکی از موارد آن سرقت از منزل می باشد، در این راستا می توان تا حدی با افزایش امنیت خانه مانند: نصب دوربین مداربسته، دزدگیر، درب ضد سرقت و نصب حفاظ آکاردئونی از سرقت اموال جلوگیری کرد و یا با افزایش مجازات سرقت از منزل و آپارتمان ایجاد بازدارندگی کرد.

با این حال در صورتی که با سرقت از منزل روبرو شدیم باید چکار کنیم و چه اقداماتی را انجام بدهیم:

پس از مواجه شدن با این اتفاق بلافاصله با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید و بزه صورت گرفته شده را گزارش کنید در این راستا مرجع انتظامی ماموری را جهت رویت مکان سرقت رفته اعزام می کنند تا نحوه ورود سارقان، تخریب صورت گرفته شده و خسارت وارده بابت ورود به منزل، میزان حجم اموال سرقت شده و مواردی از این دست اظهارات خود را طی یک صورتجلسه نگارش می کند، که نسخه ایی از اظهارات به شما تقدیم می شود که جهت شکایت آن را همراه خود به مرجع انتظامی ببرید.

برای دریافت مشاوره حقوقی در زمینه انواع مجازات سرقت حتماً از وکیل باتجربه کیفری استفاده نمایید.

درخواست انگشت نگاری و صورتجلسه سرقت در کلانتری

پیرو اقدامات بالا می توانید همان روز یا شب درخواست انگشت نگاری داشته باشید لازم به ذکر است که در این مدت به هیچ عنوان دست به مکانی که مورد سرقت قرار گرفته نزنید تا شانس شما جهت تشخیص و شناسایی اثر انگشتی که مرتبط به خودتان نیست افزایش پیدا کند.

پس از درخواست شما به احتمال فراوان کمتر از مدت یک ساعت ماموران مرتبط آگاهی به محل بزه مراجعه می کنند و جاهایی که به ظاهر مشکوک باشد را جهت کشف اثر انگشت نمونه برداری می کنند و ممکن است اقلامی هم جهت بررسی بیشتر همراه خودشان ببرند که گزارش و نتیجه بررسی و تحقیق های به عمل آمده در زمان مقتضی به مرجع انتظامی آگاهی مربوطه ارسال می شود.

مجازات سرقت از منزل

روز بعد از سرقت شما با گزارش و صورتجلسه دریافتی جهت تشکیل پرونده به مرجع انتظامی مربوطه می روید. که به احتمال بسیار زیاد ابتدا چون مامور اعزامی که جهت گزارش و تنظیم صورتجلسه به مکان مورد سرقت مراجعه کرده از نزدیک ترین کلانتری محل وقوع بزه بوده است، ابتدا به کلانتری محل خود میروید تا از اون مرجع طی نامه و گزارش، شما را به مرجع انتظامی آگاهی ارجاع بدهند.

بازبینی دوربین مداربسته برای سرقت و دزدی از منزل و تعیین میزان مجازات

سپس با مراجعه به مرجع آگاهی از شما اظهارات تان را در رابطه با موضوع شکایت، آیا در محل حادثه دوربین مدار بسته ایی وجود دارد یا خیر؟ امکان شناسایی متهم را دارید یا خیر؟ مدارک اثابتی جهت ادعای سرقت، شاهد دارید یا خیر، و در انتها ارزش تقریبی میزان اموال به سرقت رفته را اخذ می کنند.

با توجه به نوع سرقت انجام شده شما به دادسرایی که دارای صلاحیت جهت رسیدگی باشد، ارجاع می شوید که کتبا شکایت خود را انجام بدهید تا شعبه بازپرسی شما مشخص گردد تا از این پس تمامی تحقیقات لازمه با دستور مقام محترم قضایی به مرجع انتظامی صورت گیرد.

طی دستوره صادره می تواند مواردی مثل بازبینی دوربین های مداربسته محل وقع جرم و اطرف آن، مراجعه ماموران آگاهی جهت بازدید مکان سرقت شده و تحقیق محلی از همسایه ها، کسبه و کسانی که به محل وقوع سرقت نزدیک هستند، تعرفه شهود و استماع صحبت شاهدانی که از طرف شاکی معرفی می شوند جهت نحوه سرقت و میزان اموال به سرقت رفته را از مرجع انتظامی آگاهی و ضابطین مرتبط درخواست کند.

شناسایی سارق بدون فیلم دوربین مداربسته

اگر دوربینی وجود داشته باشد و صحنه جرم را گرفته باشد جهت بازبینی دوربین و تحقیقات پلیسی فیلم با دقت مورد بازبینی قرار می گیرد و بدین ترتیب پس از بازبینی فیلم، تصاویر سارقان به واحد تشخیص چهره ارجاع می شود تا در صورت امکان و داشتن سابقه هویت آنان مشخص گردد.

در صورتی که فیلمی از صحنه حادثه سرقت موجود، یافت نشد یا هویت سارق یا سارقان مشخص نگردید، بایستی از معاونت تجسس که پرونده شما را به افسری جهت تجسس و تحقیق ارجاع می دهد در ارتباط باشید تا بتوانند سارق یا سارقین را شناسایی کنند.

بازداشت موقت سارق یا دزد

به هر حال پس از اینکه هویت سارقین مشخص شدند، پس از تفهیم اتهام نوع جرم سرقت و ادله های انتسابی آن به متهم و اخذ توضیحات در دادسرا، مدت زمانی که بازپرس تشخیص دهد سارق یا سارقین تحت نظارت و بازجویی مرجع انتظامی آگاهی قرار میگیرند که پس از تکمیل فرآیند تحقیقات و انجام تمامی دستورات قضایی صادره از شعبه بازپرسی، گزارشات و اقدامات انجام گرفته به مرجع قضایی دادسرا ارسال می‌گردد.

همینطور بازپرس قرار تامینی که می‌تواند بازداشت موقت یا سپردن وثیقه و یا کفالت جهت آزادی تا زمان تعیین تکلیف نهایی متهم باشد را مشخص می کند. پس از تکمیل تحقیقات در شعبه بازپرسی، بازپرس طی قرار نهایی اقدام به صدور تصمیم می کند.

در صورتی که برای بازپرس جرم سرقت احراز و اثبات شده باشد اقدام به صدور قرار جلب دادرسی می کند که در این صورت تصمیم صادره اگر مورد تایید دادستان قرار گیرد، توسط دادستان کیفرخواست صادر می شود و پرونده جهت رسیدگی و صدور حکم محکومیت یا برائت به دادگاه کیفری ارجاع می شود و در صورتی که بازپرس تشخیص دهد جرم و بزه ایی اتفاق نیفتاده یا ادله کافی جهت انتساب جرم سرقت به متهم وجود نداشته باشد شکایت موصوف را طی قرار منع تعقیب رد می کند که شاکی می تواند ظرف مدت ده روز به قرار صادره اعتراض کند.

دادگاه تجدید نظر و قرار منع تعقیب یا صدور حکم جلب

در صورت اعتراض، پرونده جهت رسیدگی به دادگاه کیفری ذی صلاح ارجاع می شود. در صورتی که دادرس دادگاه کیفری هم عقیده با شعبه بازپرسی دادسرا باشد آن را تایید و پرونده مختومه می شود، و اگر هم عقیده نباشد قرار صادره را نقض و جلب دادرسی صادر می کند که بدین ترتیب پرونده در دادگاه مورد بررسی ماهیتی قرار گرفته تا رئیس شعبه دادگاه کیفری تصمیم نهایی خود را طی صدور حکم که می تواند محکومیت یا برائت باشد بگیرد.

پس از تصمیم نهایی دادگاه اولیه، اگر هر یک طرفین دعوی نسبت به حکم صادره اعتراضی داشته باشند ظرف بیست روز قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان می باشد که این مرجع عالی که شامل یک رئیس و دو مستشار است، با رعایت موازین قانون مجازات اسلامی می تواند در صورت احراز وقوع جرم تمامی مفاد رای صادره دادگاه بدوی کیفری یا در صورت ایراد قانونی بخشی از آن را تایید و در صورت عدم ارتکاب جرم برائت صادر کنند. رای اصداری توسط شعبه دادگاه تجدید نظر قطعی است.

میزان مجازات سرقت و دزدی از منزل

میزان مجازات قانونی سرقت و دزدی از منزل

در آخر به موارد قانونی و مجازاتی که برای این نوع سرقت ها لحاظ شده است اشاره می شود :

ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

هر گاه سرقت از منزل جامع شرایط حد نباشد ولی مقرون به تمام پنج شرط ذیل باشد مرتکب به مجازات پنج تا بیست سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم می‌گردد:

  • سرقت در شب واقع شده باشد.
  • سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
  • یک یا چند نفر از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند.
  • از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساختگی به کار برده یا اینکه عنوان یا لباس مستخدم دولت را اختیار کرده یا بر خلاف حقیقت خود ‌را مامور دولتی قلمداد کرده یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن است سرقت کرده باشند.
  • در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند.

تبصره [الحاقی ۱۳۸۷/۰۸/۲۲]- منظور از سلاح مذکور در این بند موارد ذیل می‌باشد:

  • انواع اسلحه گرم از قبیل تفنگ و نارنجک
  • انواع اسلحه سرد از قبیل قمه، شمشیر، کارد، چاقو و پنجه بوکس
  • انواع اسلحه سرد جنگی مشتمل بر کاردهای سنگری متداول در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران یا مشابه آنها و سرنیزه های قابل نصب بر روی تفنگ
  • انواع اسلحه شکاری شامل تفنگهای ساچمه زنی، تفنگهای مخصوص بیهوش کردن جانداران و تفنگهای ویژه شکار حیوانات آبزی

ماده ۶۵۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

هر گاه سرقت مقرون به آزار باشد و یا سارق مسلح باشد به حبس از سه ماه تا ده سال و شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم می‌شود و اگر جرحی نیز واقع شده باشد علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم می‌گردد.

ماده ۶۵۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

هر گاه سرقت در شب واقع شده باشد و سارقین دو نفر یا بیشتر باشند و لااقل یک نفر از آنان حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد در صورتی که بر حامل اسلحه عنوان محارب صدق نکند جزای مرتکب یا مرتکبان حبس از پنج تا پانزده سال و شلاق تا (۷۴) ضربه می‌باشد.

ماده ۶۵۶ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

در صورتی که سرقت جامع شرایط حد نباشد و مقرون به یکی از شرایط زیر باشد مرتکب به حبس از شش ماه تا سه سال و تا (۷۴)‌ ضربه شلاق محکوم می‌شود:

  • سرقت در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا در توابع آن یا در محل‌های عمومی از قبیل مسجد و حمام و غیر اینها واقع شده باشد.
  • سرقت در جایی واقع شده باشد که به واسطه درخت و یا بوته یا پرچین یا نرده محرز بوده و سارق حرز را شکسته باشد.
  • در صورتی که سرقت در شب واقع شده باشد.
  • سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
  • سارق مستخدم بوده و مال مخدوم خود را دزدیده یا مال دیگری را در منزل مخدوم خود یا منزل دیگری که به اتفاق مخدوم به آن جا رفته یا‌ شاگرد یا کارگر بوده و یا در محلی که معمولاً محل کار وی بوده از قبیل خانه، دکان، کارگاه، کارخانه و انبار سرقت نموده باشد.
  • هر گاه اداره‌کنندگان هتل و مسافرخانه و کاروانسرا و کاروان و به طور کلی کسانی که به اقتضای شغل اموالی در دسترس آنان است تمام یا‌ قسمتی از آن را مورد دستبرد قرار دهند.

ماده ۶۶۱ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

در سایر موارد که سرقت مقرون به شرایط مذکور در مواد فوق نباشد مجازات مرتکب، حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تا (۷۴)‌ ضربه شلاق خواهد بود.

ماده ۶۶۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

در کلیه موارد سرقت و ربودن اموال مذکور در این فصل دادگاه علاوه بر مجازات تعیین شده سارق یا رباینده را به رد عین و در صورت ‌فقدان عین به رد مثل یا قیمت مال مسروقه یا ربوده شده و جبران خسارت وارده  سرقت از منزل محکوم خواهد نمود.