سفته حسن انجام کار یکی از روش های ایجاد تضمین در انواع قراردادهای تجاری به خصوص قرارداد های شغلی محسوب می شود. نکات قانونی مختلفی در مورد سفته حسن انجام کار وجود دارد که عدم توجه به آن ها می تواند صادر کننده سفته یا طرف دریافت کننده را دچار مشکلات مختلفی کند. در ادامه مطلب در مورد این نوع ضمانت به طور کامل صحبت خواهیم کرد.
سفته یکی از انواع اسناد تجاری محسوب می شود که در قانون به طور مستقیم درباره آن صحبت شده است. سفته مانند چک با هدف سهولت در روابط تجاری ایجاد شده اند. اما رفته رفته با توجه به ویژگی هایی که دارد به عنوان ضمانت در قراردادهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین با توجه به این نوع کارکرد نسبتا متفاوت، قانون نیز سعی کرده است آن را مورد بررسی قرار دهد و نکات مختلفی را در مورد آن بیان کند.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که فرق اصلی چک با سفته در این است که چک دستور مستقیم شما به بانک صادر کننده جهت پرداخت مبلغ مشخص شده است، اما در سفته شما متعهد می شوید که مبلغ مشخص شده ای را به طرف دریافت کننده پرداخت کنید.
اما سفته انجام کار چیست؟ این سفته تضمینی است که یک طرف قرارداد در برابر اجرای تعهدات خود به طرف دیگر قرارداد می دهد. اصولا سفته ضمانت کار بین کارگر و کارفرما رد و بدل می شود. این تضمین بدین معنی است که اگر کارگر تعهدات مندرج در قرارداد را به خوبی انجام ندهد یا از انجام آن ها خودداری کند، طرف کارفرما حق استفاده از سفته جهت دریافت خسارت را دارد.
خط پاسخگویی وکلای پاسارگاد : ۲۶۷۶۱۷۵۰-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)
سفته حسن انجام کار برای ضمانت بین کارگر و کارفرما
در مورد سفته حسن انجام کار چند نکته بسیار مهم وجود دارد. اولا این که در سفته انجام کار که به عنوان یک ضمانت صادر می شود شما نباید تاریخ پرداختی مشخص کنید. تنها کافی است در محل تاریخ از عنوان “ضمانت برای انجام کار” استفاده کنید. در برخی از موارد دیده می شود که کارفرماها از کارگران خود می خواهند که سفته ای عادی و بدون درج “سفته حسن انجام کار” صادر کنند. زمانی که کارگر بدون عنوان حسن انجام کار اقدام به صدور سفته کند، در واقع سفته او بدون توجه به قرارداد و مفاد مختلف آن قابل به اجرا گذاشتن و پیگرد قانونی است.
اما اگر شما در سفته خود عنوان ضمانت برای حسن انجام کار را ذکر کنید، عملا طرف دریافت کننده ابتدا باید ثابت کند که شما در انجام تعهدات خودتان کوتاهی داشته اید و سپس بر اساس دستور مراجع قضایی می تواند سفته را اجرا کند.
نکته مهم دیگر این است که سفته حسن انجام کار باید در وجه شخص مشخصی صادر شود. به هیچ عنوان سفته ضمانت نباید در وجه حامل باشد. در این حالت سفته ضمانت از اعتبار ساقط می شود و حتی ممکن است طرف دریافت کننده سفته متضرر شود.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که سفته بدون تاریخ هیچ اعتباری ندارد، همین موضوع باعث شده است که بسیاری از کارفرما ها اصرار بر درج تاریخ در سفته انجام کار دارند. دقت کنید که این قانون در مورد سفته حسن انجام کار صدق نیست. شما نیازی به درج تاریخ در این نوع سفته ها ندارید. تنها کافی است که در محل تاریخ از عنوان ضمانت یا حسن انجام کار استفاده کنید تا به طور واضح نوع سفته مشخص شود.
شرایط صدور سفته حسن انجام کار
یادتان باشد که سفته انجام کار، جنبه ضمانت دارد. پس باید به نوعی نوشته شود که طرفین به انجام تعهدات خودشان پایبند باشند. این سفته بسیار به قرارداد فی مابین بستگی دارد. پس حتما سعی کنید که در قرارداد مربوطه شماره سفته را عینا ذکر کنید و مشخص کنید که چه مقدار سفته به عنوان ضمانت صادر شده است.
هر چقدر قرارداد شفاف و کامل باشد، همانقدر احتمال سوء استفاده کمتر می شود. به هر حال این سفته برای جلوگیری از این سوء استفاده ها طراحی شده است، حال اگر قرار باشد از خود این سفته استفاده نادرستی شود عملا ماهیت قرارداد زیر سوال می رود.
از این رو در پر کردن سفته انجام کار یا ضمانت نهایت دقت را داشته باشید. همچنین در تنظیم قرارداد می توانید از یک مشاوره حقوقی یا وکیل معتبر استفاده کنید. یادتان باشد که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. تنظیم درست قرارداد در ابتدای کار می تواند راه شما در ادامه مسیر را هموارتر کند. بنابراین اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم، آن چیزی که اهمیت سفته ضمانت را نشان می دهد و به آن اعتبار می بخشد، قرارداد فی مابین است، در تنظیم آن نهایت دقت را به خرج بدهید.
عالی بود ای کاش همینطور در مورد چک حسن انجام کار نیز توضیح می فرمودید.