5/5 - (1 امتیاز)

کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن بخش زیادی از پرونده های کیفری و ملکی را به خود اختصاص داده است. در طول سال معاملات بسیاری بر روی املاک انجام می شود. در این بازار داغ افراد سودجو با فریبکاری اموال دیگران را ربوده و حقوق ایشان را تضییع می کنند. بررسی روش های کلاهبرداری در معاملات ملک و بیان نکات حقوقی می تواند به افراد کمک کند که معاملات امن تری داشته باشند. 

خط پاسخگویی وکلای دادگستر : ۲۲۹۲۰۵۶۲-۰۲۱ (۲۰ خط ویژه)

شیوه های کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن

کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن با شیوه های مختلفی انجام می شود. افراد اگر با روش های کلاهبرداران آشنا باشند کمتر در دام آنها خواهند افتاد. 

فروش مسکن با قولنامه های غیر قانونی

فروش مسکن با قولنامه تقلبی یکی از روش های متداول می باشد. کلاهبرداران با جعل قالب قولنامه های اصلی باعث فریب خریداران می شوند. 

برخی مواقع شخص متقلب با مبایعه نامه عادی که کد رهگیری مخصوص در آن درج نشده ملک را می فروشد و پس از آن با مبایعه نامه اصلی که کد رهگیری دارد ملک را به نفر دوم فروخته و از هر دو نفر وجه نقد دریافت می کند. به این ترتیب با فروختن مسکن به اشخاص مختلف از ایشان کلاهبرداری می نماید. 

کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن

فروش ملک در رهن بانک

زمانی که ملکی در رهن بانک باشد شرایطی برای اقساط وام بانک وجود دارد که اگر پرداخت نشود ملک به مصادره بانک در می آید. در برخی مواقع با سند سازی و عدم اطلاع به خریدار ملک رهنی را به وی می فروشند. در بعضی اوقات رهن بودن آن را آشکار می کنند اما شرایط دقیق پرداخت اقساط وام را بیان نمی کنند و به این ترتیب خریدار بعد از خرید خانه با اقساط بسیار سنگین بانک مواجه می شود و با این روش کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن انجام می گیرد.

پیش فروش آپارتمان

افراد فریبکار با تبلیغات گسترده خانه های نیمه ساخته را به مشتریان نشان می دهند و آنها را برای خرید ملک ترغیب می کنند. مشتریان به امید خانه دار شدن وجه پیش پرداخت را به حساب افراد متقلب واریز می کنند اما پس از مدتی این افراد متواری شده و هیچ ملکی تحویل مشتری نمی شود. 

مالکیت مخدوش ملک

کلاهبرداران خود را به عنوان مالک معرفی می کنند و سند جعلی به مشتری نشان می دهند. گاهی مالک را هم فریب می دهند و سند را با ترفندی از وی می گیرند و به مشتری نشان می دهند و ملک را بدون اجازه مالک می فروشند. 

ارائه وکالتنامه های تقلبی یکی دیگر از شیوه های کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن می باشد. افراد با معرفی خود به عنوان نماینده مالک طرف مقابل را به معامله ترغیب می کنند. اشخاص باید درباره معامله به صورت وکالتی دقت بیشتری داشته باشند و از نمایندگی حقیقی شخص مطمئن شوند وگرنه دچار دعاوی اثبات مالکیت ملک خواهند شد.

مجازات کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن

کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن جرمی است که فرد با استفاده از یک سری عملیات فریبکارانه برای بردن مال دیگری اقدام می کند. این جرم مقید به نتیجه است. به این معنی که انجام عملیات باید موجب ربایش مال غیر و ورود ضرر و زیان به مالک شود.

 بر اساس ماده یک قانون تشدید مجازات‌ مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری شخص مجرم به حبس از یک تا هفت سال و برگردان مال غیر محکوم خواهد شد. به شرط آنکه کلاهبرداری از نوع ساده باشد. در صورتی که مامور دولت و نهادهای عمومی در کلاهبرداری نقش داشته باشد کلاهبرداری از نوع مشدد است و مجازات ایشان به سه تا ده سال حبس افزایش می یابد. 

ارتباط مشاوران املاک در کلاهبرداری خرید و فروش ملک

کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن نیازمند عملیات فریبکارانه و اسباب و وسایلی است که مشتریان را گمراه نماید. برخی مشاوران املاک با کلاهبرداران همدستی کرده و شرایطی را فراهم می کنند که فرد کلاهبردار بتواند از دیگران سوء استفاده کند. بر اساس قانون چنانچه مشخص شود که مشاور املاک در کلاهبرداری از اشخاص نقش داشته است مورد تعقیب قرار می گیرد و ممکن است به عنوان شریک جرم یا معاونت در آن معرفی شود.

همچنین بر اساس ماده ۱۱۷ قانون ثبت اسناد و املاک فروش مال غیر جرم بوده و در صورت کشف آن مجازات سه تا ده سال حبس تعیین خواهد شد. بنابراین همکاری مشاوران املاک برای کلاهبرداری در ملک می تواند مورد پیگرد قانونی قرار بگیرد. 

رتباط مشاوران املاک در کلاهبرداری

اقدامات لازم جهت جلوگیری از کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن 

برای آنکه افراد طعمه کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن نشوند باید توصیه های حقوقی را جدی بگیرند.

اولین نکته آن است که قبل از خرید و فروش ملک به مشاوره حقوقی مراجعه کرده و اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورند. 

دوم آنکه معاملات خود را در دفاتر املاک انجام دهند. همچنین مجوز املاک و کد رهگیری آن را بررسی نمایند. در برخی مواقع مشاوران  املاک با وجود نداشتن مجوز همچنان مشغول فعالیت هستند. اگر جرمی از این طریق اتفاق بیفتد ردیابی آن دشوار خواهد بود. 

چنانچه افراد قصد خرید و فروش ملک دارند باید به دقت مدارک هویتی طرفین معامله و اسناد و مدارکی که ارائه می شود را بررسی کنند. دریافت کد رهگیری ملک از سیستم کمک می کند که یک ملک به اشخاص متعدد فروخته نشود. 

اگر در جریان معامله فروشنده از خریدار چک دریافت می کند باید از اعتبار حساب دارنده چک مطمئن شود. مشخصات اوراق تجاری باید در قرارداد خرید و فروش ملک درج گردد. مفاد قرارداد و بندهای آن باید با دقت مطالعه شده تا خدشه ای به حقوق طرفین وارد نشود. 

چنانچه افراد مورد کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن قرار گرفتند و متوجه شدند که ملک ایشان به کس دیگری فروخته شده، باید ظرف یک ماه با ارسال اظهارنامه به خریدار اطلاع دهند که ملک متعلق به ایشان است وگرنه در جرم فروش مال غیر شریک خواهند بود. 

همچنین اگر افراد متوجه شدند ملکی که خریده اند قبلا به کس دیگری فروخته شده نباید برای فروش دوباره ملک اقدام کنند. این عمل مصداق فروش مال غیر است و مجازات سنگینی دارد. 

نحوه شکایت از کلاهبرداری خرید و فروش مسکن

زمانی که افراد مورد کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن قرار گرفتند، باید ابتدا به وکیل ملکی مراجعه کنند و یا در صورت عدم دسترسی از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده نمایند. 

پس از آن از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی شکایت خود را به ثبت برسانند. با توجه به آنکه فروش مال غیر از جرائم کیفری است. دادگاه محل وقوع جرم صالح به رسیدگی است. دادگاه با تعیین وقت قبلی و شنیدن اظهارات طرفین در این باره تصمیم گیری خواهد کرد. افراد باید با کمک وکیل متخصص مدارک مورد نیاز را جمع آوری کرده و با دلایل محکم از خود دفاع نمایند.