5/5 - (12 امتیاز)

یکی از مباحثی که در حقوق کار وجود دارد، اثبات رابطه کارفرما با کارمند است. فضای کاری و اشتغال زایی محدود، در کنار خیل عظیم جویندگان کار موجب می شود، کارفرمایان اصول اولیه رابطه کاری را نادیده بگیرند، و با نبستن قرارداد با کارمند یا کارگر دردسرهای زیادی برای خود و طرف مقابل به وجود آورند. 

در یک نگاه سطحی کارفرما با عدم رعایت قواعد کاری خود را رها شده از چارچوب های قانونی می بیند، اما در ادامه و با مطرح شدن دعاوی حقوقی کارفرما بیشتر از کارگر یا کارمند گرفتار خواهد شد. زیرا کارمند باید به اثبات رابطه با کارفرما بپردازد، اما چنانچه این رابطه ثابت شود بار اثبات پرداخت حق و حقوق کارمند به عهده کارفرما خواهد بود و وی باید با ارائه دلایل و مستندات قوی ثابت کند، که تمام حق و حقوق مالی کارمند را پرداخته است. در اینجاست که ادعاهای مالی کارمند کارفرما را به چالش خواهد کشید. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

مشاوره حقوقی درباره اثبات رابطه کارفرما با کارمند

با توجه به پرونده هایی که در حوزه حقوق عمومی مطرح می شود و مسائل مختلفی که درباره اثبات رابطه کارفرما با کارمند به وجود می آید، اولین قدم در مسیر پیگیری چنین پرونده هایی مراجعه به وکیل متخصص در امور کار و رفاه اجتماعی است. وکیل خبره با توجه به سابقه خود در حل و فصل چنین پرونده هایی بهترین راهکار را در اختیار موکل قرار می دهد، تا بتواند با ارائه دلایل و مدارک قوی از تضییع حقوق مالی جلوگیری کند.

بسیاری از کارمندان یا کارگران به دلیل مشکلات مالی تمایلی به استفاده از وکیل ندارند و سعی میکنند شخصاً اقدام کنند که در اغلب اوقات به دلیل عدم آشنایی با قوانین دچار دردسر خواهند شد. شما عزیزان می‌توانید با دریافت مشاوره حقوقی آنلاین و استفاده از خدمات وکیل آنلاین اطلاعات بسیار مناسبی در مورد مشکلاتتان جویا شوید.

اثبات رابطه کارفرما با کارمند یا کارگر

مبنا رابطه کارفرما با کارمند یا کارگر

بر اساس ماده ۷ قانون کار کارفرما مکلف است با کارگر یا کارمند قرارداد کار تنظیم نماید. قرارداد می تواند مهمترین سند در اثبات رابطه کارفرما با کارمند باشد. اما متاسفانه در عمل دیده می شود که کارفرما با نبستن قرارداد تلاش می کند، از ایفای تعهدات مالی و قانونی خودداری کند و به گمان خود راه فرار از انجام چنین وظایفی نبستن قرارداد است، درحالیکه تبعات نبستن قرارداد با کارگر و کارمند ابتدا گریبان گیر کارفرما می شود. به این دلیل که در صورت نبود قرارداد کارفرما و کارگر تابع قواعد کلی اداره کار و امور اجتماعی خواهد شد. 

همچنین در صورت نبود قرارداد چون زمان شروع همکاری و پایان دادن آن مشخص نیست، رابطه ایشان دائمی محسوب می شود و کارفرما اجازه اخراج کارگر را ندارد. نکته بعد آنکه نداشتن قرارداد باعث می شود، جزئیات پرداختی به کارمند یا کارگر مشخص نباشد بنابراین وی می تواند در هر زمان ادعای مالی تازه ای را مطرح کند، و بار اثبات پرداخت به عهده کارفرماست. 

بنابراین نبود قرارداد ابتدا برای کارفرما مشکلات حقوقی ایجاد می کند. اما طرف مقابل برای اثبات این رابطه تنها محدود به قرارداد نیست و روش های دیگری برای اثبات این رابطه وجود دارد. 

نحوه اثبات رابطه کارفرما با کارمند یا کارگر از نظر قانونی

برای اثبات رابطه کارفرما با کارمند می توان از دلایل و مستندات مختلفی کمک گرفت. ماده ۸۷ قانون آیین دادرسی کار اثبات این رابطه را به عهده کارمند یا کارگر گذاشته و از طرفی اثبات ایفای تعهدات مالی را بر دوش کارفرما نهاده است. در این قانون آمده:

ارائه دلایل و مدارک دال بر وجود رابطه کار فی مابین طرفین و میزان مزد و مزایای بالاتر از حداقل قانونی و میزان سابقه کار در کارگاه به عهده کارگر و ارائه دلایل و مدارک بر تادیه حقوق مذکور و یا عدم شمول مقررات قانون کار به رابطه طرفین به عهده کارفرماست. 

به این ترتیب برای اثبات رابطه کارفرما با کارمند می توان از دلایل زیر استفاده کرد:

  • قرارداد

همانطور که گفته شد قرارداد مهمترین دلیل اثبات رابطه کارفرما با کارگر است، که یا از تنظیم آن خودداری می شود، و یا نسخه دوم قرارداد را به کارگر تحویل نمی دهند که در این صورت عملا وجود قرارداد در دعاوی کارگری کارآمد نخواهد بود. 

  • پرداختی بیمه

در صورتی که کارمند یا کارگر بیمه باشد، مبالغی که به شرکت بیمه پرداخت شده می تواند رابطه کارمند با محل کار را به اثبات برساند. 

  • فیش حقوقی

فیش های حقوقی یا رسیده‌ های بانکی که بابت حقوق به کارمند ارائه شده است، می تواند در اثبات رابطه کارفرما با کارمند کارآمد باشد. اما متاسفانه در این باره نیز کارفرمایان با پرداخت حقوق به صورت دستی به کارگر تلاش می کنند، از تعهدات خود سرپیچی نمایند. 

  • کارت افتتاح حساب

اگر قراردادی تنظیم شود، شماره حسابی که کارفرما مکلف است حقوق کارمند را به آن واریز نماید در قرارداد ذکر می شود. اما در برخی موارد کارفرمایان از ذکر این مورد در قرارداد خودداری می کنند. 

  • اقرار کارفرما

در صورتی که کارفرما در نزد مقام قضایی به رابطه کاری خود اقرار کند، به اثبات رابطه کمک خواهد کرد. 

  • شهادت

شهادت کسبه محل، کارگاه های مجاور، همکاران شخص و یا افراد مطلع در اثبات رابطه کارفرما با کارمند کمک کننده خواهد بود. اما با وجود آنکه شهادت در دعاوی حقوقی از دلایل اصلی است، اما در دعاوی مربوط به کار، هیات تشخیص آن را تنها در حد اماره می پذیرد. 

  • سایر دلایل و امارات

در صورتی که نیاز به سایر دلایل و امارات باشد کارمند یا کارگر برای اثبات رابطه خود می تواند از لیست حقوق کارگاه، کارت بهداشت، دفتر حضور و غیاب، نامه نمایندگی کار، فاکتور خرید و فروش، درخواست انتقالی و هر نوع نامه ای که نام کارمند یا کارگر بر روی آن باشد و به امضا و مهر محل کار رسیده باشد، در اثبات رابطه کارفرما و کارمند کمک بگیرد. 

شکایت از کارفرما

چگونگی و نحوه شکایت از کارفرما

بین کارگر و کارفرما می تواند به دلایل مختلفی دعاوی حقوقی ایجاد شود، مسائلی مانند نپرداخت حقوق و مزایا، بیمه معوقه، نداشتن قرارداد و… که در چنین مواردی ابتدا کارگر باید در اداره کار و رفاه اجتماعی و از طریق هیات تشخیص شکایت خود را پیگیری نماید. با کمک دلایل و امارات گفته شده می توان به اثبات رابطه کارفرما و کارمند پرداخت. 

چنانچه کارگر یا کارمند همچنان به رای صادره از اداره کار اعتراض داشته باشد، می تواند اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری به ثبت برساند و از طریق وکیل متخصص در امور حقوق عمومی پرونده خود را پیگیری کند، و از تضییع حقوق مالی خود جلوگیری نماید.